Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Justitie - Drept Joi 05 August 2021 - 14587
DECIZIA Biroul Electoral de Circumscriptie Judeteana nr. 6 Bistrita-Nasaud sub nr. 385/BECJ/BN/05.12.2016.

DECIZIE privind respingerea contestatiei formulata de Alianta Noastra Romania, inregistrata la Biroul Electoral de Circumscriptie Judeteana nr. 6 Bistrita-Nasaud sub nr. 385/BECJ/BN/05.12.2016. 

Prin contestatia formulata, Alianta Noastra Romania, prin reprezentant Ioan Somesan, inregistrata la Biroul Electoral de Circumscriptie Judeteana nr.6 Bistrita-Nasaud sub nr. 385/BECJ/BN/05.12.2016, impotriva proceselor verbale de inlocuire a reprezentantilor PER, USR si PRU in birourile electorale ale sectilor de votare (din data de 02.12.2016, 03.12.2016, 04.12.2016 si 05.12.2016), solicita revenirea asupra inlocuirilor reprezentantilor PER; US si PRU dispuse prin procesele verbale din data de 02.12.2016, 03.12.2016, 04.12.2016 si 05.12.2016, aratand in motivare ca in urma desemnarii ordinii in care se completeaza birourile sectiilor de votare cu reprezentantii competitorilor electorali, prin tragere la sorti, dupa cele trei partide neparlamentare PER, USR si PRU, urmeaza ANR, astfel ca in masura in care cele trei partide nu au reprezentanti intr-o anumita sectie de votare, ANR urca si aceasta va avea reprezentant in sectia de votare respectiva. Se mai arata ca orice modificare, ulterioara desemnarii, se poate face doar in caz de deces, boala grava dovedita cu acte si nu se pot face alte inlocuiri, "cu sute de oameni", asa cum a procedat PER si ceilalti competitori electorali.

Reprezentantul ANR in BECJ nr. 6 Bistrita-Nasud, d-nul Bilan Victor-George, arata ca desi in continutul Legii nr. 208/2015, nu se prevede expres ca inlocuirea reprezentantilor partidelor politice in birourile electorale ale sectiilor de votare trebuie justificata si ca ar putea fi inlocuiti reprezentantii competitorilor electorali doar prin simpla solicitare din partea acestora, in cazul de fata PER, care a solicitat inlocuirea unui numar mare din reprezentantii sai in BESV, respectiv aproape in toate BESV, reprezinta in realitate o metoda de eludare a dispozitiilor din Legea nr. 208/2015, care prevad ca lista reprezentantilor partidelor politice care participa la alegeri trebuia depusa pana cel tarziu la data de 27.11.2016, intocmind liste fictive, fara ca persoanele indicate in liste sa-si fi exprimat consimtamantul de a fi desemnati reprezentanti in BESV, in vederea blocarii altor competitori electorali de a avea reprezentant in BESV, pentru ca ulterior sa-i inlocuiasca. Apreciaza ca listele ce contin persoanele care urmeaza sa le inlocuiasca pe cele desemnate initial constituie liste noi care au fost depuse dupa implinirea termenului de depunere a listelor, 27.11.2016 si nu pot fi avute in vedere. Daca reprezentantii initial desemnati din partea PER, USR, PRU nu se vor prezenta in vederea exercitarii atributiilor specifice BESV, locul acestora urmeaza sa fie luat de reprezentantii ANR.

Analizand plangerea depusa, membrii Biroului Electoral de Circumscriptie Judeteana nr. 6 Bistrita-Nasaud, cu majoritate de voturi, o vor respinge, pentru urmatoarele considerente:

Potrivit art. 9 alin. (2) din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, cu modificarile si completarile ulterioare potrivit caruia "Reprezentantii partidelor politice, ai aliantelor politice si ai aliantelor electorale, precum si ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale in birourile si oficiile electorale pot fi inlocuiti, la cererea celor care i-au propus, cu aprobarea biroului electoral ierarhic superior, pana in preziua votarii, iar in caz de deces, imbolnaviri sau accidente, chiar si in ziua alegerilor" si potrivit art. 19 din Legea nr. 208/2015, "Partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri conform prezentei legi, precum si candidatii independenti pot contesta modul de formare si componenta birourilor electorale, in cel mult 48 de ore de la expirarea termenului de constituire sau, dupa caz, de completare a acestor birouri. Contestatiile se depun la si se solutioneaza de catre organismul electoral constituit la nivelul imediat superior celui la care functioneaza biroul la care se refera contestatia sau de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in cazul in care contestatia se refera la Biroul Electoral Central, in termen de cel mult doua zile de la inregistrare. Decizia organismului electoral sau, dupa caz, hotararea data de Inalta Curte de Casatie si Justitie este definitiva."

Fata de data la care s-au intocmit procesele verbale de inlocuire a reprezentantilor PER, USR, PRU in BESV, contestatia in termen formulata.

Se retine ca anterior datei de 27.11.2016, PER, USR si PRU au depus liste cu reprezentanti pentru toate cele 313 sectii de votare din Circumscriptia Electorala nr. 6 Bistrita-Nasaud, iar ulterior au depus cereri de inlocuire a unora din persoanele desemnate initial.

Potrivit dispozitiilor art 9 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, nu se impune dovedirea motivului care a determinat competitorul electoral sa solicite inlocuirea reprezentantului sau in BESV, desemnat initial, decat daca o astfel de inlocuire se solicita in ziua alegerilor.

Cum procesele verbale de desemnare a reprezentantilor PER, USR si PRU in BESV, nu au fost contestate, cei trei competitori electorali avand desemnati reprezentanti in toate cele 313 sectii de votare, acestia pot solicita inlocuirea reprezentantilor lor pana in preziua alegerilor, fara a fi necesara dovedirea motivului pentru care au solicitat inlocuirea, chiar daca se solicita inlocuirea reprezentantilor din mai multe birouri electorale ale sectiilor de votare, iar in ziua votarii pot solicita inlocuirea reprezentantilor in BESV daca aceasta este justificata de intervenirea decesului, imbolnavirilor sau accidentelor.

Reprezentantul ANR in BECJ nr. 6 Bistrita-Nasaud, a votat pentru admiterea contestatiei.

In temeiul art. 9 si art. 18 din Hotararea BEC nr. 1/H/16.09.2016 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a birourilor si oficiilor electorale constituite la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor din anul 2016 si ale prevederilor art. 9 alin. (2), si art. 19 din Legea nr. 208/2015,

 DECIDE: Respinge contestatia formulata de Alianta Noastra Romania, prin Ioan Somesan, impotriva proceselor verbale din data de 02.12.2016, 03.12.2016, 04.12.2016 si 05.12.2016, prin care s-a dispus inlocuirea reprezentantilor PER, USR si PRU in birourile electorale ale sectilor de votare.

Decizia este definitiva.

 

 Loctiitor presedinte - Reghina-Ioana Berari

  NR. 35/397/06.12.2016.

 

.


Foto - arhiva Marius Chiuzan. 

 

0 comentarii18515 vizualizări07 decembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0