In casele astristilor nasaudeni a intrat recent revista cu nr. 20, numar omagial, incarcat de ganduri bune, fapte si idei de perspectiva spre statornicirea in Tara Nasaudului a Asociatiei Culturale, cu curajul si demnitatea ei de slujire a limbii romane si a patriei cinstire, asa cum a facut-o de peste 16 decenii.
Revista, editata la tipografia Revox din Bistrita, este stradania scriitorului de pe lozurile Vararii, Mircea Darosi, omul care zi de zi se implica in viata cultural-literara, cu curaj, stari de spirit si modele de viata, cucerindu-si un loc bine definit in literatura romana si in Asociatiunea Transilvana, unde indeplineste functia de presedinte al Sectiunii literare si secretar al Filialei Nasaud a Ligii Scriitorilor Romani, unde toti membrii sunt si astristi, deci o unitate inspirata din frumusetile artei romanesti.
Ma bucur ca initiativa aceastei reviste culturale s-a nascut in trenul accelerat Timisoara - Iasi, acum 11 ani, in cadrul discutiilor de ore in sir a trei carturari nasaudeni, in drum spre o activitate culturala de mare amploare de la Iasi - Ioan Mititean, Ioan Seni si Mircea Darosi (fondatorii revistei) - la invitatia Doamnei Areta Mosu, care a trecut Astra si peste Prut. Discutiile noastre din tren au prins viata, am trecut la fapte si iata ca am ajuns la nr. 20, culegand imagini din frumusetile traditiilor astriste din Tara Nasaudului si nu numai. O revista cu prestigiu pe plan local si national, ce transpune artistic peisajul astrist, revarsand darurile infinitelor infatisari ale vietii cotidiene, cu tipologii culturale si sociale si cu noi filme ale altor note de calatorie ale celor trei si ale altora ca ei.
Directorul acestei publicatii este Ioan Botan, presedintele Despartamantului Nasaud, prislopanul cu intentii generoase, relatii relaxate si incredere in oameni, apreciaza ca si in acest numar multi colaboratori isi exprima gandurile spre promovarea frumosului prin articolele expuse. O pagina este dedicata frumusetilor naturii in cele noua tablouri, opera lui Nechita Bumbu - Pictorul Verde din satul de peste apa, Vararea veche, cu un talent si devotament fara margini.
Sunt expuse cartile unor scriitori si colaboratori cum sunt: Ioan Botan, Grigore Cotul, Dorina Catarig, Veronica Osorheian, Icu Craciun, Vasile Filip si o ampla analiza literara a volumului de proza scurta "Amintiri de acasa" autor Ioan Mititean, articol de critica literara semnat de scriitorul Dan Popescu, membru in Liga Scriitorilor Romani, un exemplu de daruire si corectitudine, cat si cartea lui Ioan Botan dedicata lui Liviu Rebreanu prezentata de Mircea Darosi, care a semnat si articolele: "Presa nasaudeana de-a lungul vremii", "Graiul nasaudean in cantecele lui Cristian Pomohaci", "Iosif Ciunterei, etnologul de pe coclauri" si "Magia Targului de Craciun de la Nepos".
Vocea unei constiinte, prin judecati de valoare se simte prin cele scrise de oaspetii revistei - prof. univ. Elena Macavei din Sibiu, Presedinta Sectiunii Pedagogice a Astrei, scriitorii Augustin Rus, Ovidiu Pecican, Veronica Osorheian, Adrian Laurentiu, pr. dr. Ionel Popescu, presedintele Despartamantului Cluj prof. univ. dr. Mircea Popa, jurnalist Radu Sirbu, presedinte de onoare Ioan Seni, prof. Dana Pop din Ilva Mare, Ana-Maria Sincari, Rodica Rognean, Rodica Darosi din Nepos, Nicolae Baciut din Tg. Mures, Gheorghe Luchian din Dej, pr. Leon Pop din Nasaud, Ionut Nistor, dir. Casa de cultura Nasaud, Adrian Laurentiu, Vasile Filip din Feldru si portretul unui academician nasaudean - Virgil Sotropa, scris de Ioan Mititean.
Activitatea astrista din cercuri este expusa pe larg in multe pagini (de la pag. 6 la 21) scrise de catre Floarea Ples, presedinta cercului orasenesc, care mai semneaza si articolele: "Simboluri istorice din orasul Nasaud, imortalizate in picturi si fotografii", "Spitalul orasenesc George Trifon" si "Sosit-a Praznicu’ iar" la Colegiul National "George Cosbuc" din Nasaud.
Pagina 99 este dedicata a doi astristi nasaudeni respectiv pr. Dr. Iuliu Morariu Marius din Salva, care a primit marele premiu Petru Poanta la Festivalul literar din Cluj-Napoca si astristul bistritean prof. univ. Dr. Mircea Gelu Buta, caruia i s-a dedicat titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Bistrita.
De pe paginile 43-46 ne zambesc poeziile si vorbele cu talc semnate de potii astristi-Augustin Rus, un jurnalist harnic si bine organizat, Scridonesi Calin- Valer, Claudia Talpos, Domnita Ganea, Muresan Valer si Viorica Catuneanu, poeti ce ne duc intr-o lume de basm, revarsand in sufletele cititorilor darurile infinitelor infatisari ale vietii de zi cu zi.
Pe prima coperta in mijlocul tinerilor pe care i-a format cu multa daruire se afla astrista-scriitoare Lucretia Mititean, cu cele doua volume "Predicile din duminici si sarbatori" cu nr. 10 si 11, donate unor oameni care din diferite motive nu pot frecventa Sf. Biserica, carora le-a venit in ajutor oferindu-le predicile de la Sfintele Liturghii - culegeri.
Revista este o sarbatoare a Asociatiunii ce da valoare faptelor de cultura si literatura prin diversitatea opiniilor.
Ioan Mititean
Vicepresedinte al Despartamantului Nasaud
0 comentarii | 700 vizualizări | 06 februarie 2023 |