Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Stiati ca... Joi 13 Iunie 2024 - 14587
Consumul de lichide pe timp de vara: berea fara alcool, sursa de rehidratare dupa efortul fizic.

Vara, corpul nostru elimina prin transpiratie o cantitate importanta de saruri minerale. In plus, cei care iubesc sa faca miscare in zilele de vara stiu ca odata cu temperaturile ridicate si activitatea fizica accentueaza procesul de eliminare a apei din organism, ceea ce poate conduce la instalarea deshidratarii. 

De aceea, alimentatia este principalul nostru aliat prin care chiar si in cele mai calduroase zile putem sa oferim organismului un "boost" de energie si nutrientii necesari pentru o buna functionare. Este important sa prevenim aparitia senzatiei de sete si sa asiguram zilnic organismului o cantitate suficienta de lichide, prin consumul de apa si combinand lichide cat mai variate, in functie de preferintele fiecaruia.

Pe langa apa, sucuri naturale din fructe si legume sau ceaiuri, chiar si berea fara alcool poate reprezenta o buna alternativa de rehidratare a organismului dupa miscare. O serie de studii au evaluat efectul diuretic si capacitatea de rehidratare a berii si au aratat ca berea cu continut zero sau continut foarte redus de alcool, sub 2%, nu a crescut cantitatea de urina si nu a afectat nivelul volumului sanguin dupa deshidratarea indusa de antrenament[1],[2]. In plus, berea contine carbohidrati, sodiu si apa in proportie de peste 90%, elemente care sunt importante pentru recuperare dupa pregatirea fizica.

"Berea este o bautura iubita de romani, iar datorita ingredientelor sale 100% naturale, atunci cand este consumata cu moderatie, adica 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei,  poate avea efecte benefice asupra organismului nostru. Insa chiar si cei care nu obisnuiesc sa consume alcool, sau care in diverse ocazii nu pot sa consume alcool, pot integra cu succes berea in alimentatia lor, intrucat au la dispozitie berea fara alcool. Important de stiut este faptul ca si consumand varianta fara alcool a berii se pot bucura de beneficiile acestei bauturi, datorita continutului de hamei, cereale si drojdie, surse importante de minerale, vitamine si antioxidanti. Mai mult, nivelul caloric scazut, de doar 50 de calorii per 100 de mililitri, si continutul de peste 90% apa fac din berea fara alcool o sursa de rehidratare potrivita pe timp de vara", a declarat dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.


Caloriile dintr-un pahar de bere fara alcool se "ard" in doar 5 minute de alergare

Datorita continutului de doar 105 calorii intr-un pahar de 250 ml, consumul moderat de bere cu 5% alcool nu ingrasa. Mai mult, aportul de calorii din berea fara alcool este unul chiar si mai redus: un pahar de 250 ml contine doar 50 kcal, jumatate din numarul de calorii pe care il putem gasi in aceeasi cantitate de suc de portocale (105 kcal) si de aproape trei ori mai putine decat in 250 ml de lapte (120 kcal). In plus, caloriile dintr-un pahar de bere fara alcool pot fi "arse" in doar 5 minute de alergare sau 15 minute de mers pe jos.  

 

Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.

 Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul finanteaza anual studii de cercetare in

domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta. Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

 

Pentru mai multe informatii:

Adelina Ionascu

The Public Advisors

Tel: 0753 047 591

E-mail: adelina.ionascu@publicadvisors.ro

 

 [1] Shirreffs SM si Maughan RJ (1997). Restoration of fluid balance after exercise-induced dehydration: effects of alcohol consumption. J Appl Physiol, 83(4):1152-1158

[2] Hobson RM si Maughan RJ (2010). Hydration status and the diuretic action of a small dose of alcohol. Alcohol Alcohol, 45(4):366-373

0 comentarii13685 vizualizări26 iulie 2017
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0