Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Stiinta-tehnica Vineri 15 Noiembrie 2024 - 14587
LUMEA DUPA DINOZAURI: INCEPUTURILE.

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, Sectia de Stiintele Naturii, in parteneriat cu S.C. ICPE Bistrita S.A., Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca - Laboratorul de Paleotheriologie, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Geografie, Extensia Universitara Bistrita si Asociatia Cluster Eco-inovativ pentru un Mediu Sustenabil - CLEMS, organizeaza in data de 1 octombrie 2021, incepand cu ora 10, conferinta cu titlul "LUMEA DUPA DINOZAURI: INCEPUTURILE", sustinuta de Prof.Univ.Dr.Ing. Vlad Codrea, care se va desfasura on-line, pe platforma ZOOM.

Finalul indelungatei ere mezozoice (252-66 Ma) a fost marcat prin evenimente cu efecte brutale asupra lumii vii, intelegand aici atat domeniul marin, cat si cel continental. Evenimentele geologice la care facem referire sunt asociate unui presupus impact al planetei noastre cu un corp cosmic, probabil un asteroid. Cert este ca in rocile de geneza marina avand varste mai recente de 66 Ma nu mai intalnim o serie de vietuitoare precum marile reptile marine (mozazauri, anumite testoase de talie mare etc.) ori nevertebrate cum au fost amonitii si belemnitii. Mediile continentale au fost si mai intens afectate de schimbari, iar principalii actori care au parasit scena vietii au fost fara indoiala dinozaurii (nu in zadar era mezozoica a fost denumita si "era dinozaurilor"...), insa o data cu ei au disparut si alte vietuitoare precum reptilele zburatoare (pterozaurii), anumite testoase ori crocodili, pentru a puncta doar cateva exemple.

Intr-un astfel de decor saracit in participanti, dupa toate aceste disparitii, trebuie sa ne gandim la o reinnoire a cortegiului vietuitoarelor supravietuitoare care au aflat ecosisteme avand multe dintre nisele ecologice eliberate practic de vechii actori. Consecintele nu s-au lasat asteptate, urmatoarea era - Cenozoic - fiind denumita "era mamiferelor". Mamiferele au demonstrat in acele conditii un grad de adaptabilitate remarcabil, ocupand intr-un timp extrem de scurt toate mediile de viata: continental, acvatic, aerian. S-a petrecut o prima masiva radiatie a mamiferelor, cu efecte adaptative impresionante. In consecinta, in prima perioada a erei in discutie - Paleogenul -, ele s-au diversificat sub aspect sistematic, aparand ordine noi, cu luxurianta de specii. In lume, dovezile sunt numeroase si ne dezvaluie procese extrem de interesante sub aspectul modificarilor morfologiilor, fara indoiala consecinte ale unor comportamente care trebuiau sa raspunda noilor provocari ambientale. Dovezi asupra inceputurilor vietii continentale post-mezozoice sunt mai rare in tara noastra, insa la acest capitol se cuvin amintite fosilele extrem de valoroase descoperite in Salaj, in perimetrul gradinii botanice de la Jibou (ca. 55 Ma).

Deosebit de interesante sunt apoi procesele de migratie din Paleogen, precum cele petrecute in jurul limitei Eocen/Oligocen, cu intruziuni masive dinspre Asia spre Europa (evenimente cunoscute sub denumirea de "Grande Coupure"). Faunele autohtone au fost practic decimate de concurenta noilor sositi, excelente studii de caz pentru cei interesati de paleobiologie, dar si de studiul lumii vii actuale.

Desigur, dinozaurii au fascinat publicul larg indeosebi gratie mesajelor mediatice si indeosebi filmelor lui Steven Spielberg. Asadar, sa dam Cezarului ce e al Cezarului! Ceea ce a urmat, ramane insa pe departe si pe nedrept mult mai putin cunoscut celor neinitiati in stiinta studierii organismelor din vechimile timpurilor, paleontologia. Este timpul sa sfasiem acest val al prea putinei, precarei cunoasteri!  

 

 

Cercet.St.IIIDr.Ing. Marius Horga

Prof.Univ.Dr.Ing. Vlad Codrea

 

0 comentarii1106 vizualizări29 septembrie 2021




rss 2.0
rss 2.0