Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 21 Martie 2023 - 14587
CJC B-N isi consolideaza colaborarea culturala cu primariile.

Serviciul Cultura Traditionala si Multimedia din cadrul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, compus din Emilia Ometita - Sef Serviciu, Ioan Simionca - maestru coregraf, Vrazmas Cristian - referent multimedia, Smaranda Muresan - referent de specialitate cultura minoritatilor nationale, Camelia Nasaudean - referent specialitate, desfasoara un amplu program de cercetare a valorilor traditionale din comunele judetului Bistrita-Nasaud, urmarind totodata stabilirea unor colaborari eficiente in domeniul cultural cu reprezentantii locali (preoti, profesori, animatori culturali, instructori ansambluri locale) din toate zonele etnografice ale judetului nostru.

            Prima actiune din cadrul acestui demers cultural a avut loc in comuna Sieut, cu aportul primarului Ioan Dedean, care si-a manifestat nemijlocit dorinta de a colabora si de a sustine proiectele propuse, ce vizeaza reconstructia formatiilor de dansuri si obiceiuri traditionale "Ciobanasul" din Sieut, "Izvorasul" din Rustior si "Poenita" din Sebis, precum si a unor festivaluri traditionale locale care sa promoveze frumusetea, valorile si specificul Vaii Sieului.  

Intalnirea dintre specialistii Centrului si reprezentantii culturali din localitatile componente ale comunei s-a facut in prezenta primarului Ioan Dedean, dornic sa se informeze despre situatia reala a problemelor cu care se confrunta comunitatea pe care o conduce.  

            Urmatoarea deplasare a echipei noastre de cercetatori a fost in comuna Sant, unde primarul Ioan Szabo si-a exprimat deschiderea totala si s-a oferit sa sprijine propunerile noastre. Astfel, s-au pus bazele unor viitoare colaborari intre cele doua institutii, discutandu-se despre actualitatea culturala a comunei si organizarea unor actiuni cultural-artistice de impact judetean si national care au in vedere promovarea Ansamblului Folcloric "Izvorul Somesului", a Formatiei de Teatru Nescris "Constantin Iugan", a rapsozilor, mestesugarilor si tuturor valorilor culturale locale.

            Deplasarile in teren ale specialistilor institutiei noastre au ca obiectiv cercetarea realitatilor culturale locale si stabilirea unui plan concret de actiune pentru revigorarea relatiilor de colaborare culturala cu primariile judetului nostru si imbunatatirea modului de organizare si performare a activitatilor cultural-artistice ce se vor derula anul viitor.

Cu prilejul acestor actiuni s-a completat baza documentara a institutiei, prin marturii care certifica frumusetea, valoarea si unicitatea traditiilor noastre.

 

 

Smaranda Muresan,

Referent de specialitate - cultura minoritatilor nationale CJC BN.

0 comentarii2709 vizualizări25 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0