Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Stiati ca... Luni 13 Ianuarie 2025 - 14587
20 lucruri interesante despre Romania.

Stiati ca… 1. Reteaua de transport in comun de suprafata din Bucuresti este cea de a patra cea mai mare din Europa (si una dinte cele  mai dense de pe continent, transportand 2,3 milioane de pasageri pe zi).

2. Bancnota romaneasca de 10 bani pusa in circulatie in 1917 este cea mai mica bancnota din lume. Dimensiunile acesteia erau de  doar de 2,75 x 3.80 cm.

3. Biserica de lemn a Manastirii Sapanta-Peri este cea mai inalta biserica de lemn din lume. Constructia are o  inaltime totala de 78 metri, se afla pe malul Tisei si fost realizata intre anii 1998 si 2003. Turla manastirii este vizibila de la o distanta de cinci kilometri peste Tisa si poate fi admirata de romanii din Transcarpatia, regiune a  Maramuresului istoric ramasa in Ucraina.

4. Cel mai scump ziar din lume este un ziar romanesc. Zimbrulu si Vulturulu, gazeta bisaptamanala politica si  literara si primul ziar de orientare unionista, a aparut pe 3 iulie 1850, la Iasi. Un exemplar din 1858, expediat catre un destinatar din Galati, a fost  achizitionat in anul 2007 de catre colectionarul londonez Joseph Hackmey pentru  suma de 1.115.000 USD (830.000 euro).

Valoarea ridicata a exemplarului este data  si de faptul ca acesta are aplicate pe prima pagina opt timbre din cea de a doua  emisiune Cap de  bour (unele dintre cele mai valoroase timbre din lume).

5. Exista o religie nascuta pe teritoriul Romaniei si care este astazi este raspandita in Statele Unite ale Americii, Scotia, Tarile de Jos si Ungaria.

Este  vorba despre credinta unitariana, care a aparut in Transilvania la mijlocul secolului al XVI-lea. Biserica  unitariana din San Jose, SUA

6. Canalul Dunare-Marea Neagra este pe locul trei in lume in topul celor mai lungi cai de  navigatie create de mana omului (dupa Canalul Suez si Canalul Panama).

Pentru  constructia sa au fost excavati 294 milioane m3 la canalul principal si alte 87  milioane m3 la ramura nordica, Poarta Alba-Midia Navodari (mai mult cu 25  milioane decat la Canalul Suez si cu 140 milioane decat la Canalul Panama). 
Construirea canalului a necesitat o investitie de circa 2 miliarde de dolari, ceea ce presupune o durata de recuperare a investitiei de peste 600 de ani…

7. Strada Sforii din Brasov este cea de a treia cea mai ingusta strada a Europei (dupa Spreuerhofstraße din Germanania si Parliament Street din England Anglia). 
Strada are 83 de metri lungime, iar latimea ei este cuprinsa intre 1,11 si 1,35  m.

8. Soprana Alma Gluck, una  din cele mai faimoase artiste lirice ale lumii si prima cantareata de opera care  a reusit sa vanda 1 milion de inregistrari, s-a nascut La Iasi, pe 11 mai  1884.

9. Si, tot in 1884, Timisoara devenea primul oras din Europa continentala cu strazile iluminate electric.

10. Cele mai vechi fosile de homo sapiens din Europa au fost descoperite in sud-vestul Romaniei, in Pestera cu Oase.

Fosilele, provenind de la trei indivizi (numiti de cercetatori  "Oase 1″, "Oase 2″ si "Oase 3″), au fost datate la o vechime de 35.000 de ani, sau 40.500 folosind date calibrate.
 
11. Cea mai inalta sculptura din Europa este chipul lui  Decebal sculptat intr-o stanca de la Cazanele Dunarii.

Basorelieful are  55 m inaltime si o latime de 25 m. Alte dimensiuni: lungimea ochilor: 4,3 metri; lungimea nasului: 7 metri; latimea nasului: 4 metri.

12. Palatul Parlamentului este cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca supra-fata din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume.

Cu o suprafata desfasurata de 330.000 m², se afla pe  locul 2 in lume la capitolul "Cladiri Administrative" (dupa cladirea  Pentagonului), iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai sai,  pe locul 3 in lume, dupa cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral din Florida si dupa piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.

13. Muzeul Astra din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu in aer liber din Europa.

Se intinde pe o suprafata de 96 hectare, din care expozitia propriu-zisa ocupa 42  de hectare.

14. Cea mai lunga poezie de dragoste din lume este Luceafarul, de Mihai Eminescu.

Un record "oficializat" in februarie 2009.

15. Cel mai varstnic atlet din lume care a castigat o proba de maraton este romanca  Constantina Dita. Aceasta a castigat proba in 2008, la  Jocurile Olimpice de vara de la Beijing, la varsta de 38 de ani.

16. Pilotul de curse cu cea mai indelungata cariera este romanul Laurentiu Moldovan: 39 de ani si 364 de zile.
 
17. Amfetaminele au fost descoperite si sintetizate pentru prima data in lume de catre romanul Lazar Edeleanu.

Tot Lazar Edeleanu este si inventatorul metodei moderne de rafinare a petrolului.
 
18. Cea mai veche inscriptie din lume pare a fi cea descoperita de arheologi pe santierul autostrazii Sibiu-Orastie pe 31 octombrie 2012.

Aceasta ar putea dovedi existenta scrisului inca din neoliticul timpuriu (cca. 6600 - 5500 i.Hr.).
 
19. Cea mai veche vopsea cunoscuta in istoria lumii a fost  descoperita tot pe santierul autostrazii Sibiu-Orastie.
 
20. Statuia Cristos Mantuitorul (Cristo Redentor) din Rio de Janeiro, Brazilia - statuie considerata una dintre minunile lumii moderne - are chipul sculptat de romanul Gheorghe Leonida.


 
Material de

Dr. Florin J. Russu

 

0 comentarii2667 vizualizări20 iulie 2015




rss 2.0
rss 2.0