Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, sectia de Stiintele Naturii, va invita sa participati la conferinta cu titlul "Ultimii dinozauri din Transilvania" sustinuta de reputatul Prof. Univ. Dr. Vlad Codrea de la Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, care va avea loc miercuri, 29 aprilie 2013, ora 12, la Extensia Universitara Bistrita a Universitatii Babes-Bolyai, sala Aula Magna, str. Andrei Muresanu nr. 3-5.
In cadrul conferintei accentul va fi pus pe prezentarea asa-numitilor "dinozauri pitici", ale caror fosile au fost descoperite in situri paleontologice ale "Insulei Hateg", apartinand finalului erei Mezozoice, in Cretacicul terminal (in urma cu circa 70 de milioane de ani). In realitate, insula respectiva era mult mai extinsa, urme ale ei fiind descoperite de geologi si in zonele Rusca Montana, Alba Iulia-Sebes, Iara sau Jibou-Somes Odorhei.
Dintre animalele care populau insula, dinozaurii detineau suprematia. Ca si in faunele actuale, erau prezente specii ierbivore precum ornithopozii Zalmoxes (numele de sorginte dacica arata ca a fost descris din Transilvania, un dinozaur din grupul iguanodonilor), Telmatosaurus ( din grupul dinozaurilor cu "cioc de rata" ), sauropozii Magyarosaurus sau recent descrisul Paludititan. Nici carnivorii nu erau absenti, fiind de amintit aici Elopteryx, sau recent descrisul Balaur. Toti se remarca prin pastrarea unor caracteristici morfologice de tip vechi, arhaice, care arata ca existenta lor insulara incepuse cu mult timp in urma, fara a se sti exact unde anume in marele arhipelag al Oceanului Tethys.
Cercet. St. Dr. Marius Horga
0 comentarii | 56 vizualizări | 28 mai 2013 |