Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Stiinta-tehnica Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
S-a deschis "Salonul de minerale, fosile si geme".(38 de poze)

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, Sectia de Stiintele Naturii, alaturi de Asociatia Nationala a Cercetatorilor Stiintifici din Muzee, Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud si S.C. ICPE Bistrita S.A. organizeaza Salonul de minerale, fosile si geme, expozitie cu vanzare ce s-a deschis in incinta Muzeului Judetean Bistrita in perioada 20-22 iunie 2014, intre orele 10ºº - 20ºº. In luna iunie 2014 se implinesc 20 de ani de la primul salon organizat la muzeul bistritean.

            Dintre esantioanele ce sunt expuse mentionam "florile de mina", minerale brute din Romania, din zona Baia-Mare (Maramures) si Brad (Hunedoara) si din strainatate (Maroc, India, Brazilia), diferite fosile caracteristice pe epoci geologice: Paleozoic - trilobiti; Mezozoic - belemniti, amoniti; Neozoic - ostree, Gryphaea esterhazy, lemn fosilizat. De semnalat sunt si colectiile de minerale romanesti pentru copii, aduse din Maramures.

            In atentia publicului vizitator sunt o intreaga gama de obiecte de podoaba: bratari din diferite tipuri de perle albe chinezesti de cultura de apa dulce, din chihlimbar, din lava scoriacee, carneol si magnezit colorat in culoarea turcoaz;  coliere din agat de foc, malachit si serpentin, din lapis lazuli, cuart, perle de cultura, din agat de Botswana, corali, cuart roz si hematit. Mai sunt de amintit medalioane din jasp "sange de dragon" (Norvegia), prasiolit (ametistul verde), crisopraz, agat de Brazilia; pandantive, cercei, inele, coliere din sideful multicolor al melcului Paua, pandantive si cercei realizate din amoniti.

            De un interes aparte speram sa se bucure statuetele din onix (Pakistan), bijuteriile lucrate manual din Ag rusesc, tablourile si icoanele din chihlimbar (Rovna, Ucraina), geode din ametist, citrin, sculpturi din bronz pe serpentinit, zodiace din diferite pietre semipretioase.

  Participantii la Salonul de minerale, fosile si geme 2014:

Geolog Oscar Edelstein (Baia Mare), Cercet. St. I Dr. Ioan Chintauan (Bistrita), ing. geolog Csaba Kàto (Satu-Mare), ing. geolog Claudia Groza (Baia Mare), Maxim Hiruta (Sangeorz-Bai), Viorel Blaga (Cluj-Napoca), Stefan Strimb (Baia-Mare), Alexa Szentannai (Cluj-Napoca), Manu Nasiri (Timisoara), Nina Turcan (Ucraina).

.

         Foto - Marius Chiuzan.

0 comentarii3738 vizualizări20 iunie 2014
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0