Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diaspora Vineri 29 Martie 2024 - 14587
NUNTA ROMANO - AMERICANA PE LACUL WASHINGTON DIN SEATTLE.

Ne-am indeplinit visul, asa ca pe 17 august 2019, am fost cuprinsi de vraja unei ceremonii mai aparte, provocata de unirea destinelor a doi tineri, nepotul Calin, la origine dupa tata din Sebes, Alba si dupa mama din Nasaud, cu Lisa - americanca, din orasul Seattle, de pe malul lacului Washington.  S-au intalnit la universitate, au avut idei comune, s-au placut si au semnat legamantul de a convietui in liniste si pace toata viata.

In localul Edgewate, situat cu vedere spre intinsul lacului, ne-au aparut ca pe ecran nave de tot felul, printre care si una de croaziera cu zece etaje, deci cat un bloc care ne-a indreptat gandurile spre  intinsele ape ale lumii.

Intreaga ceremonie a fost bine dirijata de o fata frumoasa, specialista in organizarea de ceremonii, care a urmarit ca toate fazele ceremoniei sa decurga precum o opera in plina desfasurare. Martori la eveniment, alaturi de localnici si de multi romani stabiliti in Seattle, au fost si cinci familii de romani din tara: familia Ioan si Lucretia Mititean, Cristi, Irina, Maria si Alex Salvan din Nasaud, Elena, Gheorghe  si Lorena  Daian din Cluj, Mironela, Vasile si Robert din Sebes-Alba si Ioan si Doina Daian din Sighet, impacati ca au avut prilejul sa participe la un eveniment deosebit cu oameni de suflet din mai multe tari si chiar continente.

Farmecul acestui eveniment creat de Calin si Lisa, ce-si  impartasesc curajul trecand peste toate obstacolele si pot sa vada cu alti ochi frumusetea  pamantului si gloriile cerurilor, a fost  aducerea in prim plan a artei populare romanesti prin traistute cu motive nationale, tesute de Anuta Stan din Sighet, traistute cu tricolorul romanesc, puse la gatul fiecarui participant, in care se gasea o sticluta cu   tuica de cazan  fabricata la Nasaud si Sebes-Alba si o cutiuta cu cornulete dupa o reteta din Nasaud. Iata elemente noi, aduse din patria mama intr-o comunitate americana, de casatorie si aventura, prin care cei doi vor ramane prietenul cel mai bun unul altuia pe durata calatorie, ca o lectie constanta de comunicare si un proces continuu de a fi totodata dascal si elev unul altuia si de a ramane totodata distinct, dar impreunat, de a fi independent, dar nu izolat.  

Intr-o sala festiva frumos impodobita, cu locuri rezervate pentru rude, mirii erau asteptati de ofiterul starii civile, un domn elegant, in tinuta de gala, dupa cum erau de fapt toti nuntasii. A intrat in sala mirele insotit de parinti (onoarea a fost de partea noastra adica a bunicilor), dupa care a intrat mireasa cu parintii ei si in continuare  domnisorii si domnisoarele de onoare, toti cu traistuta  romaneasca si tricolorul, gest care a starnit aplauze. Ofiterul starii civile a tinut o adevarata lectie de educatie civica, o lectie de comunicare si compasiune, spre a sustine   spiritual si mental acest pelerinaj, aceasta calatorie emotionala bogata in aventura, o descoperire integrala in tandem.

"Impartasania, spune ofiterul, este faptul de a da si de a primi, acel flux intre doua persoane care include bunavointa si capacitatea de a primi in schimb. Lisa si Calin, stiu ca iubirea este fara sens daca nu este impartasita in continuu. Amandoi sa apreciati importanta de a umple viata fiecaruia cu tot ce-i frumos, pentru ca afinitatea sa fie hranita mereu. Sa intelegeti ca delicatetea atingerii fine in fiecare zi va depasi lipsa de delicatete a lumii intregi si ca aceasta capacitate de a consola este balsamul confortului indurator si reteta pentru a aduce dulceata vietii. Speram ca fiecare zi sa ramana insorita si imbogatita cu binecuvantarea lui Dumnezeu pentru uniunea lui Calin si Lisa.

Multumim parintilor si bunicilor care sunt modele de bunatate, de iubire si intelegere, asa ca merita sa fiti mereu alaturi de ei pentru a sarbatori cu ei momente de bucurie si sa-i sustineti in luptele lor. Se depune un juramant de sprijin si parteneriat.

 Calin-Lisa - Promiti sa o iubesti pe Lisa si sa fii alaturi de ea prin tot cursul acestei vieti, sa construiesti o casatorie grijulie si unificata? Promiti sa fii alaturi de ea prin adversitati si triumfuri, sa o sustii ferm si mai presus de toate in libertatea ei sa fie ea insasi?"

Juramant depus de ambii tineri, dupa care se inmaneaza inelele ca semn al devotiunii si iubirii lor si viitoarea lor viata impreuna. Dupa mai multe alocutiuni expuse de miri, parinti si frati, oaspetii se retrag pe o terasa cu vedere spre lacul fermecat, ciocnind pahare de sampanie in amintirea povestilor de acasa. Intr-un timp scurt sala de ceremonii si-a schimbat destinatia devenind sala de veselie, umor, intelegere, intr-o atmosfera de calda prietenie si respect.

Inchei cu cuvintele ofiterului de stare civila: "Fie ca Dumnezeu sa va binecuvanteze cu prosperitate, bucurie, abundenta si o legatura vesnic imputernicita, care este hrana spirituala a tuturor sufletelor noastre."

 

Ioan Mititean.

0 comentarii11613 vizualizări21 august 2019




rss 2.0
rss 2.0