Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 21 Martie 2023 - 14587
World Orchestra Strings.

Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud prezinta, in colaborare cu East-West-Music, Enfants Planete Esperanza si Fundatia Societatea de Concerte Bistrita, doua concerte extraordinare ale Cvartetului international de corzi World Orchestra Strings. Concertele vor avea loc la Centrul Multicultural Sinagoga Bistrita,  joi 3 octombrie ora 19.00 si sambata 5 octombrie 2013 la Muzeul de Arta Comparata Singeorz Bai, si vor aduce in fata publicului un program inedit, ce include compozitori contemporani africani - Selectie pentru cvartet de corzi nr. 2, de K. Volans si Ingnoma, de H. Hofmeyr, precum si Libertango, de A. Piazzolla sau Cvartetul de corzi nr. 1, de B. Smetana. Lucrarea lui Hofmeyr, Ingoma, este o adaptare libera din muzica traditionala africana Xhosa si este alcatuita din doua parti, prima avand la baza cantecul de leagan Thula Babana, cea de-a doua cantul de nunta Uqongqwot’hane, cunoscut in lume, pentru consoanele cu clichet specifice limbii Xhosa, sub numele The Click Song.

Cvartetul este format din muzicienii spanioli Andrés Moreno (vioara), Alma Ramírez (vioara), Paula Sedeño (viola) si violoncelista Alexandra Corina Ciuplea (Romania).

Concertele fac parte din turneul international United in Music, produs de East-West-Music in parteneriat cu Orchestra Filarmonica KwaZulu-Natal (Africa de Sud) si in colaborare cu Ubunye Arts, Amsterdam Grachtenfestival si Lowlands Festival (Olanda), Ibermusica si Pollença Music Festival (Spania), Enfants Planète Esperanza (Franta) si Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud (Romania). Proiectul este co-finantat prin Programul CULTURA al Uniunii Europene si este sprijinit de alte companii si institutii precum: Laser Group, Ministerul Culturii din Spania, Marina D'Or si Unversitatea Internationala din Valencia.

 

Inspirat de angajamentul diplomatic, cultural si social al dirijorului Josep Vicent, proiectul promoveaza multiculturalismul si cooperarea dintre cetatenii Africii de Sud si cei europeni, prin muzica, reunind 120 de muzicieni din toata lumea, la Durban (Africa de Sud) unde in ianuarie-februarie 2013, au participat la ateliere de lucru si la concerte. Din martie 2013, acesti muzicieni au adus in fata publicului european experienta lor africana, de la seria de concerte Mari Orchestre ale Lumii prezentata de Ibermusica in Spania pana la Amsterdam Canal Festival in Olanda.


Gavril Tarmure

managerul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud

 

 

 

1 comentariu2639 vizualizări30 septembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0