Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 02 Mai 2024 - 14587
Recitaluri de mare atractie la Bistrita folk, in acest sfarsit de saptamana! REZULTATE PRESELECTIE.

Mircea Rusu Band, Adriana Ausch si Dinu Olarasu, vineri, la Centrul Multicultural Sinagoga, Ducu Bertzi si Mihai Nenita, Victor Socaciu si Nicolae "Nae" Matei, Magda Puskas & friends, Cata &Sandy, Vali Serban si Ziua de maine - sambata, la Teatrul de vara, sunt recitalurile de pe afisul editiei a XII-a a festivalului Bistrita folk. Nume obisnuite la spectacolele de gen din Bistrita, dar si noutati sau prezente mai rare la festival, artistii sus-mentionati sunt idolii unui public ramas fidel genului folk peste ani si imbratisat de numerosi tineri.

          Adriana Ausch (Boston, SUA) revine la Bistrita dupa patru ani, pentru a-si lansa albumul "Calul Albastru" (Societatea de Concerte 2013), folk-ul romanesc primind, astfel, un dar de pret, intrucat albumul Aditzei nu a fost lansat si promovat niciodata in Romania. Iar recitalul ei, cu Invata, Requiem pentru Cezanne, Mistretul cu colti de argint si alte cantece, se va intregi si cu cantece traditionale evreiesti, astfel ca scena de la Sinagoga va fi cel mai potrivit loc, in acest moment, pentru un asemenea recital, la Bistrita!

           Mircea Rusu Band tocmai a revenit dintr-un scurt turneu in Republica Moldova, liderul trupei, Mircea Rusu aratandu-se impresionat de ceea ce a vazut acolo. Romanism si un mare respect pentru valorile nationale romanesti! El ne-a declarat ca scena pe care i-am propus-o pentru recital obliga la o alegere atenta a repertoriului, Mircea Rusu tinand sa fie prezent la acest concert unplugged intr-o formula de sase artisti.

        Dinu Olarasu, poet si folkist deopotriva, revine dupa o pauza de 5- 6 ani la Bistrita folk si isi va lansa, cu aceasta ocazie, volumul de versuri "Dar", aparut in acest an la Editura Eikon.

       Daca recitalurile lui Ducu Bertzi&Mihai Nenita si Victor Socaciu & Nicolae "Nae" Matei sunt capetele de afis ale celei de a doua seri, ce se va desfasura la Teatrul de vara (unde cei de la Centrul Cultural Municipal Bistrita vor asigura cele mai bune conditii de vizionare a concertelor), pe afis exista si o surpriza, recitalul clujenilor "Cata & Sandy". Este vorba de Catalin Condurache (fost membru al Cenaclului Flacara) si Sandy Deac, lider al trupei Desperado, reuniti pe taramul muzicii folk, de o vreme incoace. Dar, haideti sa-i lasam pe ei insisi sa se prezinte!

Salut prieteni!

CC Numele meu este Catalin Condurache,

SD Eu sunt Sandy Deac

CC Amandoi am indragit muzica de copii si am inceput sa cantam din liceu

Eu am mers pe folk

SD Iar eu pe rock si muzica progresiva

CC Ca influente am inceput cu cantecele si versurile lui Bob Dylan, ale lui Donovan, Joan Baez, John Denver si altii din aceeasi zona geografica. Dar nu in ultimul rand am avut modelele romanesti, Adrian Ivanitchi, Marcela Saftiuc Mircea Florian, Nicu Vladimir, Dorin Liviu Zaharia. Cu ele m-am format ca artist!

SD Intre anii’82-‘93-am fost membru fondator, solist vocal, compozitor,chitarist si

claviaturist-Kappa, Cluj 1994 - membru fondator Nightlosers, Cluj

CC  Am castigat cel mai valoros trofeu din muzica folk romanescca "Primavara

Baladelor" in 1982. Am debutat in 1975 pe scena Cenaclului Flacara la Baia Mare. Am continuat cu Flacara din 82 pana in 84, cantecul "Gramatica pacii" apare pe dublul album Cenaclul Flacara in concert si multe alte cantece la emisiunea "valori ale muzicii tinere" la Radio Romania Actualitati

CC Sunt de profesie inginer

SD Eu sunt medic

CC  Intr-o zi Sandy mi-a propus sa realizam un album. Acesta se numeste "Generatia ta", compozitiile si o parte din versuri apartinandu-mi, Sandy este producatorul muzical si interpret. Albumul a fost votat "albumul anului" de mai multe posturi de radio romanesti in 1998. Deja aveam obligatii fata de fani… Am ales alt drum, insa…

CC Am ales impreuna cu Sandy sa revenim la folkul meu pentru a arata alternativa pe care am sustinut-o in toti acesti ani fata de curentele romanesti de folk

Proiectul Catalin Condurache & Sandy Deac " Cata & Sandy", un concert live acustic de 90 de minute cuprinde alaturi de compozitiile mele si cantecele celebrilor folkisti americani! E de inteles ca urmeaza un nou album, care e aproape gata.

