
Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud anunta organizarea in data de 14 noiembrie 2013, ora 11 a colocviului avand ca tema " Salvgardarea monumentelor exploatarii preindustriale a sarii din Transilvania. Cercetari arheologice si etnologice recente asupra exploatarii sarii in Transilvania’’. Manifestarea se desfasoara in cadrul proiectului "SALT. Salvgardarea monumentelor exploatarii preindustriale a sarii din Transilvania".
Proiectul cultural este finantat de catre Administratia Fondului Cultural National, sesiunea II/2013, aria Patrimoniu Cultural National.
Partenerii muzeului in cadrul proiectului sunt: Muzeul National al Carpatilor Rasariteni (Sf. Gheorghe, Covasna), Directia Judeteana pentru Cultura Bistrita-Nasaud, Directia Judeteana pentru Cultura Harghita.
Proiectul SALT are ca scop salvgardarea patrimoniului arheologic si etnografic privind exploatarea preindustriala a sarii in Transilvania.
Obiectivul general al proiectului SALT il constituie realizarea documentatiei stiintifice si a unui ghid de buna practica adresat administratiilor locale necesare pentru protejarea a cinci situri arheologice legate de exploatarea sarii si a patru fantani de apa sarata din estul si nord-estul Transilvaniei.
SALT se adreseaza institutiilor cu atributii in protejarea si valorificarea patrimoniului cultural din judetele Bistrita-Nasaud si Harghita, administratiei si populatiei orasului Beclean, turistilor care beneficiaza de serviciile statiunii de agrement Baile Figa (oras Beclean, jud. Bistrita-Nasaud) si urmareste salvgardarea a 9 monumente de exploatare preindustriala a sarii de valoare exceptionala. Toate monumentele vizate de proiect se afla intr-un proces accelerat de degradare din cauza agresiunii umane si a factorilor naturali. SALT va intreprinde o serie masuri, in conformitate cu legislatia nationala, pentru ca cele 8 obiective care nu au statutul juridic de monument sa poata fi clasate ca monumente istorice si/sau de arhitectura, sa fie incluse in Lista Nationala a Monumentelor si astfel sa intre sub protectia legii. SALT va asigura expertizarea stiintifica a monumentelor vizate, localizarea si delimitarea lor exacta, stabilirea zonelor lor de protectie, realizarea planurilor topografice si a aerofotogramelor siturilor arheologice, a releveelor fantanilor. Directiile judetene pentru Cultura Bistrita-Nasaud si Harghita vor beneficia astfel de documentatia necesara declansarii procedurii de clasare a monumentelor vizate. In cazul sitului arheologic de la Baile Figa, aflat pe teritoriul unei statiuni de agrement si astfel cel mai expus agresiunii umane, proiectul isi propune informarea primariei orasului Beclean, populatiei locale si turistilor beneficiari ai serviciilor statiunii de agrement Baile Figa, asupra valorii cultural-stiintifice si potentialului turistic a acestui monument, precum si asupra obligatiilor legale care le revin privind protejarea acestuia. Totodata, SALT va realiza un ghid al bunelor practici de cooperare inter-institutionala necesara realizarii procedurilor preliminare clasarii monumentelor istorice, adresat cu precadere administratiei locale.
Proiectul va contribui la dezvoltarea si diversificarea ofertei turistice a judetelor Bistrita-Nasaud si Harghita, prin integrarea obiectivelor de patrimoniu cultural in sfera serviciilor turistice.
Proiectul va incuraja administratia locala si organismele abilitate si comunitatile locale sa se preocupe de monitorizarea, pastrarea si conservarea monumentelor vizate de proiect, avand la indemana un ghid de buna practica bazat pe documentarea stiintifica amanuntita a monumentelor vizate.
Echipa de proiect este formata din: dr. Valerii Kavruk - manager de proiect, Domnica Stoenescu - asistent manager, Cerc.st.pr.III.Dr. Corneliu Gaiu - arheolog expert, Radu Zagreanu - arheolog (CMBN), arh. Hulpe Iulius - arhitect si reprezentanti ai Directiilor Judetene de Cultura din Harghita ( Kosza Antal) si Bistrita-Nasaud (Camelia Tarnovan, Andrea Chiricescu - etnograf (MNCR), Cristina Felea - asistent de comunicare (MNCR).
Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud (Corneliu Gaiu, e-mail: corneliugaiu@gmail.com).
Corneliu Gaiu
Director Muzeul Judetean Bistrita-Nasaud.
![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 2667 vizualizări | 12 noiembrie 2013 |