Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Stiati ca... Miercuri 29 Noiembrie 2023 - 14587
DE UNDE VINE EXPRESIA....

Acarul Paun . La inceputul sec. XX a avut loc o catastrofa feroviara in statia Vintileanca, de pe ruta Ploiesti-Buzau. Ancheta a ajuns la concluzia ca vinovat pentru catastrofa era acarul de statie … Ioan Paun. Adevaratii vinovati au fost scosi de sub acuzatie.

 Abracadabra: Abreviarea cabalistica a cuvintelor ebraice: ab (tata), ben (fiu), Ruah a cadish (sfantul duh).

 A priori. Inlatina: "din cele precedente". Cand cineva pretinde ca stie acel lucru dinainte, a priori.

A da mana cu cineva :Obiceiul vine din antichitate, cand doua persoane care se intalneau vroiau sa demonstreze ca mana nici unuia nu contine o arma.

 "A-si da arama pe fata": In evul mediu, falsificatorii monedelor de aur ori de argint le faceau din arama si le acopereau numai cu un strat subtire de aur ori argint. Dupa un timp de folosire, se rodea acea pojghita ramanand numai materialul initial, arama.

 

"A trai ca in sanul lui Avraam": Expresia care inseamna" a trai fericit", se trage de la Evanghelia lui Luca (c.XVI,v.22 si 23 ), unde se spune ca saracul Lazar a murit si a fost dus la sanul lui Avraam (in paradis).

 

"A trai ca un bimbasa":  ...a trai in belsug, expresia vine de la comandantul cetelor de arnauti, bimbasa Sava, care se imbogatise excesiv in ultimii ani ai epocii fanariote: ( Bimbasa in turca este "comandantul a 1000 de soldati")

 

Avocatul diavolului: Vine de la Advocatus diaboli, persoana insarcinata de biserica catolica sa cerceteze un candidat propus la canonizare. El este in opozitie cu Advocatus Dei (avocatul Domnului). 

 

"A  se bate cu morile de vant". Expresie care inseamna, a te lupta cu naluci cu himere. Cunoscutul personaj a lui Cervantes, Don Quijote de la Mancha a pornit sa se lupte cu niste mori de vant pe care, in inchipuirea lui infierbantata, le luase drept adversari.

 

A spune brasoave. A spune minciuni, laudarosenii. Expresia vine de la negustorii brasoveni medievali, care isi laudau exagerat marfa.

 

 Augur- "E de bun augur"..."E de rau augur"...efectiv inseamna "e semn bun"..."e semn rau" Expresia provine din antichitatea romana, cand preotii -numiti si ei auguri" prevesteau viitorul dupa zborul pasarilor, ori dupa maruntaiele acestora . (ex: de la avis= pasare si garrire= a flacarii)

 

"Banul nu are miros": Imparatul roman Vespasian (69-79) a pus foarte multe taxe, printre ele si una asupra folosirii closetelor publice (numite si vespasiene). La ironia fiului sau Titus, care ii reprosa acest lucru, Vespasian a luat un ban i l-a dat sa-l miroasa fiului si i-a zis: "vezi nu are nici un miros".

 

Barbie. In sensul de foarte frumoasa, cu trasaturi perfecte. Papusa de plastic cu par blond si masuri ideale. Ideea acestei papusi i-a apartinut  lui Ruth Handler sotia fondatorului firmei Mattel, fiica acestora Barbara, care purta diminutivul Barbie. Modelul folosit a fost o papusa germana pe numele sau Lili, adusa de cuplu dintr-o calatorie in Elvetia. Barbie are 30 de cm si o multime de accesorii.

 

"Bataia e rupta din rai". Zicala aproape universala care se regaseste la aproape toate popoarele europene. "Bataia e rupta din rai", "Dumnezeu iti da dar nu iti baga in traista" si "incurcate sunt caile Domnului", nu sunt citate biblice.

