
Problema nemuririi i-a framantat indelung pe marii filosofi ai trecutului, pe spagiristii lacomi sa obtina Piatra Splendorilor, pe alchimistii preocupati de schimbari interne, pe initiatii care-si ascundeau cunoasterea sub diverse simboluri. Intrebarea este: cati dintre acestia chiar stiau adevaratul secret al prelungirii vietii? Foarte putini, foarte putini cu adevarat!
Imortalizarea corpului fizic nu este o problema de science-fiction, de paranormal sau de paganism. Este un fapt concret, stiintific, real si absolut natural, care tine de o conduita etica si de o schimbare radicala a modului de a trai viata. Oameni nemuritori exista cu adevarat in zilele si in timpurile noastre, fiinte care au reusit sa-si mentina acelasi corp fizic timp de mii si milioane de ani. Cred ca am auzit cu totii despre un conte Saint-Germain, Cagliostro, despre Hermes Trismegistul, medicul Paracelsus, Divinul Sanat-Kumara, Maestrul Serapis. Dar nu numai acestia au fost cei care au baut nectarul nemuririi, ci multi altii au trecut anonimi prin secole si milenii, indeplinind misiuni grandioase in diversele raze ale creatiei. Insusi Iisus din Nazaret a obtinut nemurirea fizica si intreaga sa invatatura vorbeste despre felul in care se pot produce permutari extraordinare in corpul de carne si in Corpul de Duh. De-a lungul vremii, oamenii sacri, desi s-au facut remarcati in diverse circumstante si situatii, au fost ignorati de sceptici, materialisti si atei; astazi, aproape nimeni nu mai crede in posibilitatea de a trai sute si mii de ani, imbracat in acelasi vehicul fizic. Chestiunea aceasta ar putea sa-i scandalizeze pe unii dintre noi, insa e timpul ca oamenii sa puna punctul pe i, sa renunte la prejudecati, dogme, preconceptii si mai bine sa descopere cauzele ascunse ale mortalitatii umane, elementele care ii fac sa fie perisabili, factorii interni care le consuma zi de zi energia vitala, sanatatea, si-i indreapta spre inevitabila moarte fizica.
Nu este usor sa poti atinge nemurirea. Insa se poate. Folosirea corecta a centrilor masinii umane este o prima conditie; apoi modul corect de a gandi, de a simti si de a actiona, si conservarea energiilor superioare in corpul fizic, respectiv sublimarea lor in forte inalte, il pot transforma pe om in Rege al Naturii. La ora actuala, trebuie sa recunoastem, omul modern nu este un om real, un om cu posibilitati de a actiona voluntar asupra mediului inconjurator. Din contra, e atat de slab incat este victima a naturii. Corect ar fi sa-l numim, il limbaj biologic, mamifer rational sau, in limbaj antropologic, animal intelectual. Un om adevarat este cel care si-a asigurat nemurirea corpului fizic, este cel care cunoaste dimensiunile celelalte, cel care poate vorbi cu elementalii, cel care poate aduce sau alunga ploaia etc. Cati dintre noi mai putem face asta? A existat o perioada cand toti reuseam sa actionam in felul acesta insa, din pacate, lucrurile s-au schimbat si acum ne aflam intr-un punct critic: sa ne reamintim de unde am venit sau sa ne aruncam tot mai adanc in prapastia adormirii.
Ca sa intelegem mai multe despre cum putem sa ne prelungim viata, trebuie sa stim ca omul are cinci centri prin care actioneaza: primul este centrul intelectual, situat in creierul fizic, al doilea este centrul emotional, aflat in zona inimii (aici se afla sediul emotiilor noastre), al treilea este centrul motor aflat in partea superioara a coloanei vertebrale; al patrulea centru este cel instinctiv, situat la baza coloanei vertebrale iar al cincilea este centrul sexual, cu sediul in organele creatoare. Acesti centri nu trebuie epuizati; la nastere Natura a depus in fiecare dintre ei anumite valori animice, numite in esoterism valori Bobin-Kandelnots. In momentul in care cineva lucreaza doar cu un centru, in detrimentul celorlalti, nu face decat sa-si risipeasca rezerva de energie a tuturor centrilor: de exemplu, un sportiv de performanta isi epuizeaza centrul motor si instinctiv si nu de multe ori sfarseste la batranete (sau chiar mai devreme) intr-un scaun cu rotile sau paralizat; un mare intelectual abuzeaza de centrul sau intelectual si ajunge decrepit, senil sau in spitalele de psihiatrie. Un desfranat isi consuma rapid valorile din centrul sexual si isi ruineaza corpul, creierul sau termina impotent. Abuzul centrului instinctiv duce la bulimie, anorexie, obezitate si la distrugerea intregului sistem nervos. Un om care-si consuma centrul emotional poate face un infarct prematur sau ajunge sa rada cand trebuie sa planga si sa planga atunci cand trebuie sa rada. Dezechilibrul centrilor duce la o degradare rapida a intregii masini umane.
