Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Colectii Vineri 23 Februarie 2024 - 14587
Colectii (1) - cutii de chibrituri (filumenie).

Pana in acest an, toti colectionarii din Bistrita sau din tara se puteau intalni la expozitii, activitati dedicate pentru schimburi sau vanzare - cumparare si in targuri, anticariate, galerii de arta, case de licitatii sau alte locuri unde se tranzactioneaza colectiile.  In total, sunt zeci de tipuri de colectii, cu sute de sub grupe, astfel ca aproape orice tip de produs se poate transforma in obiectul unei pasiuni, ce in timp formeaza o colectie.

In cazul meu, lucrurile sunt mai simple, de copil, avand tatal profesor de istorie, am primit pentru "distractie" cateva monede. Dupa aproape 50 de ani de la acel moment, am tot crescut nivelul, calitatea si cantitatea colectiilor, astfel ca acum sunt la un nivel mediu in randul marilor colectionari "didactici" , adica a acelor colectionari, tot mai putini, care colecteaza lucruri frumoase in scop didactic, nu pecuniar. (se invata istorie, geografie, literatura, arta, cultura generala, etc)

Astfel, am ajuns sa detin multe clasoare cu timbre, mii de insigne si medalii, carti postale si vederi vechi, obiecte militare (echipament, ecusoane, medalii, fanioane, plachete etc), ustensile de scris (stilouri, pixuri, creioane, carioci, etc), cartele telefonice, brelocuri, chibrituri, brichete, carti vechi, monede, bancnote, ceasuri de mana, in total vreo 15 tipuri de colectii.

Astazi m-am decis sa va prezint o expozitie inedita, de cutii de chibrituri - filumenie , din cele peste 3 mii de bucati pe care le am in colectie. Daca tot nu se mai pot organiza expozitii in spatii reale, deschise, in sali sau locuri adecvate, m-am decis sa beneficiez de avantajul internetului.

Dupa cateva zile de munca am reusit sa pozez toate cutiile de chibrituri din colectia mea.

 Va invit sa vedeti cutii de chibrituri vechi din ani 60-70 realizate din furnir, cutii din anii 80-90, dar si mai noi, din tara noastra (fabricate la Gherla, Timisoara, Braila si Bucuresti, sau importate pentru noi etc). Sunt interesante cutiile de chibrituri mici de 1,5 cm dar si cele mari de peste 30 de cm, cele folosite in campanii politice-electorale sau in scopul de reclama comerciala.  Mai speciale si greu de gasit de catre colectionari sunt cutiutele de chibrituri din plastic, lemn sau cele din tari asiatice.

Evident ca grosul colectiei o reprezinta chibriturile primite sau cumparate din tarile Europei si SUA, dar si din alte aproape 100 de tari de pe glob.  Vizionare placuta.

 

Marius Chiuzan

 

 

p.s. - fotografiile cuprind doar o parte din totalul pieselor din colectie, dar sunt menite de a starnii interesul colectionarilor, in special copii si tineri pt aceasta frumoasa pasiune. 

0 comentarii10185 vizualizări21 octombrie 2020
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0