Roxana Stanciu: Nicio alta initiativa a cetatenilor europeni de pana acum NU a primit vreodata un sprijin atat de coplesitor. Anul trecut, in mai, Coalitia pentru Familie a depus la Parlament cele 3 milioane de semnaturi pentru revizuirea Constitutiei. Formularea propusa pentru articolul 48 alin. 1 din Constitutie este: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor". Actualul text al Constitutiei se refera la casatoria dintre soti.
Intr-un articol pentru europeandignitywatch, Roxana Stanciu a povestit firul evenimentelor care s-au desfasurat pentru incercarea de punere in practica a referendumului de modificare a Constitutiei.
"Printr-o Initiativa a Cetatenilor, peste trei milioane de persoane din Romania si-au exprimat dorinta de a avea un referendum asupra casatoriei. Acesta este cel mai puternic sprijin exprimat vreodata pentru o astfel de initiativa in istoria moderna a tarii - si este prima data cand o initiativa a cetatenilor a fost folosita in Romania de la caderea comunismului in 1989.
In ciuda acestui fapt, organizarea referendumului a fost amanata in mod repetat fara explicatii, ignorand astfel vointa a trei milioane de cetateni - si ridicand preocupari serioase cu privire la procesele democratice sanatoase si democratia in general.
Initiativa cetatenilor, care a fost solicitata de Coalitia pentru Familie din Romania, a adunat mai mult de 3 milioane de semnaturi in 2016 - de peste sase ori mai mult decat era nevoie. Obiectivul sau a fost acela de a solicita un referendum privind modificarea Constitutiei tarii astfel incat sa recunoasca casatoria doar ca uniune pe tot parcursul vietii intre un barbat si o femeie.
In mod specific, a solicitat o modificare a articolului 48 din Constitutie, care afirma in prezent: "Familia se bazeaza pe casatoria libertatii sotilor, pe deplin egalitatea acestora, precum si pe dreptul si obligatia parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor lor". Initiativa ar inlocui termenul "soti" cu "un barbat si o femeie".
La vremea respectiva, Mihai Gheorghiu, presedintele Comitetului de initiativa a cetatenilor, a declarat ca "acesta este un moment istoric .... Intr-un spectacol de solidaritate fara precedent, trei milioane de romani au semnat acest amendament propus."
Romania a depasit minimul cerut de initiativele cetatenilor europeni
Acesta a fost cel mai puternic sprijin public primit vreodata pentru o initiativa a cetatenilor in Romania. A fost, de asemenea, o demonstratie fara precedent a sustinerii unei initiative a cetatenilor la nivelul UE.
In mod normal, o initiativa a cetatenilor europeni necesita un minim de un milion de semnaturi, ceea ce reprezinta aproximativ 0,2% din populatia UE. Cu trei milioane de semnaturi, insa, Initiativa din Romania a depasit cu mult aceasta, reprezentand aproximativ 15% din populatia globala a tarii. Nici o alta initiativa a cetatenilor europeni pana acum nu a primit niciodata un sprijin atat de coplesitor.
Initiativa este in deplina concordanta cu jurisprudenta romaneasca si europeana
La prima propunere, Initiativa a fost aprobata in unanimitate de Curtea Constitutionala a Romaniei in iulie 2016. La acel moment, Curtea a constatat ca a indeplinit toate cerintele constitutionale si ca ar putea proceda conform planului. Decizia lor a subliniat chiar faptul in care "Curtea concluzioneaza ca [propunerea] nu elimina, elimina sau anuleaza institutia casatoriei" si a subliniat ca, inlocuirea sintagmei "intre soti" cu "intre un barbat si o femeie" clarifica doar exercitarea dreptului fundamental la casatorie prin afirmarea expresa a faptului ca aceasta trebuie incheiata intre parteneri de diferite sexe biologice. Acesta a fost, de fapt, sensul original al textului. In 1991, cand a fost adoptata actuala Constitutie, casatoria a fost vazuta in Romania in sensul sau traditional, ca fiind unirea unui barbat si a unei femei.
Initiativa se bazeaza pe articolul 2 al Constitutiei Romaniei, care stipuleaza ca "suveranitatea nationala apartine poporului roman, care il exprima prin ... referendum". De asemenea, este in deplina concordanta cu jurisprudenta stabilita a Curtii Europene a Drepturilor Omului, Curtea de Justitie a Uniunii Europene si pozitiile Comisiei de la Venetia (consiliu consultativ al Consiliului Europei, alcatuit din experti independenti in domeniul dreptului constitutional).