 

"Calcaiul lui Ahile". Orice persoana are un punct slab. Legendele grecesti povestesc ca zeita Thetis, la nasterea fiului sau Ahile, l-a imbaiat pe acesta in Styx, fluviul care despartea infernul si oferea invulnaribilitate. Dar cand l-a scaldat, zeita l-a tinut de calcai. Astfel Ahile era invulnerabil, cu o singura exceptie, calcaiul. El a fost ucis la asediul Troiei de o sageata trasa in calcai.

 

"Carpe Diem": Bucura-te de ziua de azi, traieste clipa. E inceputul unei ode scrise de Horatiu "Bucura-te de ziua de azi si nu te increde in ziua de maine".

 

Casus belli: In latina "Motiv de razboi".

Cele 7 minuni ale lumii. Piramida lui Keops, Gradinile suspendate ale Semiramidei, Statuia lui Zeus, Templul lui Artemisa din Efes, Colosul din Rodos, Farul din Alexandria, Mausoleul din Halicarnas.

 

Cui Bono: Expresie latina care inseamna "cui foloseste" ori "in folosul cui". Este atribuita marelui jurist roman Cicero, care intr-o pledoarie asupra unui asasinat, a cerut sa se cerceteze "cui bono" sau "cui prodest" cui foloseste acel asasinat.

 

"Curriculum Vitae" (latina). Cursul vietii. Toate datele referitoare la starea civila, studii, ocupatii si functiile avute.

 

"Daca nu vine muntele la Mohamed, se duce Mahomed la munte": In anul 612, paganii i-au cerut lui Mohamed care incepuse sa predice islamul, sa faca o minune si sa aduca muntele la el. Mohamed a cerut o clipa de ragaz, a inceput sa se roage spre cer, apoi s-a inchinat si a zis "mare este intelepciunea ta Allah, daca ai fi dat ascultare rugii si ai fi urnit muntele ne-ai fi omorat pe toti. Trebuie sa ma duc eu la munte pentru a nu murii acesti pagani".

 

De la Ana la Caiafa. Semnifica o amanare, o tergiversare premeditata a unei rezolvari de mari importanta, amanare ce presupune de fapt un refuz. Sunt trimis de la Ana la Caiafa! sau: M-am saturat sa ma duc de la Ana la Caiafa - adica nu se rezolva nimic, niciodata. Iisus, dupa ce este tradat, s-a dus la Ana, socrul arhiereului Caiafa si fruntas al Sinedriului. Purtat apoi de la unul la altul i se pun intrebari, la care Iisus raspunde simplu si demn. Pentru a nu fi implicati in pedeapsa lui Iisus, acestia il predau procurorului Pilat din Pont.

 

Degetul din mijloc. In ziua de azi este ceva jignitor sa arati cuiva degetul mijlociu. Dar acum sute de ani, gestul avea alta semnificatie. Inaintea bataliei de la  Agincourt din 1415, francezii, anticipand victoria lor asupra Angliei, au  decis sa le taie degetul mijlociu tuturor soldatilor luati prizonieri.  Asta pentru ca fara degetul mijlociu le va fi imposibil sa mai traga cu arcul si astfel sa mai ia parte la vreo lupta pe viitor. Insa francezii au pierdut acea batalie iar soldatii englezi ii batjocoreau aratandu-le degetul  mijlociu, pe care acestia intentionasera sa il taie.

 

Demiurg: Cuvantul inseamna in limba greaca "constructor", "arhitect". In filozofia  platoniana numele dat lui Dumnezeu, Creatorul, Sufletul universului.

 

Divide et Impera (lat" Imparte si stapaneste"). Acest adagiu roman a fost folosit de Machiaveli sub forma "divide ut regnes", "divide pentru a domni".

 

Dura lex, sed lex (lat.) - Legea este aspra, dar e lege;  maxima antica prin care se sustine forta si importanta legii pentru viata sociala si nevoia de a respecta.