Suntem convinsi ca iubitorii muzicii folk din orasul vostru vor veni la concertele noastre pentru ca suna altfel...

Catalin Condurache & Sandy Deac.


   Spectacolele la Bistrita folk 2013 vor incepe la ora 18.00, biletele de intrare (10 lei pt fiecare seara) fiind puse in vanzare la noul sediu al Centrului Cultural Municipal Bistrita, de pe str. Liviu Rebreanu (Pietonal) nr 23.

         Festivalul concurs pentru tineret BISTRITA FOLK este organizat de Centrul Cultural Municipal Bistrita si de Asociatia Culturala Romania din inima mea Bistrita (ASCRIM), cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Bistrita si al Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita - Nasaud. Sponsori principali: Rombat si Ecomas Energosystem Bistrita.

                                  

Presed. ASCRIM   Florin Sasarman.

.

 

                  Va fi un concurs interesant la Bistrita folk 2013!

    In urma preselectiei facute dupa audierea mp3-urilor primite pe adresa organizatorilor festivalului Bistrita folk 2013, vor intra in concurs patru concurenti individuali si patru grupuri. Este vorba de tineri folkisti, cu varste cuprinse intre 14 si 27 de ani, din  Botosani, Falticeni, Cluj-Napoca, Bucuresti, Alba-Iulia, Bistrita si Prundul Bargaului. Ei vor prezenta cate doua piese in concurs, compozitii proprii sau prelucrari. Marele Premiu al festivalului este de 1 200 lei plus o chitara electroacustica, in valoare de 700 de lei, oferita de un magazin de instrumente muzicale din Bistrita.

Juriul este prezidat de realizatorul emisiunii "Omul cu chitara" de la Radio Romania Actualitati, Mihai Cosmin Popescu, care va delibera alaturi de ceilalti membrii ai acestuia, cantautori, poeti sau organizatori de evenimente muzicale. Valoarea premiilor se ridica la suma de peste 5 000 de lei.

Concursul se va desfasura vineri, in prima zi a festivalului, la Centrul Multicultural Sinagoga, incepand cu ora 18.00., Gala Laureatilor urmand sa deschida a doua seara a festivalului, la Teatrul de vara, la aceeasi ora.

       Festivalul concurs pentru tineret BISTRITA FOLK este organizat de Centrul Cultural Municipal Bistrita si de Asociatia Culturala Romania din inima mea Bistrita (ASCRIM), cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Bistrita si al Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita - Nasaud. Sponsori principali: Rombat si Ecomas Energosystem Bistrita.

                                    Presed. ASCRIM   Florin Sasarman.

.

 

  Castigatoare a Marelui Premiu la Bistrita folk 2012, nasaudeanca Alexandra Sidor ii incurajeaza  pe concurentii din acest an  tocmai din Statele Unite!   

    In anul 2012 Marele Premiu al festivalului Bistrita folk a fost castigat de nasaudeanca Alexandra Sidor. Conform unei cutume a festivalului, ea ar fi trebuit sa deschida seria recitalurilor la aceasta editie , numai ca nu va fi asa, Alexandra Sidor aflandu-se in SUA, cu o bursa de 5 luni pe domeniul sanatate publica la Universitatea Iowa City University, oras Iowa City, stat Iowa. Totusi, ea le-a transmis un mesaj concurentilor:

     "Nu exista nici  o rusine in a incerca, nu exista nici o rusine in a pierde si nu este rusinos sa-ti doresti sa fii invingator. Competitia este un lucru rau doar daca o privesti ca metoda de a-i face pe ceilalti sa piarda. Dar daca prin competitie doresti nimic altceva decat propria dezvoltare, competitia este o cale de autocunostere. Nu exista metoda de dezvoltare mai accelerata decat cea de a te prezenta in fata unui public cu toate angoasele si imperfectiunile pe care le ai, si cu sufletul deschis. Iar daca la sfarsit, in urma acestui act de auto-dezvaluire, primesti aplauzele celorlalti, atunci ai castigat. Acesta este marele trofeu!
     Felicitari celor care hotarasc sa aleaga calea dificila spre autocunoastere. Voi sunteti invingatori!  Alexandra Sidor"

    Iata un semn remarcabil de solidaritate intre tineri! Asteptam alti tineri bistriteni sa se afirme la Bistrita folk si pe scenele festivalurilor de profil din tara!

    Presed. ASCRIM

     Florin Sasarman.

 

 

1 comentariu2807 vizualizări21 noiembrie 2013




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0