Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 20 Martie 2025 - 14587
Bistrita, salveaza-ti locomotiva cu aburi! Campanie pentru un bun de patrimoniu.

O locomotiva cu aburi fabricata in perioada interbelica a ajuns la Remat Bistrita. Alexandru Uiuiu, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural BN, senatorul PNL Dorin Dobra si echipa Bistrita Studfest vor sa convinga autoritatile ca o locomotiva cu aburi fabricata in perioada interbelica trebuie sa devina bun de patrimoniu. Au venit si cu o solutii in acest sens, o campanie pentru a salva acest bun de patrimoniu, o campanie concretizata intr-un concert cu strangere de fonduri, un cont deschis la REMAT si un mars pentru sensibilizarea opiniei publice. Marti, intr-o conferinta de presa, echipa de campanie, alaturi de istoricul cailor ferate Radu Bellu au prezentat jurnalistilor pasii necesari si urgenti care trebuie facuti pentru salvarea locomotivei cu aburi, inainte de a fi prea tarziu. Au ajuns 18 ani de taraganare a lucrurilor, a precizat Radu Bellu.

 Avem nevoie de sprijin.

Alexandru Uiuiu, seful Directiei pentru Cultura: Suntem o institutie fara buget. Avem nevoie de administratia publica locala, avem nevoie de minister, avem nevoie de sprijinul oficialilor si autoritatilor de rang parlamentar.Aplaud implicarea unui senator care are mai multe usi deschise, mai multe oportunitati decat noi aici in activitatea noastra.

  Salvati locomotiva. Concert, CONT REMAT 50645 si un mars de sensibilizare.

Dorin Dobra, senator PNL: Am constatat cu bucurie ca si domnul primar Ovidiu Cretu detine coarda sentimentala pe care noi cantam refrenul cu locomotiva. O spun cu bucurie pentru ca domnul primar mi-a dat voie sa spun acest lucru, gandeste mai curajos decat mine in privinta viitorului spatiu in care aceasta locomotiva ar putea fi amplasata.

Stiti unde a fost Restaurantul Garii? Unde e sediul AJOFM in Parcul Mihai Eminescu, asta a fost propunerea domnului primar. Acolo e un bazin, fost bazin cu apa, care astazi nu mai are nicio functie. E o propunere, dar hai sa initiem si o dezbatere. E parerea domnului primar, ne bucuram, sincer, ca o are.

Suntem mandri, credem in capacitatea bistritenilor de a se solidariza si nu cerem niciun ban primariei pentru a recupera aceasta locomotiva.

Impreuna cu domnul primar si domnul Radu Bellu, istoricul cailor ferate din Romania, am identificat trei solutii pentru a putea scoate de la REMAT aceasta piesa care pentru mine are si suflet: vineri seara, 25 octombrie, realizam acel eveniment la Hotel Metropolis, acel concert "Salvam locomotiva", unde biletul de intrare este 50 de lei; vom realiza un cont, CONTUL 50645, numele acestei locomotive. La REMAT va exista acest cont 50645 in care orice bistritean isi poate duce surplusul sau fierul vechi de prin curte si se contorizeaza pentru locomotiva; anul viitor, pana in primavara, vom organiza un mars. De pe bulevard, pe centura, toata lumea la REMAT cu ce are, cu cat poate, cu oale, cu tigai si sper sa fie ultimul gest necesar.

Miercuri, actualul proprietar al REMAT se deplaseaza la Bistrita pentru a avea o intalnire si a negocia cu bunavointa domniei sale suma, cantitatea totala la care trebuie sa ajungem pentru a putea scoate de acolo locomotiva.

Debutul campaniei, initiativa tinerilor.

Cristina Istrate, organizator Bistrita Studfest: Acesta este de fapt debutul campaniei, debutul proiectului,  incadrarea lui in Bistrita Studfest. Este initiativa tinerilor de a face un gest civic.

Trebuie sa o luam urgent in custodia noastra.

Radu Bellu, istoric caile ferate: Nu am obiceiul sa vin cu pareri contrare, dar aceasta locomotiva trebuie pusa undeva intr-un circuit de protectie, unde este un post de politie TF cum este in gara, unde sa circule toata ziua publicul calator pe peroane.

Daca o lasam undeva intr-o zona a municipiului, nu cred ca avem sansa sa o pazeasca cineva 24 din 24 de ore. Dupa ce venim aici si muncim la ea, fratii acestia care umbla dupa fier vechi, intr-un an de zile ne lasa numai rotile.

De 18 ani am venit si m-am tot zbatut. Acum, constat ca desi a fost pazita in curte cu cain, i-au furat toate placile de identificare.

Insist, ca sa nu lungim lucrurile, sa o aducem ca solutie definitiva pe rotile ei in Gara Bistrita, un loc frumos, pe sina ei, fara sa folosim o macara. O punem, o vopsim si o lasam in gara unde e locul.

Mi-ar placea tare mult ca in contul 50645 toata lumea care poate sa aduca cate un kil, doua de fier vechi, ce o fi, sa vedeti dumneavoastra cum se completeaza.

Si mai am o propunere: as ruga ca municipiul sa se gandeasca la o reesalonare si domnul de la REMAT sa inteleaga ca ne poate reesalona aceasta plata pe patru, cinci ani de zile si atunci ne va fi foarte usor sa adunam intreaga suma.

Si a doua solutie este sa o luam in custodia noastra si sa o aducem in gara, sa facem un proces de custodie, sa platim prima transa, sa o luam in grija noastra, custodia primariei sau cine vreti dumneavoastra, iar Directia Judeteana de Cultura sa fie corpul de control asupra noastra care sa monitorizeze toate aceste treburi.

Daca mai sta mult acolo, o sa vedeti cat se lungeste treaba. Trebuie sa o scoatem de acolo, o aducem pe o linie in gara si trecem la restaurarea ei.

Locomotiva cu aburi din Bistrita seria 50645 a fost fabricata in 1928 la Uzinele "Nicolae Malaxa" din Bucuresti. Dupa dobandirea dreptului de proprietate asupra locomotivei, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National ar trebui sa declanseze operatiunile de clasare a acesteia. Urmatorul pas ar fi restaurarea completa a locomotivei si apoi expunerea ei in Gara CFR Bistrita-Nord, pentru a servi drept marturie pentru fascinanta istorie a domeniului feroviar. In perioada interbelica, Romania a inceput sa produca propriile locomotive cu aburi. Din 500 de exemplare iesite pe portile uzinelor Malaxa si Resita, doar doua mai sunt in stare buna. Una a ajuns la Remat Bistrita. Ani buni locomotiva fusese folosita intr-un combinat de prelucrare a lemnului, dar in cele din urma a ajuns  la fier vechi.

Carmen Bulz.
.
Foto de la 6 la 20 - Marius Chiuzan. 
0 comentarii161 vizualizări22 octombrie 2013




rss 2.0
rss 2.0