Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Marti 11 Mai 2021 - 14587
3 noiembrie-Ziua Vanatorilor de Munte din Romania!

In 3 noiembrie 1916, in plin razboi, s-au infiintat in tara noastra trupele de vanatori de munte! Pe toata durata existentei lor, vanatorii de munte au constituit elita armatei romane fiind trupele cele mai disciplinate si eficiente in actiunile in care au fost intrebuintate. In vara anului 1917 batalioanele de vanatori de munte au dat semnalul ranasterii armatei romane si a statului roman aflat in pericol de a fi sters de pe harta lumii!

In cel de-al doilea razboi mondial, pe frontul antisovietic vanatorii de munte au fost spaima dusmanului alaturi de panzerele germane! Dupa intoarcerea-nefericita pentru armata, a armelor de la 23 august 1944 - vanatorii de munte au devenit forta care a atras dupa sine intreaga armata romana din estul Transilvaniei ciuntite de hortysti pana dincolo de Praga si Viena!
Dupa razboi, trupele de vanatori au fost cele mai decimate forte ale armatei romane elita lor fiind asasinata in masa sau trimisa in inchisori la presiunea ocupantului sovietic si, cel mai adesea, din zelul criminal al unor iresponsabili aflati temporar la carma statului roman. Dupa 1950, pentru ca spiritul patriotic, nationalist, romanesc al vanatorilor de munte nu a putut fi scos din constiintele bine educate ale ofiterilor, maistrilor si subofiterilor - trupele de vanatori de munte au fost desfiintate in intregime!
Nu stim resorturile si interesele care au dus dupa 1960 la reinfiintarea vanatorilor de munte, cert este ca, daca intre anii 1922 -1956 Bistrita a avut mereu unitati de vanatori dislocate in oras iar din anul 1977 pe aceste meleaguri care l-au dat pe marele general Grigore Balan, a aparut Brigada 1 Vanatori de Munte.

Aceasta mare unitate de vanatori de munte a devenit in foarte scurt timp una de frunte a armatei romane. A fost comandata in cei 34 de ani de existenta la Bistrita doar de catre 3 comandanti, trei oameni destoinici care si-au zidit viata lor in viata si destinul acestei brigazi. Au fost trei comandanti, toti deveniti prin merite proprii deosebite generali de brigada, care au privit mereu doar spre Prundu Bargaului, Borsa, Vatra Dornei sau Miercurea Ciuc - localitatile unde erau dislocate batalioanele subordonate. Acesti oameni bravi, adevarati, sunt inca in viata, sunt printre noi, in Bistrita si merita respectul nostru. De aceea ii voi numi, dorindu-le viata indelungata: general de brigada Paul Remus Ghircoias, general de brigada Iacob Dragos si general de brigada Stefan Andreica!
Ca intr-un blestem istoric, brigada intaia - la propriu si la figurat - vanatori de munte a fost desfiintata brusc, in anul 2001 pe cand toate inspectiile si controalele o dadeau ca fiind cea mai bine pregatita brigada de vanatori de munte a armatei romane!

O decizie rusinoasa a puterii politice si mai ales militare de atunci de la Bucuresti…(n.r.regimul Iliescu-Nastase-PSD)

Astazi este un ceas aniversar! Dar sunt si aniversari la care incepi mai intai cu stergerea unei lacrimi de pe obraz si din suflet! La 95 de ani de la infiintarea lor, vanatorii de munte…’’n-or murit numa o tar s-o hodinit...’’.
Scriu aceste randuri triste cu bucurie, totusi, in strafundurile fiintei mele stiind bine ca nu vremurile sunt supt oameni cum zicea cronicarul ci oamenii sunt sub vremuri! Sa ne bucuram asadar dragi concetateni, speranta nu moare niciodata din suflete luminate launtric de credinta…Si sa nu uitam nici o clipa: intai de toate si inainte de a fi europeni suntem si trebuie sa ramanem romani!
Eroi au fost, eroi sunt inca
Si-or fi in Neamul Romanesc
Ca rupti sunt ca din tare stanca
Romanii orisiunde cresc….

Cercul Militar a marcat aceasta sarbatoare pentru cele peste 200 de cadre de rezerva vanatori de munte, de la ora 11.00,  prin vernisajul expozitiei de pictura "Un tinut de legenda- Valea Somesului", in care au expus Virginia Branescu si Nechita Bumbu. De asemenea au fost expuse decoratii, insigne si efecte militare din colectia jurnalistului Marius Chiuzan precum si dantela frivolite realizata de Rodica Raus. Dupa vernisaj,  Cercul de Istorie Militara Virtus Romana Rediviva, coordonat de gl.bg.rez Stefan Andreica, fost comandant al Bg.1 VM Gl Grigore Balan, a desfasurat o sedinta festiva in care col.rez. Ioan Cordovan a prezentat monografia ''Recunostinta pentru eroi''.

La multi ani camarazi, la multi ani vanatori de munte oriunde v-ati afla !

 

Col.(r) Florentin Archiudean .

1 comentariu4284 vizualizări03 noiembrie 2011
rss 2.0
rss 2.0