Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 26 Martie 2023 - 14587
Bistrita - GAUDEAMUS JUBILIAR - Bucuresti.

In rastimpul 20 - 24 noiembrie 2013, Pavilionul Central "Romexpo" din Bucuresti a gazduit, editia cu numarul XX a Targului International Gaudeamus - Carte de invatatura, realizata de catre Radio Romania. O manifestare inedita, prin patronare, la nivel planetar, ajunsa la un fericit jubileu. Si nu doar atat. Gaudeamus 2013 a inseamnat mai mult de 600 de evenimente, la standurile celor aproximativ 400 de expozanti. Edituri romanesti si din strainatate, institutii de invatamant, difuzori de carte si publicatii, asociatii profesionale si organizatii active in domeniile cultura si educatie. Alte capete de afis: Noua autori nordici au fost in Romania cu ocazia Targului Gaudeamus, acestia fiind invitati de ambasadele Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei si Suediei la Bucuresti. Cele cinci tari nordice au participat la Gaudeamus 2013 in calitate de invitat de onoare, sub sloganul "Cool Nordic Bucuresti".

                   In acest furnicar de spiritualitate, la numai 5 ceasuri de la gongul inaugural, municipiul Bistrita a intrat in flux, pe portile Editurii TRITONIC si pe seama volumului: CORPORATIILE SI SOCIETATEA - Responsabilitatea sociala corporativa intre act voluntar si obligatie. Autoarea - bistriteanca noastra Camelia Crisan, doctor in sociologie si lector universitar la SNSPA, Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din Capitala. Chiar daca se afla doar in preajma tineretii mature, ea a mai publicat lucrari academice si la alte edituri ori reviste de prestigiu si a participat la conferinte pe tema Responsabilitatii Sociale Corporative in Romania si strainatate.

Dintr-o expeditiva fise biblio-biografica a Cameliei mai sunt de retinut: expertiza de peste 14 ani, atat in domeniul corporativ, cat si in cel non-guvernamental. Ca director executiv al Fundatiei Progress Bistrita a administrat peste 50 de proiecte cu finantare externa, iar in calitate de, consultant in formare si dezvoltare organizationala, a lucrat cu IMM-uri si corporatii care au dorit sa-si eficientizeze activitatea, sa-si mentina motivati salariatii si sa se angajeze plenar in dezvoltare sustenabila. In ultimii 5 ani, a condus departamentul de formare a Programului national BIBLIONET, implementat de Fundatia IREX si finantat de initiativa Global Libraries al Fundatiei Bill & Melinda Gates.

Sub asemenea auspicii a opinat despre autor si opera mai intai amfitrionul manifestarii, directorul editurii bucurestene, Drd. Bogdan Hrib. Apoi a fost invitat sa "sustina ostilitatile" Conf. dr. Dumitru Bortun, mentorul, iar in prezent, colegul universitar si colaboratorul de nadejde al Cameliei, presedinte al Juriului de Onoare al Asociatiei Romane de Relatii Publice, pe drept cuvant considerat numarul unu in confreria PIA-ristilor tarii. Din amplul sau expozeu, numerosul auditoriu compus din cadre didactice, studenti, prieteni, admiratori si membri ai familiei, a putut retine ca, acei care accepta responsabilitatea sociala corporativa doar ca "politica de brand, o strategie de marketing mai subtila, nu inteleg doua lucruri simple: 1) paradigma Scolii de la Chicago este depasita de evolutia societatii capitaliste, datorita aparitiei unui nou tip de probleme pe care capitalismul clasic nu le poate rezolva; 2) paradigma RSC raspunde acestor probleme absolut noi, generate de globalizare si de Marea Tranzitie de la civilizatia industriala la cea postindustriala.

Cele doua realitati sunt descrise si ilustrate, argumentate si analizate de Camelia Crisan. Corporatiile si societatea este o carte extrem de utila celor care lucreaza in domeniu, precum si celor care se pregatesc in amfiteatrele universitare sa intre in acest domeniu fascinant, cu adevarat "un domeniu de viitor". Pentru ca viitorul ori nu va exista, ori va apartine oamenilor morali, corecti si generosi, care vor forma adevarata elita a societatii viitoare.

Cartea Corporatiile si societatea se adreseaza acestor oameni ai viitorului. Oricum ei sunt mai aproape de viitor decat cei care trateaza ideea de Responsabilitate Sociala Corporativa, ca niste negustori verosi, care n-au invatat de la viata decat cum sa-i pacaleasca pe semenii lor. Cartea Cameliei Crisan nu vorbeste despre prezentul - care se consuma, ci despre prezentul - care se naste".

