Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Stiinta-tehnica Duminica 13 Octombrie 2024 - 14587
Robotul Curiosity si Galileo Galilei vin la Bistrita, in primul planetariu mobil din Romania.

Primul planetariu mobil din Romania va ajunge la Bistrita intre 23 si 28 octombrie 2017. Vizitatorii vor putea afla lucruri noi despre univers, constelatii, asteroizi, exploratori ai universului, Galileo Galilei sau robotul Curiosity, in cadrul unei serii de proiectii spectaculoase insotite de prezentari interactive, care vor avea loc intr-un dom mobil cu diametrul de 8 metri si inaltimea de 5 metri. Spectacolele vor avea loc in Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, strada General Grigore Balan, nr. 19 din Bistrita, intre orele 8:00 si 19:00.

Proiectul este unul unic prin caracterul sau educational si interactiv. Conform lui Adrian Filpisan, initiatorul si coordonatorul principal al Planetariului Mobil Educational, "noi ne-am dat seama ca astronomia e tratata foarte sumar in scoli sau, cel putin, ca prezentarile care se fac nu sunt ambalate intr-un mod interactiv si atractiv pentru copii. E important ca ei sa poata pune intrebari, sa-si exprime bucuria liberi si sa isi dea seama de frumusetea universului, mai ales in contextul in care astronomia e o stiinta in plina expansiune, careia i se acorda o atentie din ce in ce mai mare si de catre publicul larg. Cine stie? Urmatorul Gagarin s-ar putea naste la Bistrita".

 
Planetariul Mobil Educational vine sa suplineasca lipsa unor astfel de spectacole in multe orase ale tarii. "In Romania exista planetarii in foarte putine orase si, de cele mai multe ori, prezentarile care se fac acolo sunt statice, iar vizitatorii asista pasiv la un discurs inregistrat in prealabil. La Bistrita, totul se va petrece in prezenta unui povestitor unplugged, care va aduce bolta cereasca mai aproape de vizitatori, prin povesti si informatii interesante. El va raspunde oricaror curiozitati ale copiilor si va interactiona permanent cu acestia. Spectacolele noastre se desfasoara intotdeauna in aceasta formula, iar raspunsul publicului este mereu unul pozitiv. Credem ca planetariul nostru mobil e cu atat mai binevenit pentru copiii din Bistrita, cu cat in oras nu exista o astfel de locatie", a completat Adrian Filpisan.


Prezentarea de la Bistrita poarta titlul "Exploratori ai Universului: Galileo Galilei si Curiosity" si va contine o harta 1:1 a boltei ceresti de deasupra Bistritei, insotita de explicatii, informatii privitoare la exploratorii spatiului, constelatii si planete, dar si o proiectie 3D a unor asteroizi in miscare, care poate fi urmarita fara ochelari speciali. De asemenea, cei prezenti la eveniment se vor lasa purtati de telescopul Hubble in tainele universului, iar la sfarsit vor putea cunoaste un astronaut de pe Statia Spatiala Internationala.


Spectacolele se vor desfasura din ora in ora, cu incepere la orele fixe. Durata unei proiectii este de aproximativ 50 de minute, iar pretul unui bilet de 11 RON. Domul in care se vor desfasura spectacolele are o capacitate de primire pentru 60 de persoane.


Accesul la eveniment se face fie pe baza de rezervari la 0758365699, 0752690245 sau  bistrita@planetariumobil.ro,  fie cu 15 minute inainte de inceperea spectacolului, in limita locurilor disponibile.
Varsta minima recomandata pentru vizitatori este de 4 ani, cu insotitor adult.

Proiectul Planetariu Mobil Educational este o initiativa a Asociatiei Astronomice Pluto.
Evenimentul de la Bistrita se va desfasura in parteneriat Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud.

0 comentarii28 vizualizări21 octombrie 2017




rss 2.0
rss 2.0