
Perioada: 9-15 septembri. Titlu: Portret de scriitor la Valea Vinului - restituiri culturale. Tema: Scriitorul Lucian Vale. Scop: Cercetarea si cunoasterea relatiei care a existat intre scriitorul Lucian Valea si Valea Vinului. Creatie si recreatie la Valea Vinului.
Obiective:
- lansarea unei noi teme, decenale, pentru proiectul traditional Tabara culturala " Realism Magic" Valea Vinului, denumita "Portret de scriitor"si vazuta atit in perspectiva literara cit si prin intermediul viziunii picturale.
- valorificarea potentialului creativ inca existent in backroundul Casei Scriitorilor de la Valea Vinului;
- forme de dialog intre arte si interpersoanle care sa potenteze creatia artistica;
- conectarea la trecutul Casei Scriitorilor prin evocarea unor mari scriitori care au frecventat Valea Vinului - la aceasta editie, 2013, va fi evocat scriitorul Lucian Valea
- viziunea picturala 2013
Invitati scriitori si artisti plastici inplicati in efortul de restituire culturala a fondului creativ al brandului "Casa Scriitorilor de la Valea Vinului".
Participa: Scriitorii: Gellu Dorian, Nicolae Corlat, Victor Teisanu, Mircea Malut, David Dorian, Cassian Maria Spiridon, Florica Dura, George Vasile Dancu, Alexandru Uiuiu.
Artistii plastici: Marian Coman, Alexandru Gavrilas, Mircea Mocanu, Georgiana Vrinceanu Cotutiu.
Locatie: Valea Vinului, Rodna, BN, pensiunea Suzy pentru cazare si masa, curtea Casei Scriitorilor pentru discutii, conferinte si atelierele plastice.
Organizatori:
Asociatia pentru Stimularea Initiativelor Civice in colaborare cu Asociatia Culturala "Florica Dura", Uniunea Scriitorilor din Romania, filiala Iasi, Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, Directia Judetana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Bistrita-Nasaud si Editura Eikon din Cluj Napoca.
Activitati:
Conferinte:
-Rolul Casei Scriitorilor de la Valea Vinului in "iepoca" - prezinta Florica Dura
- Insemnari privind relatia dintre Lucian Valea si Valea Vinului - insemnari de Gellu Dorian
- Poezia lui Lucian Valea - studiu realizat de scriitorul Victor Teisanu
- Lucian Valea si generatia aminata - prezinta Mircea Malut
- Recitaluri din creatia poetica a scriitorului Lucian Valea - Florica Dura, Mircea Malut, David Dorian.
-Prezentarea dosarului de clasare al Casei Scriitorilor - prezinta scriitorul Alexandru Uiuiu
Ateliere de pictura si grafica;
Citate necesare:
Gellu Dorian despre relatia lui Lucian Valea cu Casa Scriitorilor de la Valea Vinului, fragment citat din revista "Dacia Literara" nr. 104-105, din 2012, pag 32, text cu titlul " La Valea vinului curge apa minerala, nu vin!"
"Povestile lui de la Valea Vinului erau de regula repetate, fabuloase, pline de o oarecare enigma, pe care noi incercam sa o dezlegam de la o zi la alta. Parea un loc misterios, undeva in Muntii Rodnei, la poalele Ineului. Apa de acolo, cica, facea minuni."
Florica Dura despre scriitorii "bolnavi" de Casa Scriitorilor de la Valea Vinului, fragment citat din introducerea la catalogul literar artistic" Portret de scriitor la Valea Vinului", in curs de aparitie la Editura Eikon din Cluj Napoca
"Au frecventat cu asiduitate Valea Vinului, catunul minier rodnean transformat in statiune a scriitorilor, datorita lui Mihail Sadoveanu, monstri sacri ai literaturii romane dar si condeieri mai putin cunoscuti. Aproape toti au fost atinsi de fascinatia muntelui, de magia creatoare a apelor care curg de peste tot, grabindu-se la intilnirea cu Somesul Mare, de la Lucian Blaga, Remenyik Sandor, Cezar Ivanescu, Mihai Ursachi si Lucian Valea, Emil Iordache, Laurentiu Ulici, Iustin Panta, ilustrii scriitori trecuti dincolo de Styx, pina la contemporani consacrati precum Andrei Plesu, Mihai Sora, Mircea Dinescu, Vasile Dan, Ileana Malancioiu, Lucian Vasiliu, Angela Marinescu, Nicolae Turtureanu, Emilian Galaicu Paun, Aurel Rau, Liviu Papuc, Adrian Popescu, Stefan Agopian,Victor Teisanu, Nicolae Panaite, si multi, multi altii. Pe toti i-a magnetizat intr-un fel anume Valea Vinului. Toti au fost marcati de calitatea linistii de aici, care asa cum imi spunea un artist danez multi ani mai tirziu, are ceva din linistea tibetana, la fel cum catunul de munte seamana cu satele din Hymalaia".
![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 2702 vizualizări | 09 septembrie 2013 |