 

Eminenta cenusie: (omul din spatele actiunilor, cel care conduce fara a fi vazut). Expresia vine de la colaboratorul cel mai apropiat a cardinalului francez Richeliu, prim ministru al Frantei in timpul domniei lui Ludovic al XIII-lea (1610- 1643), calugarul capucin Francois Le Clerc.

 

Et in Arcadia Ego. (lat. si eu am trait in Arcadia), exprima regretul fericiri pierdute. Arcadia era o regiune din Pelopones, sudul Greciei, unde traia  un popor de pastori, pe care greci ii considerau neprihaniti, oameni de o mare puritate. Expresia a fost folosita ca inscriptie la tabloul "Pastorii Arcadiei" pictat de Poussin.

 

Evrika: gr "Am descoperit", strigatul inventatorului grec Arhimede, cand a descoperit celebra lui lege" un corp scufundat in apa pierde o parte din greutatea lui, egala cu volumul de apa dislocuit" principiul lui Arhimede.

 

Excelsior (lat "Mai sus") era mottoul Statelor Unite ale Americii.

 

Ex aeque (latina. "la egalitate"). -Cand doi candidati la un examen au obtinut, aceiasi nota ori cand doi sportivi au cucerit acelasi loc si acelasi premiu.

 

Fiasco. (esec complet, dezastru) In mod ciudat, cuvantul provine din lb italiana si inseamna literamente "sticla". originea provine dintr-o taverna venetiana, unde un cantaret incerca sa inveseleasca consumatorii, unul dintre ei insa nemultumit de prestatia "artistului", a cerut  in mod repetat sa i se aduca o sticla (fiasco) pentru a aplica o corectie celui de pe scena.

 

Grosso modo. (lat. "in linii mari"). Se spune despre o lucrare necompleta.

 

Idem. (lat. "acelasi", "de asemenea").

 

Ingognito (lat. "fara sa fie cunoscut")

 

In extremis (lat. "in ultima clipa")

 

In vino veritas (lat. in vin sta adevarul). In Grecia antica, cei care erau banuiti de fapte infame erau imbatati de autoritati si anchetati sub aceasta stare.

 

In tara lui Papura Voda. Porecla data lui Stefanita domnitor al Moldovei, in timpul caruia Principatul a fost lovit de o mare foamete, oameni hranindu-se cu papura.

 

JEEP vine din prescurtarea "General Purpose" vehicle - G.P.

 

La pastele cailor . Adica niciodata, corespondentul roman al acestei expresii este "la calendele grecesti"

 

Linsaj. Executarea fara judecata a unui infractor de catre multime. Expresia vine de la seriful american Jonh Lynch (se citeste linci) care isi exercita meseria intr-un oras din Carolina de Sud, si care pentru a starpi talhariile si omorurile a indrodus pedeapsa cu linsajul. Lasa multimea sa pedepseasca singura pe autorii infractiunilor.

 

Luna de miere. Expresie persana, prin care orientalii aratau cat de putin tine dulceata casniciei...o luna!!

 

Kangur. Cand englezii au ajuns in Australia au vazut un animal ciudat care sarea  prin paduri. Au chemat un bastinas si l-au intrebat prin semne ce animal era acela. Cum bastinasul repeta "kan ghu ru" ei au adoptat acel nume pentru animal. Dupa mult timp cercetatorii au constatat ca bastinasul de fapt spunea "nu inteleg".

 

Mana cereasca. ( de la ebraicul man, hu..ce e asta?) Are intelesul de surpriza placuta picata pe neasteptate "din cer". Expresia are legatura cu legenda biblica relatata in Exodul (cap. XVI, 4). Dumnezeu pentru ai hrani pe evrei plecati din Egipt si aflati in mijlocul desertului, le-a facut marea surpriza sa le trimita, o hrana gustoasa si hranitoare, zi de zi, dimineata si seara. Minunea era ca hrana avea gustul pe care il dorea cel ce o consuma. 

