Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Marti 11 Mai 2021 - 14587
MONUMENTUL EROILOR DIN BUDACU DE JOS, LA UN PAS DE DISTRUGERE.

Eroii au luptat cu vitejie pentru tara lor. Si-au dat viata pentru ca noi sa ne bucuram azi de libertate. Jertfa lor izbavitoare din robia straina ne da astazi demnitatea si identitatea nationala. O libertate pe care de multe ori o intelegem cu totul altfel decat si-ar fi dorit ei, eroii neamului nostru.

La Budacul de Jos, constructia ce se ridica in apropierea monumentului eroilor din localitate, arata lipsa de respect fata de eroii satului. Nimeni nu este revoltat de faptul ca parte din gardul ce imprejmuiesete monumentul, construit in anul 1923,  a fost distrusa pe o latura si s-a intrat aproximativ 3 metri in spatiul acestei imprejmuiri. Noua cladire afecteaza si vizibilitarea monumentului, monument care a fost resfintiit in anul 1999 si care acuma se afla intr-o stare de care eroii inscrisi pe  monument, s-ar rasuci in mormant.

Monumentul nefiind inscris in lista monumentelor istorice, conform Legilor 422/2001 privind Protejarea monumentelor istorice si 379/2003 privind Regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi, autoritatile locale isi permit sa adopte decizii fara a tine cont de faptul ca monumentul face parte din patrimoniul cultural al localitatii si al nostru, al romanilor.

 Mai grav este ca zona in care este amplast monumentul este inscrisa in Lista monumentelor istorice ale judetului Bistrita-Nasaud si pentru ridicare noii cladiri, conform Legii 422/2003, era necesar avizul Ministerului Culturii si Patrimoniului National sau, dupa caz, al serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Patrimoniului National si cu celelalte avize, potrivit dispozitiilor legale in vigoare. Acest aviz primaria locala, conform discutiei care am avuto cu domnul dr. Alexandru Uiuiu, directorul executiv al Directiei Judetene pentru Cultura Bistrita-Nasaud, nu l-a solicitat.

Membrii "Asociatiei Prospectorii Istoriei", cu care am avut discutii pe acest subiect, au sesizat faptul ca prin amplasarea noii constructii, e posibila si profanarea mormantului pilotul german Otto Fönnekold care a fost ucis pe aerodromul Budacu, in Al Doilea Razboi Mondial si care a fost reinhumat aproape de monumentul eroilor. Nu este marcat locul mormantului si nici nu se stie cu exactitate locul acestuia, dar se presupune ca mormantul se afla in incinta zonei imprejmuita. Cele sesizate de membrii asociatiei se confirma, mormantul individual este trecut in lista cu  Mormintele de razboi din judetul Bistrita-Nasaud a Oficiului National Cultul Eroilor. Deci iata o alta incalcare a legislatiei privind mormintele de razboi de catre primaria locala, prin ridicarea noii constructii.

Am semnalat acest aspect, dar sunt multe morminte si opere comemorative de razboi de pe teritoriul judetului nostru neingrijite, lasate in paragini, intr-un cuvant, date uitarii. O prima cauza a acestei situatii, inafara nepasarii autoritatilor locale care le administreaza, este lipsa fondurilor financiare necesare institutiilor in drept pentru a initia si finaliza documentatia inscrierii in lista monumentelor istorice. Dar, nu pot sa nu remarc lipsa de implicare si de atitudine a locuitorilor acestor localitati si altor institutii cu responsabilitati in domeniu.

Sper ca in urma demersurilor membrilor "Asociatiei Prospectorii Istoriei" si a Filialei judetene Bistrita Nasaud "Colonel Liviu Rusu" a Asociatiei Nationale Cultul Eroilor "Regina Maria", sa se stopeze lucrarile din Budacul de Jos si cei care au incalcat legea, sa raspunda.      

Aceasta grava situatie, ne dorim sa fie pentru institutiile cu atributiuni in protejarea monumentelor istorice, mormintelor si operelor comemorative de razboi, o aplecare spre situatia acestora si un inceput de demers pentru finalizarea masurilor necesare protejarii acestora.

Multumim membrilor "Asociatiei Prospectorii Istoriei" pentru implicarea si excelenta colaborare in acest caz, fapt pentru care merita tot respectul filialei noastre.

 

Presedintele Asociatiei Nationale Cultul Eroilor "Regina Maria", filiala judeteana Bistrita Nasaud "Colonel Liviu Rusu" ,

col (r) Gheorghe Tanco.      

0 comentarii8288 vizualizări10 ianuarie 2020
rss 2.0
rss 2.0