Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Marti 11 Mai 2021 - 14587
Alegerea unei noi conduceri la Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud Cultul Eroilor "Colonel Liviu Rusu".

Joi 4 decembrie a.c., in sala mare a Cercului Militar al garnizoanei Bistrita, in prezenta unui numeros public, s-a derulat lucrarile adunarii generala a Filialei Judetului Bistrita-Nasaud Cultul Eroilor "Colonel Liviu Rusu" din cadrul Asociatiei nationale Cultul Eroilor "Regina Maria".

          In cadrul acestei adunari generale au participat cadre militare active si in rezerva din structura M.Ap.N., M.A.I., S.R.I., Ministerul de Justitie-Penitenciarul Bistrita, I.S.U.-Pompieri Bistrita, Despartamantul ASTRA Nasaud, Inspectoratul Scolar Judetean B.N., pensionari din administratia judeteana si municipala, elevi din liceele bistritene si primarul comunei Sintereag, ing. Ioan Bob.

Dupa intonarea Imnului National si a Imnului Eroilor, presedintele interimar al filialei judetene, col.(r.) Gheorghe Tanco a anuntat scopul adunarii generale, de a alege noua conducere, dupa care a dat cuvantul presedintelui de onoare al filialei judetene B.N., col.(r.) Ioan Cordovan pentru a conduce lucrarile adunarii.

 

In cuvantul sau, col.(r.) Ioan Cordovan a facut un scurt istoric al filialei judetene B.N.: realizari, cooperari, neimpliniri, planuri de perspectiva si obiective pentru noua conducere, dupa care s-a procedat la alegerea noii conduceri a filialei judetului B.N. in urmatoarea componenta:

Presedinte de onoare: Col.(r.) Cordovan Ioan

Membrii de onoare: ing. Bob Ioan-primarul comunei Sintereag si prof.-sculptor Mircea Mocanu din Bistrita.

 • Presedinte: Col. (r.) Tanco Gheorghe
 • Prim-vicepresedinte: Col.(r.) Dospina Marian
 • Vicepresedinti: Ec. Pupeza Viorel-fost prefect al judetului B.N., col. (r.) Botan Ioan, prof. Cristina Rusu, preot protopop gr. catolic Frisan Ioan
 • Secretar executiv: col.(r.) Neagos Felician
 • Membrii ai Biroului Executiv: plut.adj. -principal Suci Sorin din Brigada 81 Mecanizata, "General Grigore Balan", preotul militar al garnizoanei Bistrita Martian Cristian, plut. adj. Petrovan Paul-seful Cercului Militar al garnizoanei Bistrita, col. dr. (r.) Anca Ioan-din Asociatia cadrelor militare in rezerva a sistemului penitenciar-Bistrita, ec. Santa Gheorghe-realizatorul Monumentului Cavalerilor Ordinului "Mihai Viteazul" din Bistrita, Calu Mircea din cadrul asociatiei Filatelistilor si Numismatilor B.N., locotenent-colonel (r.) Chira Ioan din Asociatia Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere M.I. Bistrita-Nasaud.
 • Membrii supleanti: plut.adj. Bejinariu Bogdan si elevul Vlad Pop din Colegiul National "Liviu Rebreanu" din Bistrita.
 • Purtatorul de cuvant al asociatiei si relatia cu mass-media: jr. Marius Chiuzan.

 

 

 

In cele ce urmeaza vom reproduce cuvantul presedintelui de onoare al filialei judetene B.N., col. (r.) Ioan Cordovan:

"Stimata si distinsa asistenta,

       In calitatea pe care o am, de cel mai longeviv membru al Filialei Judetului Bistrita-Nasaud al Asociatiei Nationale Cultul Eroilor "Regina Maria", filiala ce poarta ca nume de simbol, asimilat ca si patron spiritual "Colonel Liviu Rusu"-un cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul" , ce am o activitate de 24 de ani-ca voluntar al acestei asociatii, un sacrificiu realizat din inima, cu daruire pentru "Cultul Eroilor", ales in anul 2012 ca presedinte de onoare al acestei filiale, doresc ca inainte de a proceda la actiunea de alegere a noii conduceri a filialei noastre, sa fac o foarte  scurta trecere in revista a istoricului filialei in existenta ei de 28 de ani.