 

Marul lui Tell. Wilhelm Tell a fost legendarul erou national al Elvetiei in razboiul de independenta impotriva imparatului Albert al Austriei. Refuzand - spune legenda- sa-l salute pe guvernatorul imperial Gessler, Tell a fost condamnat de acesta sa traga cu arcul intr-un mar asezat pe capul copilului sau. El a trecut cu succes prin aceasta primejdioasa incercare si, de atunci, "marul lui Tell" a devenit simbolul unei reusite bazate pe o mare iscusinta.

 

Marul discordiei. Este un fruct simbolic generator de conflicte. In timpul nuntii zeitei Thetys cu Peleus, un rege din Tesalia, in timp ce zeii dantuiau, si-a facut aparitia Eris, personificarea discordiei, care nu fusese invitata, si a aruncat un mar de aur (marul discordiei) pe care era scris "celei mai frumoase". Vazand marul, Hera, Atena si Afrodita l-au revendicat, fiecare sustinand ca le intrece in frumusete pe celelalte 2. Vazand ca nu pot ajunge la o intelegere, cele 3 zeite au hotarat sa ceara o opinie obiectiva. De aceea l-au ales ca arbitru pe printul troian, Paris. Paris i-a oferit marul Afroditei, dupa ce aceasta i-a promis ca sotie pe cea mai frumoasa femeie pamanteana, Elena. Zeita a facut-o pe Elena sa se indragosteasca de Paris si sa fuga cu el in Troia. Agamemnon, regele cetatii Micene a hotarat sa razbune onoarea fratelui sau, Menelaus, printr-un razboi indreptat impotriva cetatii troiene.

 

Mea Culpa (lat." E vina mea"). Expresia provine din doua surse, de la o rugaciune catolica Peccavi, care consta in a-ti marturisi pacatele si apoi a te lovi cu pumnul in piept, rostind cu glas tare "mea culpa, mea culpa" si de la un obicei juridic in dreptul roman, cel acuzat era intrebat daca isi recunoaste vine, iar cei care recunosteau, mea culpa, se bucurau de circumstante atenuante.

 

Munca lui Sisif. Se foloseste cu intelesul de munca grea si inutila. Sisif a fost primul rege legendar al Corintului. Din cauza ca si-a sedus nepoata, i-a luat tronul fratelui si a scos in vileag niste secrete de-ale lui Zeus, unul din ele fiind rapirea Aeginei de catre Zeus. Zeus, ca pedeapsa, l-a supus la o cazna perpetua in Infern: a fost sortit sa impinga la deal o stanca uriasa, care ajunsa in varf, se rostogolea din nou la vale si munca se relua. O munca fara sfarsit, de unde si expresia "munca lui Sisif".

 

O.K. In razboiul civil din SUA dupa o batalie se afisau ranitii si mortii? Cand armata nu avea pierderi se afisa "0 killed" (0 morti) de acolo provine expresia O.K.

 

Oul lui Columb. Solutie simpla la indemana tuturor, dar realizezi acest lucru abia dupa ce solutia a fost descoperita de altul. Columb a cerut nobililor sa faca un ou sa stea pe masa pe unul dintre capetele lunguiete, fara ca ei sa reuseasca acest lucru, Columb a luat oul si la lovit la unul dintre capete.

 

Panem et circenses (lat.) - Paine si circ - Expresia este intalnita in Satirele lui Iuvenal si se refera la perioada de decadenta a Romei republicane, cand plebeilor nemultumiti li se ofereau spectacole de circ, la sfarsitul carora primeau gratuit alimente. In sens general, a oferi paine si circ inseamna a da maselor lucruri neinsemnate, pentru a le distrage atentia de la lucrurile reale.

 

"Pasti" intrebuintat de obicei la plural…este de origine ebraica. La evrei cuvantul Pascha (pesah) insemna trecere si era mostenit de acestia de la egipteni, indicand: sarbatoarea anuala a azimilor in amintirea trecerii evreilor prin Marea Rosie si a exilului, sarbatoare ce coincidea cu prima luna plina de dupa echinotiul de primavara.

