Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Teorii Luni 20 Mai 2024 - 14587
Silviu Craescu: Dezvaluiri mai tari decat cele WikiLeaks.

 SILVIU CRAESCU, fost, intre anii 2006-2010, sef al Protocolului la Ambasada SUA la Bucuresti, vorbeste intr-un interviu oferit revistei Q Magazine despre filiera CIA a afacerilor lui Dinu Patriciu, despre dispretul ambasadorului american Taubman la adresa lui Traian Basescu sau sforile trase de reprezentanta diplomatica a Washingtonului pentru a-si asigura influenta in numirea sefilor serviciilor secrete romanesti.

·         Cablogramele sunt redactate de adjunctul sefului misiunii diplomatice americane, Dl. Taplin, diplomat de cariera, si de consilierul politic Dl. Tanoe, ofiter politic. [...] Ori de cate ori situatia politica din Romania impunea o informare a Departamentului de Stat american, avea loc un consiliu in trei si se facea o sinteza cu informatii din ziare si informatii OSINT. Informatiile, in marea lor majoritate, erau luate din ziare in limba engleza si completate, ulterior, cu informatiile aflate, in principal, din discutiile cu membrii clasei politice din Romania. Aceste informatii erau mai intai verificate, apoi discutate in context si, ulterior, erau completate de ofiterul politic Tanoe si contrasemnate de Dl. Mark Taplin si ambasadorul SUA. Eminenta cenusie a acestor cablograme este Dl. Taplin, un american cu suflet de roman"

·         "O parte din ele sunt parca spuse de mine cuvant cu cuvant, altele sunt ihilare si cred ca sunt informatii voit eronate si necredibile.... Si nimic despre afacerea Bechtel! Sau despre faptul ca o parte a fostilor guvernanti ar fi pro-rusi. Acest lucru e o tampenie acreditata de consilierii prezidentiali ai presedintelui Traian Basescu, dar care a dat de gandit la Washington. Deviza Palatului Cotroceni: Ori noi cu voi, ori ei cu Moscova"

·         "Toti ambasadorii SUA s-au implicat in politica de stat a Romaniei prin mesaje si actiuni care au modelat parteneriatul strategic actual cu NATO, care au dus la punerea in functii cheie a unor demnitari romani, astfel incat SUA sa detina parghiile necesare asigurarii intereselor sale zonale privind vanzarea de tehnica militara veche, sau care au adus avantaj companiilor americane gen Ford, Bechtel, Polaris, Smithfield"

·         "Am avut ocazia sa asist la momente foarte jenante si delicate in materie de diplomatie si chiar actiuni specifice de spionaj intre cei doi parteneri strategici Romania - SUA. Am asistat la turnatorii, minciuni si chiar razboaie intre "gasti" formate din demnitarii acestei natiuni, in fata oficialitatiilor americane, care au acceptat sa ajute numai politicienii care le sustin interesele si politica de stat. As putea spune ca am asistat chiar la acte de inalta tradare. [...] Niciodata S.U.A. nu ne-au privit ca partener, ci doar ca aliat conjunctural. [...] Nimeni nu vorbeste de intelegerea pe care Romania o are cu SUA., ca niciun soldat american sa fie judecat pe teritoriul Romaniei sau sa se supuna Curtii de Justitie de la Haga"

·         "Ambasadorul SUA., E.S. Dl. Nicholas Frank  Taubman, a fost omul care l-a urat pe Traian Basescu cel mai mult, dar in acelasi timp l-a si ajutat sa ramana ceea ce este. In discutiile deschise private avute cu domnul ambasador acesta mi-a relatat mai multe episoade in care domnul Traian Basescu l-a tras in piept. Mi-a spus verbal, citez: "In acest om sa nu ai incredere niciodata". Alta data mi-a spus, citez, ca Traian Basescu este cel mai bogat presedinte pe care l-a avut Romania"