De la inceput trebuie sa specific ca, cei care ne-am inscris in aceasta asociatie, constituita prin adeziunea unor oameni de bine pentru tara, pana acum, am respectat, din tot sufletul, devizul dat de marele nostru Nicolae Iorga: "NEAMUL ROMANESC RAMANE ETERN PRIN CULTUL EROILOR".

Va marturisesc sincer, ca toti cei inscrisi pana acum, cu exceptia unui singur exemplu, au respectat intocmai aceasta deviza, dovada este ceea ce s-a realizat in judetul de suflet al meu, Bistrita-Nasaud.

       Se stie ca traditia poporului nostru, de a-si cinsti faptele de vitejie ale fiilor sai ne-a fost transmisa din generatie in generatie, avand, pentru noi romanii, o profunda semnificatie religioasa, dar si laica, acestea avand .la randul lor mari si nobile valente morale, spirituale, civice si nu in ultimul rand valente de virtute militara, de adevarati patrioti si iubitori de tara si de neam.

       As vrea doar sa scot in evidenta faptul ca, in 1927, in cateva luni doar, moartea Regelui Ferdinand si a lui Ionel Brateanu au destabilizat grav esichierul politic al Romaniei Mari. Ceea ce incepuse cu mari sperante pe 1 Decembrie 1918 intra intr-o serie de crize din care Romania interbelica nu isi va mai reveni niciodata.

       Plonjarea Europei in catastrofa si destramarea sistemului de securitate care asigura pacea continentului au pecetluit soarta Romaniei Mari, care avea sa sucombe in urma intelegerilor dintre marile puteri ale continentului.

S-a vazut, in perioada interbelica, cum demagogia si hotia invesmantate patriotic distrug o tara, oricat de "mare" si de "mandra" ar fi ea.

       Nu voi incerca sa relatez nimic din marile momente istorice care au marcat mersul ascendent al societatii romanesti, al asociatiei noastre incepand din anul constituirii, momente care, toti cei prezenti la aceasta adunare le cunoasteti foarte bine.

       Voi spune doar urmatoarele: "Amintirea si slavirea faptelor de eroism ale inaintasilor nostri, care au luptat si   s-au sacrificat pentru tara si neamul romanesc, s-a materializat prin ridicarea de monumente si insemne memoriale de razboi, prin editarea de carti, edificarea de muzee, emisiuni Tv. si  de radio, simpozioane dedicate eroilor si eroismului militar romanesc in cele Doua Mari Razboaie Mondiale, cu un specific aparte pentru judetul nostru:

 • Bistriteni si nasaudeni in armata austro-ungara;
 • Bistriteni si nasaudeni in armata romana;
 • Patriotismul romanilor, fata de natiunea romana,

 in cele doua structuri statale;

 • Justificarea dezertarilor  (s-au nu ) din armata austro-ungara; (au fost si cazuri de refuz si respect fata de depunerea juramantului de credinta militar );
 • Voluntariatul romanilor ardeleni in constituirea armatei romane din Transilvania;

       In data de 20 decembrie vom sarbatori 28 de ani, de cand in cadrul Filialei "General Grigore Balan" Bistrita-Nasaud a A.C.M.R.R. s-a ales primul Comitet Judetean B.N. pentru restaurarea si ingrijirea monumentelor si cimitirelor eroilor. Nu gresesc cand afirm ca, Asociatia Cultul Eroilor in judetul Bistrita-Nasaud  s-a constituit din initiativa cadrelor militare in rezerva si retragere din acest judet.

       In conformitate cu prevederile statutului de atunci a fost ales primul comitet judetean, condus de raposatul meu prieten, col. (r.) de geniu-fost lector in scoala militara de ofiteri, Vlad Aurel, fiu al Vaii Bargaului.

       In anul 1997, ca urmare a decesului col. Aurel Vlad, s-a procedat la alegerea unei noi conduceri, ca presedinte fiind ales, col.(r.) Aurel Tanasescu.

       La 28 august 1997, la Bucuresti s-au derulat lucrarile celei de a III-a Conferinte Nationale pentru Restaurarea si Ingrijirea Monumentelor si Cimitirelor Eroilor din Romania, lucrari la care, din judetul B.N.au participat ca delegati, col.(r.) Aurel Tanasescu-presedinte si col.(r.). Ioan Cordovan-vicepresedinte, atunci fiind si redactor la cotidianul "Mesagerul" de B.N.

