Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Joi 24 Iunie 2021 - 14587
DOUA DECENII DE LA INFIINTAREA ASOCIATIEI JUDETENE"CULTUL EROILOR" BISTRITA-NASAUD

In scopul identificarii, restaurarii si ingrijirii operelor comemorative de razboi, ridicate pentru cinstirea eroilor si martirilor cazuti in timpul si din cauza desfasurarii actiunilor militare, la 20 decembrie 1991, in cadrul filialei "General Grigore Balan" Bistrita-Nasaud a Uniunii Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere, s-a ales primul Comitet Judetean Bistrita-Nasaud pentru restaurarea si ingrijirea monumentelor si cimitirelor eroilor.

In conformitate cu prevederile Statutului National pentru Restaurarea si Ingrijirea Monumentelor si Cimitirelor Eroilor a fost ales si primul Comitet Judetean: col.Vlad Aurel-presedinte (decedat), lt.col.Farcas Nicolae-vicepresedinte (decedat), col.(r.)Ostahie Gheorghe-secretar, col.Danciu Ioan-departament constructii (decedat), maior Curtescu Gheorghe-departament financiar.

Aceasta conducere si-a desfasurat activitatea pana in anul 1997 cand, in urma decesului fostului presedinte, col.Vlad Aurel, s-a procedat la alegerea unei noi conduceri, in urmatoarea componenta: col.Tanasescu Aurel-presedinte (decedat), lt.col.(r.) Curtescu Gheorghe-prim-vicepresedinte, col.(r.) Anton Eugen-vicepresedinte cu probleme economice, lt.col.(r.) Cordovan Ioan-vicepresedinte cu probleme de conservare si constructii de noi monumente, col.(r.) Florea Ionita-secretar, col.(r.) Prosa Ioan-presedintele comisiei de cenzori, plut.maj.(r.) Dorgo Vasile (decedat) si plut.maj.(r.) Pop A. Ioan (decedat)-membrii.

 In acelasi an, la 28 august 1997, la Bucuresti s-au desfasurat lucrarile celei de a III-a Conferinte Nationale a Comitetului National Pentru Restaurarea si Ingrijirea Monumentelor si Cimitirelor Eroilor din Romania. Din judetul Bistrita-Nasaud au fost delegati pentru a participa la lucrarile acestei conferinte, col.(r.)Tanasescu Aurel-presedinte si lt.col.(r.) Cordovan Ioan-vicepresedinte.

Cu aceasta ocazie s-a schimbat denumirea asociatiei in ASOCIATIA NATIONALA*CULTUL EROILOR*.

In cadrul conferintei s-a stabilit ca Asociatia Nationala*Cultul Eroilor* din Romania sa functioneze sub patronajul Ministerului Apararii Nationale si al Patriarhiei Ortodoxe Romane si sa aiba ca principal scop, educarea tinerei generatii in a da respectul cuvenit fata de eroii neamului romanesc, dezvoltarea cultului grijii fata de monumentele eroilor tarii, restaurarea monumentelor supuse degradarii, precum si construirea de noi monumente dedicate eroilor neamului romanesc, in localitati ce au eroi cazuti in timpul marilor conflagratii mondiale.

In anul 2002, ca urmare a demisiei presedintelui, col.(r.) Tanasescu Aurel, s-a procedat la convocarea Conferintei Judetene a Asociatiei*Cultul Eroilor*. Cu acest prilej s-a ales noua conducere, compusa din: col.(r.) Cordovan Ioan-presedinte, col.(rt.) Misiuga Alexandru-veteran de razboi, ca prim-vicepresedinte (decedat din anul 2009), col.(r.) Archiudean Florentin-vicepresedinte, prof. Tompa Elena-vicepresedinte, Flore Liviu-secretar, iar prof.Negruseri Vasile, mr.Belean Florentin, cpt.Marandel Mihai, lt.col.Anca Leon, col.(r.) Dobre Ioan, comisar sef Olariu Liviu, prof.Adrian Manarca, prof.Dorel Cosma, solista Valeria Peter Predescu (decedata), solista Cornelia Ardelean, Lazar Ioan, pr.prot.Vidican Alexandru, pr.Marica George, prof.Bartes Domitian, Sonfelian Constantin, lt.Rus Marcel (stabilit in prezent in S.U.A.), col.(r.) Prosa Ioan, ca membrii ai Consiliului Judetean.

