Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Justitie - Drept Joi 05 August 2021 - 14587
"Noile ideologii" si sistemul de valori al familiei "ce trebuie regandit".

Saptamana trecuta, Ministerul Educatiei Nationale ne-a adus in sfarsit la cunostinta ce considera el ca fiind "o necesitate imediata" in scoala romaneasca, respectiv crearea unei noi culturi familiale, bazata pe "promovarea diversitatii", "incurajarea activa a egalitatii" si "inlaturarea stereotipiilor de gen care influenteaza traseele de viata diferite ale fetelor si baietilor".

A fost pusa in dezbatere publica de catre Ministerul Educatiei Nationale "Strategia nationala de educatie parentala 2018-2025" in baza careia incepe un proces de reeducare a parintilor, acest proces fiind considerat necesar de catre minister cu urmatoarele argumente cuprinse chiar in strategie:

- "Deseori noile ideologii promovate in special in domeniul protectiei copilului intalnesc mentalitati conservatoare, un sistem de valori ale familiei ce trebuie regandit in contextul unor informatii noi cu privire la nevoile de dezvoltare ale copiilor." (pag  3).

- "De aceea familia in societatea actuala are nevoie din ce in ce mai mult de sprijin extern pentru a se adapta acestor cerinte…. in conditiile in care parintii raman atasati valorilor care s-au transmis traditional, pe care le considera ca fundamentand modele valide de relationare intrafamiliara. Aceasta din urma atitudine este prezenta si in discursurile profesionistilor care idealizeaza familia traditionala pe care o considera o forma perfecta de organizare." (pag. 3)

Mai aflam, din cuprinsul documentului ce priveste in mod direct pe fiecare dintre parintii acestei tari, ca familia "nu este o realitate obiectiva, ci ea este mai degraba un produs socio-cultural, creata si recreata permanent de practicile socio-culturale (pag. 3).

Strategia aduce si o noutate juridica uluitoare pentru juristii care credeau ca legea defineste suficient de clar in Romania notiunea de interes superior al copilului. Ei bine, pentru Ministerul Educatiei Nationale din Romania, interesul superior al copilului inseamna si " a crea o noua cultura familiala"  (pag. 4). Iar daca ne mai imaginam cumva ca modelul juridic al familiei, asa cum este prezentat el in Codul civil al Romaniei, ca fiind parintii deopotriva indrituiti si raspunzatori in relatia cu copiii, indiferent de natura relatiilor dintre parinti, ei bine, din Strategia nationala propusa de Ministerul Educatiei Nationale aflam ca nu trebuie sa pornim de la "modele unice considerate ideale." (pag. 4).

Citind cu atentie primele pagini ale Strategiei, nu poti sa nu te intrebi care-i scopul urmarit pentru toata pledoaria, minutios facuta in sensul schimbarii modelelor si valorilor familiale si regandirii acestei noi culturi familiale, constant amintite in Strategie.

Destul de curand, in cuprinsul Strategiei se reveleaza si adevaratul scop: "Strategia are la baza urmatoarele principii:… promovarii diversitatii… stilurile parentale trebuie revizuite din perspectiva relationari cu copiii si INLATURARII STEREOTIPIILOR DE GEN care influenteaza traseele de viata diferite ale fetelor si baietilor, in acord cu legislatia nationala anti-discriminare si cu Standardele Natiunilor Unite si ale Comisiei Europene in acest domeniu." (pag. 23).

Notiunea de "stereotipii de gen" nu este nicaieri definita in legislatia romaneasca, la fel cum si "promovarea diversitatii" o identificam definita mai mult ideologic, in plan mediatic. Totusi, aceste notiuni se completeaza perfect cu "egalitatea de gen" care nu inseamna egalitatea femeii cu barbatul. Aceste notiuni au inceput deja sa fie implementate in educatia romaneasca.