       Cu aceasta ocazie, s-a schimbat si denumirea asociatiei in "Asociatia Nationala "Cultul Eroilor", judetul nostru primind si prima Diploma de Onoare nationala.

       In anul 2002, ca urmare a demisiei presedintelui, col. Aurel Tanasescu, s-a procedat la alegerea unei noi conduceri prin convocarea Conferintei Judetene a Asociatiei "Cultul Eroilor" B.N.

       Cu acest prilej s-a ales cea de a treia conducere judeteana in urmatoarea componenta:

 • Col.(r.) Ioan Cordovan-presedinte;
 • Col.(r.) Alexandru Misiuga-veteran de razboi, decedat in anul 2009-prim-vicepresedinte;
 • Col.(r.) Florentin Archiudean si prof. Elena Tompa-vicepresedinti
 • Un numar de 14 membrii , plus trei membrii in Comisia de Cenzori.

In cadrul acestei conferinte s-a stabilit si o comisie care sa preia toate documentele ce apartin Asociatiei Judetene "Cultul Eroilor" B.N., documente ce se aflau in pastrarea col. Aurel Tanasescu, care insa, a refuzat sa le predea.

    Pentru noua conducere a inceput o munca grea, de refacere a intregului patrimoniu al asociatiei.

    De la aceasta data si pana in anul 2012, componenta conducerii asociatiei, a mai suferit unele schimbari, datorate, in principal, prin neimplicarea unor membri.

    Oameni de buna credinta si de mare valoare spirituala si culturala s-au inhamat, cu responsabilitate si voluntariat, sa gaseasca formele si metodele pentru ca eroii judetului Bistrita-Nasaud sa fie comemorati, cinstiti, elogiati si evocati, ca fiind eroi ai Neamului Romanesc.

    Indiferent de locurile in care si-au desfasurat activitatea inchinata eroilor neamului romanesc (in familie, in scoala, in armata, in lacasurile de cult, in institutiile social-culturale, pe plan national, judetean sau local ), prin Cultul Eroilor, acesti oameni si-au adus prinosul de recunostinta fata de jertfitii neamului romanesc, dint toate zonele si epocile neamului romanesc.

    In anul 2012, dupa 10 ani aflati la conducerea asociatiei, col. Cordovan Ioan a solicitat, sa fie aleasa o noua conducere.

Astfel, s-a trecut la convocarea si desfasurarea lucrarilor statutare privind alegerea noii conduceri, ca presedinte (al patrulea presedinte) fiind ales col. (r.) Vasile Magerusan. In mandatul d-lui col.(r.) Magerusan Vasile s-a realizat :

 • Muzeul memorial "General Grigore Balan" din Blajeni de Sus;
 • Monumentul Generalului erou Grigore Balan-Cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul" de 2 ori;
 • Monumentul Colonelului Liviu Rusu-cavaler al Ordinului Mihai Viteazul si patron spiritual al filialei judetului B.N.
 • Editarea mai multor carti cu tematica istorico-militara;
 • Realizarea filmului "Muzeul memorial al generalului erou Grigore Balan" de catre studioul "Ardeal TV" cu audienta in tot Ardealul; (Un film deosibit de bine realizat);
 • Atribuirea medaliilor Centenarul Marii Uniri si Centenarul Societatii Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi, devenita As. Cultul Eroilor "Regina Maria";
 • Acordarea titlului de Membru de Onoare domnilor: primar al comunei Sintereag, ing. Ioan Bob si prof.sculptor Mircea Mocanu din Bistrita;
 • Realizarea Simpozionului anual "Eroii Judetului B.N.-Eroii Neamului Romanesc", care si-a derulat la 14 septembrie 2019 cea de a 4-a editie;
 • Dezvelirea si sfintirea unicului monument din tara dedicat Cavalerilor Ordinului "Mihai Viteazul" la ferma cavalerilor din Bistrita. Prezentarea acestui monument,
 • Cooperarea foarte buna cu: Consiliul Judetean B.N., Prefectura Judetului B.N., conducerea Brigazii 81 Mecanizata "General Grigore Balan" si unitatile din structura acestei Mari Unitati de elita din Armata Romana, cu Despartamantul ASTRA Nasaud si asociatiile rezervistilor militari din structurile M.Ap.N., M.I., S.R.I., Ministerul Justitiei-sistemul de penitenciare, I.S.U.- pompierii bistriteni.

