Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Vineri 24 Mai 2024 - 14587
Gulasul biciclistilor rutieristi - apreciat de bistriteni.(45 de poze)

In organizarea Primariei Bistrita, UDMR-BN si a Consiliului Judetean BN, astazi a avut loc Maialul Maghiar din Padurea Schullewald care a avut ca principal punct de atractie concursul de gatit gulas dupa retete traditionale maghiare sau romanesti. Echipa biciclistilor din gruparea Bike News Rutieristii coordonata de jurnalistul Marius Chiuzan a concurat la standul numarul  3 cu un gulas traditonal romanesc cu ingredientul secret - baza pentru gulas - "Bunatati de la Bobytza". Pe langa carnea de porc si de vita si cartofii primiti de la Primaria Bistrita, Marius Chiuzan si biciclistii sai s-au prezentat cu tot ce trebuie pentru un gulas traditonal dupa o reteta romaneasca straveche din Transilvania care la baza avea carnea de oaie, chiar daca astazi au fost folosite bucati de carne din vita si porc. Cu ajutorul biciclistilor bistriteni dar in special al lui Cristi Ciurdas, specialistul in stapanirea focului de sub ceaun, Marius Chiuzan a reusit sa prepare un gulas ca la "mama acasa" apreciat de peste 70 de bistriteni care au avut posibilitatea sa serveasca cate o portie din deliciosul preparat. Gulasul traditional romanesc are la baza o reteta relativ simpla, in care aroma cepei prajite moderat se imbina cu alte zarzavaturi, condimente si zeama de carne de vita si porc. Gustul definitoriu a fost dat de preparatul special pentru gulas si fierturi la ceaun "Bunatati de la Bobytza" care are la baza o formula proprie realizata de Boby Chiuzan si Doina Agrisan, dupa reteta originala a bunicii jurnalistului - Maria Chiuzan, preparat apreciat de foarte multe femei din Bistrita ce cunosc maiestria celor 2 gospodine. Cu aceste ingrediente, jurnalistul Marius Chiuzan si biciclistii sai au reusit sa prepare un gulas cu un gust inconfundabil dulce-acrisor pe gustul romanilor, in contradictie cu gulasul de sorginte maghiara dulce-picant spre foarte iute, apreciat de vecinii si prietenii nostri din Campia Panoniei. Pentru acest gulas municipalitatea a eliberat o diploma de participare si un sort de bucatar, deoarece primele 3 locuri au fost atribuite prin tragere la sortz, modalitatea de premiere fiind aleasa in acest fel deoarce mai multe preparate erau foarte apropiate pentru candidatura pe podium iar juriul nu si-a asumat raspundrea pentru o departajare definitiva in conditiile in care mai multe echipe si bucatari au preparat cate un gulas de o calitatea exceptionala. Trebuie remarcat ca acest concurs de gatit gulas, din cadrul Maialului Maghiar Bistritean s-a desfasurat pe o vreme ploioasa si rece care doar spre final a prezentat un soare bland ce a venit in intampinarea concurentilor.

Referitor la gulasul ciclo-turistic, membrii juriului - presedintele C.J. BN- Radu Molodvan si presedintele C.J. Szabolcs-Szatmar-Bereg Ungaria - Seszták Oszkár, alaturi de Mariana Tarmure-directoarea Liceului Agricol Bistita au apreciat ca are un gust si o calitate deosebita iar prezentarea facuta de Marius Chiuzan ar fi meritat un premiu special tinand cont ca a fost alaturat gulasului romanesc al biciclistilor si o tuica veche de 20 de ani si un vin Cabernete, "de la mama lui" ce nu a vazaut niciodata apa, zahar sau chimicale, fiind 100% natural.

Felicitari celor 23 de echipe participante, felicitari  Mihaelei Curtean si echipei implicate din partea organizatorilor dar si bistritenilor care au infruntat ploaia pentru a servi o portie de gulas facut de maiestrii bucatari oficiali sau neoficiali din Romania sau Ungaria.

 

Cristiana Chiuzan.

.

Photo - Cristiana Chiuzan & Ana-Maria Chiuzan.

 

2 commentarii3101 vizualizări26 mai 2013
rss 2.0
rss 2.0