
In fiecare an, pe 25 octombrie se sarbatoreste Ziua Armatei, aniversandu-se victoria finala pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupatia horthysta (25 octombrie 1944). Sarbatorirea Zilei Armatei romane este stipulata de Decretul nr. 381 din 01.10.1959. Armata Romana este formata din trei categorii de arme: Fortele Terestre, Fortele Aeriene si Fortele Navale, aflate sub comanda Statului Major General, direct subordonat Ministerului Apararii Nationale. Pe timp de razboi, Presedintele Romaniei este comandatul suprem al Fortelor Armatei.
Istoric
La 12/24 noiembrie 1859, Prin Inaltul Ordin de Zi nr. 83, al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, este infiintat Statul Major General. Bazele moderne ale constituirii si consacrarii Fortelor Terestre pot fi plasate in timp din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Aviatia militara romana a luat fiinta in anul 1910 datorita colaborarii societatii civile cu Ministerul de Razboi, iar primul avion militar de conceptie si constructie romaneasca, proiectat de inginerul aviator Aurel Vlaicu si realizat la Arsenalul Armatei, a zburat la 17 iunie 1910.Dupa unirea Principatelor Romane, in anul 1859, s-a actionat pentru contopirea flotelor din Moldova si Muntenia si organizarea unei structuri navale unitare ce s-a numit Corpul Flotilei. Prima flotila militara a statului roman a avut in compunere 6 salupe-canoniere si era dispusa in 6 baze, in porturile Chilia, Ismail, Galati, Braila, Giurgiu si Calafat. NMS Delfinul este numele a primului din cele doua submersibile cu acest nume ale Marinei Militare Romane. Cel actual, numit tot "Delfinul" in memoria primului, a fost construit in URSS. Marina militara Romana mai avea inainte de Al Doilea Razboi Mondial alte doua submarine: Rechinul si Marsuinul.
In Armata Romaniei, uniformele militare sunt purtate conform unui regulament.Toti militarii, indiferent de grad, inclusiv cei in rezerva si in retragere care au aprobare de a purta tinuta militara, sunt obligati sa cunoasca si sa aplice prevederile acestuia privind tinutele. Etapele de evolutie a uniformelor militare romanesti sunt legate de momente ale organizarii armatei si reflecta caracterele epocii. Distinctiile militare onorifice sunt insemne care simbolizeaza aprecierea faptelor deosebite savarsite in timpul indeplinirii misiunilor militare. Ele cuprind embleme, insigne onorifice, plachete, denumiri onorifice si distinctii de serviciu.
Clubul sportiv al armatei, Steaua, a fost infiintat la 6 iunie 1947, pentru a continua intr-un cadru institutionalizat vechea traditie a practicarii sportului in Armata Romaniei. In cei 60 de ani de existenta, sportivii clubului s-au aflat in permanenta printre protagonistii intrecerilor nationale si internationale.
In Bucuresti se afla Universitatea Nationala de Aparare si Muzeul Militar National.
La 1 decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei, in Bucuresti si la Alba-Iulia au loc numeroase parade militare.
0 comentarii | 126 vizualizări | 25 octombrie 2012 |