·         "Am vazut membri ai familiei prezidentiale din Romania in situatii jenante si iresponsabile, implicati in schimbul de note si scrisori intre un presedinte suspendat si ambasadorul in functie. In seara destituirii presedintelui din functie de catre Parlament, am vazut un presedinte intr-o stare de agitatie caracteristica unui om aflat sub influenta bauturilor alcoolice [...] care a dat peste cap dispozitivul de securitate propriu al resedintei ambasadorului SUA., deoarece nu avea permis de acces aprobat si nicio functie oficiala. A fost deruta! A venit atunci, in jur de ora 18.30, fara escorta SPP, insotit doar de o masina blindata de la SPP cu sofer. Am vazut un presedinte suspendat foarte slab, moale, aflat intr-o stare de intensa emotie si frica, plangand si fumand in acelasi timp, incercand sa se imprieteneasca cu mine si asteptand afara, langa garaj, pana cand a fost primit de ambasador in casa. Atunci a cerut ajutorul  SUA si a promis multe!"

·         "Plata ipentru informatii nu se facea  la vedere, dar puteti vedea ca majoritatea functionarilor publici din aparatul de stat din Romania, care reprezinta un vector de interes pentru SUA., sunt platiti prin diplome si calificari facute in institutii americane. Cel mai adesea, am vazut sume mari de bani, in dolari,  transportate afara din Romania de ambasadorii SUA, dar nu prin valize diplomatice. Aceste sume de bani erau ascunse printre lucruri si bagajele personale, care nu sunt controlate de autoritatile statului roman, din motive de imunitate diplomatica. Va pot spune doar ca "banii" proveneau din nordul tarii si ajungeau undeva sus, la Washington DC. [...] Am asistat la discutii private, in cadru securizat, unde erau sugerate persoanele care urmau sa fie desemnate si, mai apoi, validate de Parlament ca sefi de servicii secrete in Romania, avand girul partenerului american, altfel nu se putea"

·         "Am vazut elite ale societatii civile din Romania care produceau dovezi asimilate serviciilor speciale, care aveau drept scop murdarirea imaginii unui candidat la scaunul de presedinte al Romaniei. Am vazut consultanti politici platiti de partide aflate in competitie, care isi dadeau mana si tradau, cu girul ambasadorului S.U.A. la Bucuresti. Am vazut biletele "uitate din greseala" la un breakfast de reprezentanti ai serviciilor secrete interne, dupa discutii cu ambasadorul S.U.A. la Bucuresti, care ajung, intamplator, la seful  partidului din opozitie. Am auzit discutii in care oficialilor americanilor le parea rau ca au sustinut alegerea Procurorului General al Romaniei si ca alegerea acestuia nu a dat roade. Oficialii americani, in discutiile private, au cochetat cu idea ca cel mai bun presedinte pentru Romania ar fi fost domnul Crin Antonescu, dar a fost pacat ca acesta nu era sustinut de un partid mare, la aceea data"

·         "Oficialii americani au reiterat mereu ideea ca cel mai bun prim-ministru al Romaniei, dupa Dl. Adrian Nastase, a fost Dl. Tariceanu care, practic, a dat tot ceea ce America a cerut, dar care a facut o gafa de proportii in razboiul cu presedintele Traian Basescu, cerand, impreuna cu Dl. Melescanu si cu Dl. Vosganian, in mod nejustificat in viziunea americana, aducerea acasa a trupelor din Irak. Practic, din acel moment, cei trei au devenit automat pro-rusi si l-au reinventat pe domnul Traian Basescu. Acesta, desi cazuse in dizgratia SUA, a revenit, astfel, surprinzator, ca aliat"

 

 

 

Material primit pe e-mail.

 

 

5 commentarii2443 vizualizări13 iulie 2011
[ Închide secţiunea de comentarii ]

mari
04 Aprilie 2015 - 22:25

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Răspunde mari
mari
04 Aprilie 2015 - 22:34

NU AM CUVINTE!

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0