Initiativa a gasit, de asemenea, un sprijin larg din partea tuturor grupurilor crestine din Romania, inclusiv denominatiile ortodoxe, catolice si evanghelice. In plus, grupurile juridice internationale, cum ar fi ADF International, Consilierul pentru Libertate si Centrul European pentru Drept si Justitie, sprijina de asemenea initiativa.
O intarziere inacceptabila a unui proces democratic
In ciuda acestui sprijin larg, interesele puternice acum incearca sa o opreasca, chiar daca exista proceduri foarte clare care trebuie urmate. Potrivit ADF International, "in sistemul juridic roman, un referendum declansat de o initiativa a cetatenilor trebuie sa treaca printr-o serie de masuri intense: dupa ce Initiativa este aprobata de Curtea Constitutionala, ea este examinata de Comitetele Juridice si Plenare ale atat Senatul, cat si Camera Deputatilor, care trebuie sa o aprobe cu o majoritate de doua treimi".
Din nefericire, chiar si dupa aprobarea in unanimitate a Curtii Constitutionale din Romania in iulie 2016, atat Senatul, cat si Camera Deputatilor au refuzat initial competenta de a evalua initiativa cetatenilor. Acest lucru s-a intamplat in ciuda faptului ca este prevazut in Constitutie si le cere sa ia masuri. Aceasta a fost o situatie fara precedent care a intarziat efectiv procesul intr-o maniera inacceptabila. In mai 2017, aproape un an mai tarziu, Camera Deputatilor din Romania a luat in cele din urma o actiune in aceasta privinta si a votat in favoarea modificarii Constitutiei natiunii pentru a defini casatoria drept unirea unui barbat si a unei femei.
Din totalul parlamentar de 270, votul final a fost de 232 de voturi pentru, iar 22 impotriva si 13 abtineri. La scurt timp, Comitetele pentru Drepturile Omului si Comitetul pentru Egalitate din Senatul Romaniei au ales, de asemenea, sa aprobe amendamentul. Daca Senatul Romaniei voteaza in favoarea amendamentului, atunci referendumul va fi automat programat pentru ultima duminica a urmatoarelor 30 de zile.
Dar observam cu mare ingrijorare nu numai faptul ca voturile din Senat nu au avut loc inca, ci ca nu exista un calendar clar pentru aceasta. Preocupari serioase privind democratia si transparenta Incepand cu luna mai 2017, nu s-a inregistrat niciun progres in ceea ce priveste initiativa cetatenilor.
Oficial, statutul Initiativei este ca acum este "la lucru in comisiile permanente ale Senatului". Desi cele doua mari partide politice - social-democratii si liberalii - si-au promis in scris sprijinul pentru Initiativa, ei pana acum nu a reusit sa faca acest lucru in practica.
Potrivit lui ADF International, acest lucru este dovedit de cateva declaratii facute de membrii mei ai esaloanelor superioare ale unitatii politice, care se opuneau, au criticat sau au denaturat de la bun inceput Initiativa Cetatenilor. In ciuda acestei inactiuni, Parlamentul Romaniei la inceputul lunii septembrie 2017 a adoptat un proiect neasteptat de modificare a legii deja existente privind referendumul din Romania.
Acest lucru a fost conceput in mod clar pentru a contracara eforturile celor care sustin initiativa cetatenilor, deoarece, in conformitate cu legislatia in vigoare, urmatorul pas ar fi fost, in mod normal, organizarea referendumului propriu-zis. Manevrele legislative sunt un exemplu de intarzieri nelegitime si nejustificate care au a fost folosit pentru a incetini sau chiar opri referendumul casatoriei. Dar, cu mai mult de trei milioane de voci care si-au dat consimtamantul scris acum un an si jumatate pentru a organiza un astfel de referendum, pentru o cauza in care cred, eforturile celor care se opun initiativei pot fi vazute doar ca nedemocratice. Folosirea unor astfel de tactici pentru a inabusi exprimarea libera si pentru a contracara vointa politica a cetatenilor unei societati moderne ar trebui sa fie de mare preocupare pentru cei care apreciaza democratia si transparenta in Europa."
https://www.activenews.ro/stiri-social/Europa-se-sesizeaza-cu-privire-la-grava-incalcare-a-democratiei-in-Romania-prin-ignorarea-celor-trei-milioane-de-romani.-Roxana-Stanciu-Nicio-alta-initiativa-a-cetatenilor-europeni-de-pana-acum-NU-a-primit-vreodata-un-sprijin-atat-de-coplesitor-146595
0 comentarii | 98 vizualizări | 10 octombrie 2017 |