Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Breviar astrist pe luna decembrie 2017.

1 Decembrie 2017 la Nasaud - O adevarata atmosfera de sarbatoare la care au raspuns invitatiei primarului Mircea Romocea, autoritatile judetene, parlamentari, consilieri si multi localnici printre care si astristi... Oficialitatile orasului, institutiile de cultura si ordine, asociatii de voluntari, Despartamantul ASTRA Nasaud au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor. Preotii orasului, managerul Casei de Cultura, ansamblul Nasaudeanca, fanfara din Telciu, tanarul Ionut Nistor (in costum traditional de granicer nasaudean), pe langa discursul elegant al primarului au intregit din plin atmosfera de mare sarbatoare la Nasaud. Este firesc, la anul vom onora si cinsti implinirea CENTENARULUI MARII UNIRI. Doamne ajuta.

 6 dec. Mos Nicolae, ca de obicei, si-a facut prezenta din plin in familii, in scoli, in biserici si spitale…

8 dec. La Muzeul Graniceresc era vernisata Expozitia "Civilizatia bronzului", prin grija istoricului Gh. Marinescu jr. si a Dr. Lucian  Vaida - directorul institutiei. Printre astristii prezenti se aflau si Floarea Ples, Lucretia Mititean, Ioan Seni, Nina Vlasin, Leon Catarig, Dr Gh. Dascal, Dr. Gh. Ples… 

8 dec. La Casa de Cultura "Liviu Rebreanu", manager Silviu Rus au sustinut un colaj de colinzi Grupul "Nasaudeanca" - instructor Livia  Istrate, Grupul cantautorului Sorin Gazdac, cu Nelu Fries si Danut Pavelea; Prin grija Pr Iulius Muresan (Parohia Sf Ilie Nasaud), Pr. conf. dr. Necula C-tin de la Facultatea de Teologie din Sibiu, a conferentiat despre Craciunul, ca sarbatoare a  familiei, raspunzand ulterior la sute de intrebari adresate de publicul nasaudean. Invitatul acestei seri a fost intampinat cu multa caldura de nasaudeni, dovada fiind aplauzele de la momentul intrarii pe scena, din timpul sustinerii prelegerii dar si de la final. In cadrul conferintei, parintele a readus in atentia publicului Taina Intruparii Mantuitorului Hristos si atmosfera calduroasa din Pestera Betleemului care L-a primit pe pamant pe Fiul lui Dumnezeu, indemnandu-i pe oameni sa-L primeasca pe Iisus Hristos ca pe un membru al familiei lor.

9 dec. Lucretia Mititean isi lansa cartea "Predici rostite in duminicile de peste an", editura Ecou Transilvan, 2017, odata cu inaugurarea Centrului "Matricea Tineretii" din Bistrita, centru coordonat de Luiza Iliescu si Ioan Neagos. Cartea cuprinde cele mai frumoase predici de peste an, rostite de cei mai valorosi preoti, binecunoscuti pe plan national. S-au exprimat cu inalta pertinenta protopopul Alexandru Vidican, pr. Vasile Beni, editorul Nadia Baciu, etnologul Menut Maximinian - director al periodicului "Rasunetul", profesorii Ioan Seni, Mircea Darosi, Rodica Fercana, R. Berceni, presedinta Floarea Ples, sotul autoarei Ioan Mititean si Cornelia Horobet cu un colaj de colinde.   

13 dec. La Biblioteca Jud. BN ne-am bucurat de actíunea "Cartile, painea si vinul", de inaugurarea Bibliobuzului, in prezenta presedintelui E R Moldovan si a directorului Ioan Pintea; Am urmarit expozitia de "Carte veche" si "Manuscrisele lui Manolescu"; Am admirat lansarea cartii Amintiri despre Petru Cretia, cu prof univ Nicolae Felecan, Maria Gabor Samsudan, Vasile G. Dancu, moderator - Ioan Pintea, care ne-a dat amanunte si despre cartea Preoti din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului in temnitele comuniste; Florin Sasarman a prezentat un film documentar privind activitatea Bibl. Jud; A fost lansata revista Bibl. Jud. "Ipostaze" an I, nr 1 iun 2017 si nr. 2, dec 2017, prin dir. Ioan Pintea; Unii bibliotecari au primit Diplome;

14. dec La Cons. Jud., Asoc. Prof. de Istorie din Romania, filiala BN, isi lansa vol I "Bistrita-Nasaud Generaía Marii Uniri", cu Claudiu Sular - coordonator, Florina Codorean, Dorin Dologa, Adrian Onofreiu, Ioan Seni, Iosif Uilacan - colaboratori. Au opinat Elena Campan, Danut Archiudean, Menut Maximinian, Duda Vasile, Ioan Neagos s.a. La lansarea                                                                                                                  cartii lui Andrei MoMoldovan au participat si astristii Mircea Darosi, Lucretia si Ioan Mititean. In aceeasi zi, la activitatea de la Centrul Militar au fost prezenti col. r. Ioan Cordovan, Vasile Magerusan, jr. Ioan Stirbu, Rodica Fercana, Cornelia Horobet, Adrian Nanarca, Dr Adrian Onofreiu.. si alti apropiati ai ASTREI.

