Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Familie Miercuri 19 Martie 2025 - 14587
Peste 90% dintre romani privesc casatoria drept uniune intre femeie si barbat cu scopul de a procrea, creste si educa copii.

SONDAJ DE OPINIE. Majoritatea covarsitoare a romanilor sustine familia formata din femeie si barbat, asociind, totodata, casatoriile intre persoane de acelasi sex cu diferite efecte negative pentru societate. Peste 90% dintre romani privesc casatoria drept uniune intre femeie si barbat cu scopul de a procrea, creste si educa copii, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) pentru Coalitia pentru Familie (CpF).

Sondajul, realizat in perioada 1- 15 octombrie la nivel national, releva faptul ca majoritatea covarsitoare a romanilor este atasata puternic de conceptia traditionala a casatoriei, respingand, totodata, in proportii la fel de covarsitoare, formele alternative de casatorie sau parteneriat civil.

De asemenea, majoritatea respondentilor asociaza casatoria intre persoane de acelasi sex cu efecte nedorite pentru societate, cum ar fi afectarea perpetuarii speciei, educatia si cresterea copiilor. In plus, majoritati largi sustin rolul pozitiv pe care Biserica il are in privinta cresterii copiilor si relatiilor sociale pozitive in societate.

 

O intelegere traditionala asupra casatoriei.

 Astfel, 91% din respondenti au fost de acord cu afirmatia "Casatoria trebuie definita ca o uniune traditionala dintre barbati si femei cu scopul de procreare, de crestere si educare a copiilor", doar 6% respingand o astfel de intelegere a casatoriei. Mai mult decat atat, 90% din respondenti au fost de acord cu afirmatia "Dumnezeu a creat barbatul si femeia pentru a fi impreuna ca o familie, pentru a se inmulti, iar nimeni si nimic nu poate schimba aceasta randuiala".

Totodata, la intrebarea "Dvs sunteti pentru sau impotriva definirii casatoriei ca uniunea dintre doua persoane indiferent de sexul acestora?", 87% din respondenti au fost impotriva.

In cazul in care problema casatoriei s-ar vota, o majoritate la fel de larga s-ar pronunta impotriva legalizarii casatoriilor dintre persoane de acelasi sex. La intrebarea "Daca ar fi sa votati, dvs ati fi pentru sau impotriva legalizarii casatoriilor dintre doua persoane de acelasi sex?", 83% din respondenti au raspuns ca ar vota impotriva. In ceea ce priveste parteneriatul civil, fara a fi precizat daca e si pentru cuplurile de acelasi sex, 65% au raspuns negativ la intrebarea "Sunteti deacord cu legalizarea parteneriatelor civile?"

87% din respondenti resping, de asemenea, adoptia de copii pentru cuplurile de acelasi sex, raspunzand negativ la intrebarea "Cuplurile formate din persoane de acelasi sex ar trebui sa aiba dreptul sa adopte copii?"

 

 

Efecte nedorite ale casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

In ceea ce priveste efectele casatoriilor sau parteneriatelor civile incheiate intre persoane de acelasi sex, 80% au raspuns pozitiv la intrebarea "Casatoria si familia intre doua persoane de acelasi sex afecteaza negativ perpetuarea speciei umane si cresterea copiilor", iar 78% au raspuns pozitiv la intrebarea "Legalizarea casatoriei intre persoane de acelasi sex va avea efecte nedorite in domenii precum cel al educatiei scolare sau juridic.

"De asemenea, 80% au raspuns pozitiv la intrebarea "Legalizarea casatoriei intre persoane de acelasi sex va avea efecte nedorite, pe termen lung, asupra moralei societatii." Un aspect interesant il constituie faptul ca majoritatea respondentilor face distinctia intre relatiile afective, sentimentale si relatiile maritale. Astfel,71% din respondenti au raspuns pozitiv la intrebarea "Nimeni nu opreste homosexualii sa se iubeasca unul pe altul sau sa aiba relatii intre ei dar, aceasta nu inseamna ca se pot casatori".

 

 

Biserica - un rol pozitiv in educarea copiilor si in mentinerea pacii sociale.

 Majoritatea respondentilor considera ca valorile crestine sunt definitorii pentru Romania, 87% dintre acestia fiind de acord cu afirmatia "Promovarea valorilor crestine in societatea romaneasca inseamna respectarea traditiilor istorice definitorii pentru Romania".

De altfel, 82% din respondenti au fost de acord cu afirmatia "Biserica are un rol pozitiv in ceea ce priveste educatia copiilor", iar 85% cu afirmatia "Biserica are un rol pozitiv in ceea ce priveste respectarea relatiilor de convietuire pasnica intre oameni."  

In ceea ce priveste educatia sexuala, este de remarcat faptul ca 83 %  NU o considera necesara in scoli.

 

 

O directie gresita. Potrivit cercetarii realizate de CURS, 74% din respondenti considera ca Romania se indreapta intr-o directie gresita, desi doar 43% se declara nemultumiti de situatia economica a propriei gospodarii.

 

 

Esantion si metodologie.

 Cercetarea CURS a fost realizata intre 1-15 octombrie 2017 pe un esantion de 1067 de respondenti, votanti in varsta de 18 ani si peste. Tipul de esantion a fost probabilist, multistadial, cu selectie aleatoare a sectiilor de votare, a gospodariilor in cadrul sectiei de votare si a respondentilor incadrul gospodariilor. Modul de intervievare a fost fata-in-fata la domiciliul respondentilor, iar marja maxima de eroare la nivelul intregului esantion: +/-3% la un nivel de incredere de 95%.

 

0 comentarii91 vizualizări28 octombrie 2017




rss 2.0
rss 2.0