Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Marti 11 Mai 2021 - 14587
Romania frumoasa, vazuta de copii prin creatiile proprii - PICTURA.

Copiii din Tinutul nasaudean: Sant, Rodna, Parva si Rebrisoara, prin lucrarile lor de arta - pictura, au  transformat Muzeul Graniceresc  pentru toata luna decembrie a.c., intr-o calatorie itinerara despre o Romanie frumoasa - RAIUL PE PAMANT!

          Recent, la Muzeu, s-a deschis Expozitia de pictura "101 de tablouri pentru 101 de ani, ai Romaniei", dedicata Zilei Nationale a Romaniei, cu lucrari ale elevilor de la Scoala Gimnaziala "Enea Grapini"Sant;Liceul Tehnologic "Florean Porcius" Rodna; Scoala Gimnaziala "Vasile Scurtu" Parva siScoala Gimnaziala "I.I. Muresanu"Rebrisoara, activitate desfasurata in cadrul Proiectului educational"ARTA DARUIESTE".

          Profesori coordonatori: Reghina-Leontina Horga, Oana Cepoi si Gheorghe Moldovan.

          In reusita evenimentului s-au implicat Scolile, Primariile si Consiliile Locale din Comunele Sant si Parva, precum si intreg personalul de la Muzeul Graniceresc.

          Vernisajul a fost infrumusetat de un moment artistic - cantece si versuri patriotice si colinde sustinute de corul Scolii Gimnaziale "I.I. Muresanu" Rebrisoara si grupul vocal al Scolii Gimnaziale "Vasile Scurtu" Parva.

          Sala muzeului in care sunt gazduite expozitiile a devenit neincapatoare, iar  participantii la eveniment, nici nu s-au sesizat ca sunt inghesuiti, ci dimpotriva, radiau de bucurie, amintindu-si de anii tineretii, anii copilariei, care ramane lumea cea mai curata in care nu exista decat oameni buni si lucruri frumoase, lumea Satului romanesc, locul unde se deapana toate frumusetile lumii: se pastreaza portul popular, traditiile, datinile, Limba romaneasca si credinta in Bunul Dumnezeu.

          Evenimentul a fost prezentat de directorul Muzeului  Lucian Vaida, apoi de minunata profesoara Oana Cepoi, implicata si in dirijarea grupurilor vocale.

          Din public, si-au dat cu parerea Lucretia Mititean, Floarea Ples si primarul com. Parva, dl. Ioan Strugari, apreciind valoarea artistica a lucrarilor, atat in pictura naiva, cat si in creatia realista, toate evidentiind efortul copiilor, seriozitatea cu care au lucrat, sensibilitatea, inspiratia si grija pentru a-si pune in valoare talentul dat de Dumnezeu.

          Prin picturile expuse, colorate sugestiv (nu te saturi sa le privesti), se regaseste frumusetea naturii: peisaje, flori, pomi, fructe, verdeata, rauri, apoi, ansambluri de locuinte, case, icoane, pictura moderna (grafica) etc., pentru aceste creatii au fost felicitati micii artisti plastici, cu indemnul de-a continua frumoasa si eleganta pasiune.

          Felicitari si aprecieri s-au adus organizatorilor, profesorilor care au insotit grupurile de elevi si celor care au dirijat grupurile vocale, precum si intregului personal de la Muzeul Graniceresc Nasaud.

  Concluzionand

          Formidabili sunt profesorii si invatatorii care iubesc copiii, care se implica cu daruire in actul educational, ceea ce s-a vazut astazi, la acest eveniment.

          Domniile lor  isi construiesc o imagine proprie despre fiecare elev in mod zilnic, la clasa, descoperind astfel copiii inzestrati de Dumnezeu cu talent spre diferite profesii, sau preocupari frumoase, cum este si domeniul artelor plastice - pictura, copiidescoperiti ca fiind buni desenatori, cu ochiul format pentru colorat, care au o pasiune aparte pentru frumos imbinat cu sentimentul artistic, cu inspiratie, fantezie si iubire, aducand astfel, prin creatiile proprii lumea spirituala, la lumea reala cu toata frumusetea ei.

          Un astfel de profesor, pe langa multi altii, este si d-na Reghina-Leontina Horga - prof. de arte, care cunoscandu-si elevii si talentul lor, in anul 2008 a initiat un Proiect educativ cu titlul "ARTA DARUIESTE"... la nivelul scolilor unde lucreaza: Scoala Gimnaziala "Enea Grapini" Sant si Liceul Tehnologic "Florean Porcius" din Rodna, cu gandul ca una din activitatile din proiect sa fie o Expozitie cu 100 de tablouri realizate de copii, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

          Din proiect fac parte sapte scoli, sase din Tara Nasaudului: Sant, Rodna, Maieru, Sangeorz-Bai, Rebrisoara si Parva, si Liceul de Arte "Corneliu Baba" din Bistrita. 

          La realizarea proiectului s-a alaturat si d-na prof. Oana Cepoi, la propunerea d-nei prof. Reghina-Leontina Horga, reusind sa realizeze impreuna prima expozitie in 2018, cu lucrari ale elevilor, hotarand sa continue impreuna proiectul, dovada fiind Expozitia  din acest an organizata la Nasaud, o expozitie de mare importanta, cu impact emotional, transformand ziua dedicata vernisajului - artelor plastice,  intr-o zi de sarbatoare, de patriotism si iubire, incununata de succes.

          Sincere felicitari! 

 

         Floarea Ples

presed. Cerc Astra oras Nasaud 

 

0 comentarii7742 vizualizări05 decembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0