Toti centrii au o anumita viteza. Desi se crede ca centrul intelectual este cel mai rapid, in realitate, este cel mai lent. Centrul emotional este de 30 de mii de ori mai rapid. Urmeaza apoi cel motor, instinctiv si sexual care sunt atat de rapizi, incat nici macar nu ne dam seama de schimbarile care se produc in interiorul lor. Ne spune dr. Samael Aun Weor: "Aparent, gandirea este foarte rapida dar, din nefericire, este foarte lenta. Daca, de exemplu, conduceti o masina si, dintr-o data, intr-un moment de pericol, veti incepe sa analizati daca trebuie sa faceti aceasta sau aceea, sa avansati sau sa dati inapoi, sa va intoarceti la dreapta sau la stanga, va veti ciocni si veti produce o catastrofa. Centrul motor este mai rapid. Cand cineva conduce un automobil nu are mult timp pentru a se gandi, actioneaza foarte rapid si iese din impas. Dar daca in acel moment ar actiona gandirea, s-ar bloca si s-ar ciocni… Orice dactilografa lucreaza cu centrul miscarii si, cum este normal, poate sa greseasca tasta daca ajunge sa intervina mintea… Emotionalul este si el un centru rapid, dar nu exista centru mai rapid decat centrul sexual. Este extraordinar de subtil si rapid, gratie finei sale energii. Cea mai mare parte a manifestarilor lui se produc la un nivel molecular, unde impulsurile sunt transmise de mii de ori mai rapid decat cele ale mintii. Ideea dragostei la prima vedere, cand se produce cu adevarat, este bazata pe faptul concret ca, in anumite cazuri, functia sexuala poate sa stie instantaneu daca exista sau nu o afinitate sexuala cu o persoana determinata de sex opus, la un moment dat."
Din pacate, centrii masinii umane sunt contaminati de defectele psihologice care-l fac pe om sclav al emotiilor si gandurilor inferioare. E bine sa profitam de orice oportunitate pentru a ne autoobserva centrii si pentru a intelege atitudinile gresite pe care le avem. "Cel care priveste in exterior viseaza, cel care priveste in interior se trezeste" spunea Jung. Este o invitatie sa apelam la ceea ce se numeste oglinda alchimistului, adica sa invatam sa facem introspectie si retrospectie asupra faptelor proprii si sa vedem in ceilalti defectele noastre; doar asa vom reusi sa obtinem o imagine obiectiva despre noi, eliminand falsul sentiment al Eului, trezindu-ne din fantezia in care traim hipnotizati si arzand in flacarile spiritului toate elementele gresite pe care le avem.
E bine sa alternam activitatea centrilor. Daca obosim la nivel intelectual, trebuie sa schimbam centrul imediat, sa mergem la o plimbare pentru a pune in actiune centrul motor, sa citim o carte care ne place sau sa vizitam un muzeu pentru a activa centrul emotional, sa mancam pentru a stimula centrul instinctiv. Exista calugari in lamaseriile tibetane care cunosc acest program al alternarii centrilor. Ei il numesc legea "Egalarii vibratiilor mai multor izvoare". Niciodata nu-si obosesc centrii si ajung sa traiasca 300-400 de ani. Este cunoscut in istorie cazul lui Li Ching Yuen, chinezul care a trait 250 de ani, gratie modului intelept de a-si trai viata. De asemenea, pe timpul lui Noe biblic omul traia aproape 600 de ani, in perioada vechilor egipteni se ajungea la o varsta in jur de 140 de ani, pe cand acum, media de viata este de 60-70 de ani. Putem numi acest lucru o evolutie, un progres? O schimbare spirituala spre sfere mai inalte? Nicidecum. Dimpotriva, este evidenta o involutie a speciei umane, o scurtare rapida a vietii si o slabire a vitalitatii fizice. Sa nu uitam ca traim in secolul cancerului si al diverselor boli necunoscute.
Un lucru bun insa este existenta celor doi Centri Superiori ai masinii umane care ne pot apropia foarte mult de Fiinta: Centrul Intelectual Superior care se activeaza prin studiul cunoasterii esoterice si Centrul Emotional Superior care intra in activitate prin mistica si contemplare, delectandu-ne cu operele de arta obiectiva si cu muzica clasica a marilor artisti. Apeland tot mai des la acesti doi centri, primim informatii superioare, ne dezvoltam intuitia, inspiratia, ne polarizam pozitiv cu diversele influente care ne vin de la astri, constelatii si planete.
Nemurirea nu este un lucru abstract. Sa nu ignoram ca in interior avem toate principiile, toti germenii care ne-ar putea schimba intr-o zi in fiinte eterne. Doar ca acum, in aceasta epoca tranzitorie, am uitat locul de unde provenim, fondul divin din care am emanat si, daca ne-am obisnuit sa avem un final, pentru ca mortalitatea a devenit fireasca, sa fim macar o data constienti de faptul ca, in definitiv, nu avem nici macar inceput… daramite sfarsit.
Alina Sandra.
1 comentariu | 525 vizualizări | 17 iulie 2013 |