 

"Ochi pentru ochi". Cunoscuta si sub denumirea de legea talionului (Exodul.XXI.v24). "Viata pentru viata, dinte pentru dinte, ochi pentru ochi". Face parte din legislatia antica mozaica. Atentie! legea talionului spune clar, ca pedeapsa trebuie sa fie egala greselii...ochi pentru ochi, nu ochi pentru dinte.

 

Sabia lui Damocles. In sensul de pericol care te pandeste mereu. Damocles, curtean a lui Dionisos cel Batran, tiranul Siracuzei, a fost ca mai toti curtenii…curtenitor si lingusitor. Spunea ca nu exista mai mare fericire decat sa fii tiran. Spre a-i da o lectie, Dionisos, la un ospat, l-a asezat in locul lui pe tron si a poruncit sa i se acorde toate onorurile regesti. Dar cand Damocles se lafaia mai in voie, tiranul i-a cerut sa se uite in sus. De tavan, exact deasupra capului lui Damocles, atarna o sabie fara teaca prinsa numai cu un fir de par de cal. Ii arata astfel primejdiile care il pandesc in orice moment pe tiran.

 

Sange albastru: Expresia vine din Spania medievala, cand marii aristocrati sustineau ca in vinele lor curge sange albastru, spre deosebire de nobili din "categoriile inferioare , care au suferit mezaliante cu maurii si evreii (in timpul ocupatiei arabe 711-1492)

 

Secretul lui Polichinelle : "Secret" cunoscut de fapt de toata lumea. Polichinelle este un personaj din teatrul popular francez de marionete.

 

Strugurii sunt acri. - un vers din fabula lui Esop. Vulpea si strugurii. O vulpe infometata neputandu-se catara  pana la struguri, invoca faptul ca "struguri sunt necopti si tari" .

 

Statuie. Daca o statuie reprezentand un erou pe cal prezinta calul cu doua picioare in aer, personajul a murit in batalie. Daca are un picior in aer, a murit ranit dupa batalie si daca are patru picioare pe jos a murit de moarte naturala?

 

Varsta matusalemica. Legenda biblica (Geneza, cap. V, verset 27) aminteste de un stramos al lui Noe, Mathusalem, care ar fi trait nici mai mult nici mai putin decat 969 de ani (din anul 4.277 pana in anul 3.308 i.Hr.)! Numele lui, sinonim astazi cu recordul longevitatii, a ajuns proverbial si e pomenit ori de cate ori vorbim despre o varsta care depaseste mult limita obisnuita. 

 

Veni, vidi, vici ! - "Am venit, am vazut, am invins" ! - Cezar. Dupa victoria de la Zala asupra lui Franace, regele Pontului, Cezar a trimis la Roma lui Matius o scrisoare cu numai trei cuvinte : Veni, vidi, vicii ! Acest mesaj, a devenit o expresie universala, care serveste spre a caracteriza un succes rapid.

 

Veto. (latina "Ma opun"). Concept din legislatia romana. Era folosit de Consulii (2 la numar) unul dintre consuli se puteau opune unei decizi militare luate de celalalt (deci decizia militara trebuia sa fie luata in unanimitate. Tribunii (alesi sa reprezinte plebeea romana) se puteau opune prin VETO, unei legi votate de senatul roman. Astazi Veto  se foloseste in consiliul de securitate O.N.U si in numeroase legislatii (Marea Britanie, Australia, India, Sua, etc)

 

Ti-a mancat pisica limba? In imperiul asirian, soldatilor dusmani capturati li se taia limba, acestea deveneau delicatesele cu care erau hranite pisicile regelui.

 

 http://supergabones.blogspot.ro

 

0 comentarii9625 vizualizări13 ianuarie 2015
rss 2.0
rss 2.0