La inceputul lunii aprilie 2010 s-a ales o noua conducere in urmatoarea componenta: col.(r.) Cordovan Ioan-presedinte, prof.Nicolae Galatean-prim-vicepresedinte, prof.Seni Ioan-vicepresedinte, lt.col.Dascalu Traian din Bg.81 Mc.-vicepresedinte, col.(r.)Vacaru Vasile (decedat in 2011)-secretar, col.(r.)Magerusan Vasile, col.(rt.)Birisiu Ioan, prof.Retegan Macedon, prof.dr.Cosma Dorel, col.(r.)Gaftone Ioan, ziaristul Florin Sasarman, col.(r.) Pop Nicolae, redactor TVR 1 - Cherechesiu Gheorghe, redactor Mesagerul de B.N.-col.(r.) Lazaroaie Ovidiu, preot protopop Vidican Alexandru-protopopiatul Bistrita, preot protopop Dambu Ioan-protopopiatul Nasaud, preot profesor Nicolae Feier-protopopiatul Bistrita, comisar sef Olariu Liviu, pr.Somodean Iuliu-preotul Garnizoanei Bistrita, mr.Marandel Mihai-Bg.81 Mc.-ca membrii, referent Fabi Adrian-presedintele comisiei de cenzori, pr.Marica George si Sonfelian Constantin ca membri ai comisiei de cenzori.

Acesti oameni, de buna credinta si de mare valoare spirituala si culturala, au inteles ca, prin sintagma*CULTUL EROILOR* trebuie sa gaseasca acele cai, forme si metode de actiune pentru ca eroii judetului Bistrita-Nasaud sa fie amintiti, cinstiti, elogiati si evocati ca fiind eroii natiunii romane.

Indiferent de locurile in care si-au desfasurat, sau isi desfasoara activitatile inchinate eroilor neamului romanesc (in familie, in scoala, in lacasurile de cult, in institutiile social-culturale, pe plan national, judetean sau local), prin *Cultul Eroilor* isi aduc prinosul de recunostinta fata de jertfitii neamului romanesc din toate epocile istorice.

La 24 octombrie a.c., la Cercul Militar al Garnizoanei Bistrita s-a lansat cartea monografica *Recunostinta pentru Eroi*-autor col.(r.) Cordovan Ioan, o carte care se vrea sa contribuie la dezvoltarea simtului patriotic-national, la educarea-in special a tineretului-pentru renasterea sentimentului de respect fata de cei ce si-au dat viata pentru libertatea, independenta si viitorul acestei frumoase tari, care se numeste Romania.

Se cunoaste, de catre toata lumea, ca Eroii reprezinta jertfa de veacuri a unui neam.

Sa pretuim valorile acestui neam romanesc, sa le cultivam cu grija si sa le punem in practica prin fapte bune, care se cer acum mai mult ca oricand.

Consider ca nu este de ajuns numai sa ne aducem aminte de eroii neamului nostru romanesc, cu respect si recunostinta.

Ei cer de la noi sa ne schimbam firea prin inoirea mintii, schimbarea mentalitatii si o recastigare a gandirii sfinte, care sa ne duca spre o renastere, o reinnoire a sufletelor noastre, de a deveni mai buni, mai cinstiti, mai muncitori, plini de intelegere si daruire.

Astazi vorbim de o lume noua. Recunostinta fata de eroii neamului sa insemne pentru generatiile de astazi o slujire noua, un ideal nou de viata, plin de demnitate, de munca cinstita, de iubire, de jertfa si istorie.

Sa cautam a ne ridica viata si faptele noastre la inaltimea virtutiilor lor.

Eroii nu se jelesc, ei cer sa fie urmati pe calea muncii, a faptelor si a idealului de lumina din care sa rasara pentru noi toti o viata mai buna, libera, cinstita, plina de pace, dragoste, si demnitate nationala.

 

Col.(r.) Cordovan Ioan-presedintele Comitetului Director al Asociatiei Judetene "Cultul Eroilor" Bistrita-Nasaud

2 commentarii3983 vizualizări19 decembrie 2011
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0