 Din cuprinsul acestor evenimente, intelegem exact despre ce este vorba si care este continutul acestor notiuni. Chiar daca in plan juridic, in Romania, s-a scris foarte putin despre acest subiect al stereotipiilor de acest gen, din cuprinsul activitatilor educationale prin care au trecut elevii pentru a intelege necesitatea "inlaturarii stereotipiilor de gen", intelegem ca aceste notiuni atat de putin tratate de juristi, au consecinte dintre cele mai importante - pentru ca privesc insasi identitatea fiintei umane - asupra copiilor. Din cuprinsul activitatilor educationale amintite mai sus, se intelege ca ceea ce a invatat un copil intr-o astfel de activitate este ca egalitatea de gen nu este egalitatea femeii cu barbatul, ci faptul ca o persoana poate fi in mod egal un gen sau altul, functie de alegerea sa, pentru ca potrivit art. 3 lit. c din Conventia de la Istanbul, genul este un "construct social", un rol de gen asumat si nu un dat biologic, asa cum era definit, anterior, de Statutul de la Roma. Explicatii juridice detaliate asupra acestei controversate definitii a genului gasim aici.

Ceea ce intereseaza din perspectiva articolului de fata este aceea ca, pentru Strategia nationala de educatie parentala pusa in dezbatere publica pana pe 10 iulie a.c. de Ministerul Educatiei Nationale, "incurajarea activa a egalitatii de gen" constituie o prioritate inca din perioada timpurie a dezvoltarii copilului cand sistemul de educatie parentala trebuie sa vina in sprijinul dezvoltarii unor principii esentiale ce vizeaza promovarea drepturilor omului, respectul pentru diversitate si incurajarea activa a egalitatii de gen" (pag. 18 din Strategie).

Reamintim ca, potrivit articolului 487 din Codul civil, parintii sunt cei care "au indatorirea de a se ingriji de dezvoltarea psihica, intelectuala, de educatia, invatatura si pregatirea profesionala a copiilor potrivit propriilor lor convingeri, dar si potrivit insusirilor si nevoilor copiilor".

Asadar "propriile convingeri" ale parintilor sunt respectate si nu se cer a fi reeducate potrivit "noilor ideologii" pentru ca Ministerul Educatiei Nationale din Romania nu se afla intr-o epoca nazista ori comunista. Noi parintii, cel putin, nu ne aflam. Si nici dispozitiile legale si constitutionale care ii protejeaza pe parintii din Romania.

Forta garantarii legale a respectarii convingerilor parintilor - subsumata insasi libertatii de constiinta - este maxima: potrivit articolului 29 alineat 6 din Constitutia Romaniei, parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri educatia copiilor minori a caror raspundere le revine. In mod similar, acest drept este garantat si de articolul 14 alineatul 3 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (dreptul parintilor de a asigura educarea si instruirea copiilor lor potrivit propriilor convingeri religioase, filosofice si pedagogice), de articolul 2 din Primul Protocol aditional la Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului (dreptul parintilor de a asigura aceasta educatie conform convingerilor lor religioase si filosofice), precum si de articolul 5 din  Declaratia privind eliminarea tuturor formelor de intoleranta si de incriminare sau de credinta potrivit cu care parintii sau, dupa caz, tutorii legali ai copilului au dreptul sa organizeze viata de familie in conformitate cu religia sau convingerea lor, precum si pornind de la educatia morala de care ei cred ca copilul ar trebui sa se bucure, stipulandu-se expres in continuarea aceluiasi articol ca nu poate fi constrans un copil sa primeasca convingeri impotriva vointei parintilor sai sau ai tutorilor legali.

Dar aceste doua notiuni fundamentale ale ecuatiei in discutie relativa la educatia copiilor si responsabilitatea realizarii ei, si anume convingerile parintilor si insusirile si nevoile copiilor sunt foarte strans legate de un alt drept fundamental. Potrivit articolului 26 alineatul 1 din Constitutie, autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata.

Cum viata intima (iar genul tine profund de viata intima) este unul din factorii determinanti ai constiintei individului prin valentele psihice pe care inevitabil le antreneaza si cum procesul de educatie si formare a copilului opereaza in planul constiintei acestuia, rezulta ca orice ingerinta in procesul educational care aduce atingere convingerilor parintilor sau insusirilor si nevoilor proprii fiecarui copil, aduce atingere acestui drept fundamental.


Avocat Ana-Corina Sacrieru


FacebookLinkedInFacebook MessengerWhatsApp

0 comentarii10815 vizualizări21 iunie 2018
rss 2.0
rss 2.0