Dupa 7 ani, in urma mutarii col .Vasile Magerusan la Cluj, astazi 4 decembrie 2019, cu doua saptamani si 2 zile inaintea implinirii a 28 de ani de la infiintare, se procedeaza la alegerea unui nou colectiv de conducere si a celui de al cincilea presedinte al acestei asociatii, conducere ce va trebui sa duca mai departe frumoasele traditii ale acestei asociatii, ajunsa una de prestigiu, nu numai la nivel judetean ci si la nivel national. O asociatie ce si-a castigat un frumos prestigiu intre judetele tarii.

Am dori ca in aceasta noua conducere sa fie alesi oameni iubitor de tara si de neam, de iubitori si recunoscatori pentru sacrificiile inaintasilor nostri, care sunt mai mult ca oricand, necesare acum, in vremurile noastre de astazi, cand vedem ce se intampla pe plan international, dar vedem si cat de dezbinata este tara noastra azi. Noua conducere are obligatia de a transmite sacrificiile inaintasilor nostri, generatiilor tinere, care se pare ca s-a ratacit in vraja vestului, in asa numita diaspora, instrainandu-i de radacinile lor.

Noua conducere are nevoie sa-si extinda toata aceasta munca inclusiv in diaspora romaneasca, a le transmite acestora dragostea fata de tara si fata de neamul romanesc.

Stimate doamne si distinsi domni, in conformitate cu Statutul Asociatiei Cultul Eroilor, la art. 24 se stipuleaza ca Filiala Judeteana constituie elementul de baza din structura Asociatiei Nationale Cultul Eroilor "Regina Maria".

Datorita faptului ca, in prezent asociatia noastra este in postura de interimat, dupa plecarea domnului col.(r.) Vasile Magerusan la Cluj, va propun sa alegem, conform statutului asociatiei, art.25, punctul 2, indice "c", cel de-al cincilea presedinte de filiala, membrii Biroului Executiv Judetean si Comisia de Cenzori.

Tot in acest cadru va trebui sa luam o hotarare, daca este oportun sau nu, ca membrii asociatiei sa contribuie printr-o cotizatie anuala (30 lei) pentru ca noua conducere sa deruleze intreaga actiune juridica de declarare a asociatiei ca fiind de utilitate publica, precum si inceperea demersurilor necesare pentru a edita o revista a asociatiei.

Concret, conform art.27 din statut, Biroul Executiv al filialei judetene asigura conducerea curenta a filialei, se va intruni lunar, si ori de cate ori va fi nevoie.

Biroul Executiv se compune din:

 • Presedinte
 • Prim-vicepresedinte
 • 3-4 vicepresedinti
 • 1 secretar executiv
 • Un redactor sef al organului de presa
 • Un purtator de cuvant
 • 6-7 membri
 • 1-2 membri supleanti
 • Un casier
 • O comisie de cenzori, formata din 1 la 3 membri

La nivel judetean se pot constitui sectii, birouri sau compartimente, in functie de necesitati. Eu va propun ca aceste responsabilitati sa fie date vicepresedintilor, care sa fie in numar de 4.

Acest Birou Executiv  are stipulat in statut un numar de 26 atributiuni concrete ce ii va sta la baza intocmirii planului de activitate de perspectiva pe 4 ani si cel pentru anul 2020.

V-as ruga sa fiti de acord ca in momentul in care faceti propuneri sa va spuneti si parerea dvs. in ceea ce priveste activitatea asociatiei Cultul Eroilor din judetul nostru. In final vom trece la alegerea presedintelui, a prim vicepresedintelui cei 4 vicepresedinti cu responsabilitati concrete ce vor fi stabilite intr-o prima sedinta a Biroului Executiv, va trebui sa alegem 6-7 membri plini si 2 membri supleanti, un casier si comisia de cenzori, care pana la numarul de 100 de membri va fi compusa dintr-un singur membru.".

 

 

Presedinte de onoare, col.(r.) Ioan Cordovan.

 

 

 

0 comentarii10402 vizualizări07 decembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0