16 dec. Prin mijloacele tehnice de astazi romanii au asistat la depunerea osemintelor regelui Mihai I la Capela mortuara de la  Curtea de Arges, in prezenta a numerosi monarhi europeni si a sute de mii de conationali. Biserica si armata au castigat in imagine prin implicarea lor ireprosabila. Evenimentul lasa in urma sa imaginea romanului onest si demn…

17 dec. Corul Laudatio al Bisericii 2 Nasaud, cu aprobarea preotului dr George Celsie a sustinut un concert de colinzi la Cepari iar an 19 dec. la Colegiul National "George Cosbuc", alaturi de formatiile Colegiului si cele invitate - din Poiana Ilvei si Salva. In Ajunul Craciunului au cantat la Casa Parohiala si Casa Primarului, finalizand Campania de colinzi in 26 dec. printr-un concert in fata propriului public din biserica, primind cu satisfactie aprecierile principalului sustinator - pr. dr. George Celsie.

27 dec.Se consuma cea de-a XXII-a editie a Festivalul ilvean de colinde, gazduit exemplar de comuna Lesu prin amfitrionii ei: primarul Ioan Pop si directorul scolii Nicolae Lupsan. Au participat toate localitatile ilvene cu formatii de copii, imbracate in costume populare cu specific local, cu un repertoriu ales de colinde sau obiceiuri: Irozii (Poiana), Belciugarii (Ilva Mare), Plugusorul (Lesu, Ilva Mica). Cu un repertoriu placut s-au prezentat si invitatii din Hodac (Mures), Viseul de Sus (Maramures), Floresti (R Moldova). Placuta a fost insotirea formatiilor si a instructorilor de catre directorii Ionel Balea (Lunca), Anuta Vasies (Ilva Mare), Daniela Susca (Magura), Valeria Benta (Poiana), Octavean Prangate (Ilva Mica). Statornica este si munca instructorilor cu o vechime onorabila in festival precum Pavel si Ioan Berengea, Marioara Buta si Alexandru Pop, Elena si Nicu Lupsan, Marioara Pop si Mariuca Avram, Floarea Gaina si Mihaela Gherasim, dar si a instructorilor mai noi ca Stetco Gabriel, Sergiu Boldirescu, Dan Roxana sau Ioan Bledea.. Un Plugusor educativ a expus si rapsodul Grigore Silviu Guzu (Poiana) iar prestatia prezentatoarei Ioana Perseca a fost excelenta. Cateva sute de spectatori au aplaudat fiecare reusita a formatiilor artistice iar doi Mosi Craciuni au oferit darurile Primariei si ale CJ BN tuturor copiilor. Primarul Ioan Pop si presedintele ASTREI Ioan Seni au oferit plachete si diplome de merit tuturor celor implicati. N-au lipsit parlamentarii Ioan Simionca si Ioan Denes, vicepresedintele Vasile Puica si Ivan Bogdan (CJ BN), astristii Ioan si Lucretia Mititean, MIrcea Darosi, Romulus Berceni, Ioana Lapusneanu, Leon Catarig, Nicolae Lup. Au colindat si fiicele Lesului Marioara Precup, Marioara Dragota, Monica Hila. Editia urmatoare va fi gazduita de Ilva Mica - primar Aurel Horia, director - Octavea Prangate. Va fi editia dedicata Centenarului Marii Uniri. Doamne ajuta.

29 dec La colocviul astrist de la Dej - presedinte Dr. Radu Gavrila, au fost puse in discutie performantele Revistelor ASTREI si aportul lor in promovarea  Centenarului Marii Uniri. Astristii nasaudeni Ioan Seni, Floarea Ples, Mircea Darosi, Ioan Botan, Ioana Lapusneanu, Gabi Herta si Leon Catarig au avut un larg schimb de experienta cu delegatii revistelor din Blaj, Alba Iulia, Sebes, Reghin, Somcuta Mare, Tg. Lapus, Cluj-Napoca, Bistrita, Jibou si Dej. A fost o intalnire deosebit de necesara si utila.

 

Ioan Seni.

0 comentarii3969 vizualizări13 ianuarie 2018




rss 2.0
rss 2.0