In asemenea termeni elogiosi, sub aspectul ineditului, lucrarea "recenzata" la modul verbal este, numeric, cea de-al 7 tom dedicat mecenatului modern, care a vazut lumina tiparului la noi. Si au nuantat: Dr. mat. Nicusor Dan, Presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul", (primul director administrativ al Scolii Normale Superioare din cadrul Institutului de Matematica al Academiei Romane, fost candidat la functia de Primar General al Capitalei),  Alin Stancu, Lect. dr. la Facultatea de Marketing de la ASE, Cristian Ducu, de la Centrul de Cercetare pentru Etica Aplicata al Facultatii de Filozofie din Universitatea Bucuresti.

  Seria alocutiunilor a incheiat-o autoarea cartii, care dupa salutul adresat celor de fata a spus: "Distinsi invitati, va multumesc ca ati venit in numar atat de mare, iar prezenta dvs. ma onoreaza. Imi cer scuze pentru voce - e o ironie a sortii sa fii atat de ragusit la lansarea propriei tale carti. Probabil ca e un semn prin care universul iti sugereaza ca e mai bine sa scrii, decat sa vorbesti despre asta. Va marturisesc ca am dorit sa vad aceasta carte tiparita din momentul in care cineva mi-a spus ca responsabilitatea sociala a corporatiilor nu exista, ca cercetez o himera si ca singurul rost al unei companii este sa faca profit pentru actionarii sai, indiferent de consecintele sociale ale actiunilor sale.

Cred ca dezbaterea din aceasta seara a aratat ca RSC-ul este un fenomen economic, dar si social, cat se poate de real. Altfel n-am fi atatia oameni seriosi la o dezbatere academica, ci ne-am strange la un sabat al vrajitoarelor, intrebandu-ne cum arata naluca.

Va multumesc pentru aprecieri, pentru comentarii si pentru ideile interesante pe care le-ati exprimat in aceasta seara.

Totodata o sa va rog sa-mi permiteti sa am si eu un mic moment tip Oscar.

Finalizarea tezei de doctorat, si, subsecvent, a acestei carti n-ar fi fost posibila fara suportul decisiv si incurajarile dlui. profesor Dumitru Bortun. Va multumesc pentru increderea pe care mi-ati aratat-o in mod constant. Sunteti nu doar mentorul meu, ci al intregii generatii  care doreste o  societate a viitorului avand ca punct central, dezvoltarea durabila a Romaniei.

Multumesc familiei mele, mamei, tatalui meu care mi-a deschis apetitul pentru Marx si sotului meu, care a asteptat cu rabdare sa finalizez doctoratul pentru ca sa ma poata cere de nevasta. Ii urez succes surorii mele in sustinerea tezei ei de doctorat, acum in decembrie. 

Le multumesc colegilor de la Facultatea de Comunicare de la SNSPA care mi-au pus intrebari grele si care m-au provocat cu argumente, prietenilor de la D&D Research care mi-au oferit mereu perspectiva cuiva ce vine din mediul business, colegilor din Biblionet impreuna cu care am construit in ultimii 5 ani un program national de schimbare sistemica,  pornind de la cea mai mare initiativa filantropica de la noi in tara, si anume 26,9 milioane de dolari oferiti bibliotecilor publice romanesti de catre Fundatia Bill si Melinda Gates.

Cand pornesti in aventura de a fi apostol intr-ale RSC-ului e bine sa nu te simti singur, pentru ca, nutresc convingerea sincera ca doar printr-o miscare larga, impreuna, a tuturor stakeholderilor putem reusi.  Asa ca le multumesc celorlalti apostoli care au pus umarul pentru a vedea o miscare pro-RSC in Romania: dna. profesor Adela Rogojinaru, Luminita Oprea, Dragos Dehelean, Raul Pop, Cristina Balan, Cristi Ducu, Alexandra Zbuchea, Alin Stancu, colegii de la Asociatia Reper 21, Steliana Moraru.

Multumesc editurii Tritonic si in special lui Bogdan Hrib, le multumesc studentilor mei si voluntarilor de la Fundatia Progress din Bistrita, tineri care ma inspira cu deschiderea si entuziasmul lor, reprezentanti ai noii generatii care, in ciuda aparentelor, nu-si concep dezvoltarea decat dupa principiile paradigmei responsabilitatii fata de viitor.

Ma apropii de incheiere cu o speranta, ce se regaseste scrisa si la finalul cartii: Poate ca o lucrare ca aceasta se va materializa in viitor, nu doar intr-o analiza transversala a unui fenomen, utila in special mediului academic, ci, in spiritul sociologiei militans, va fi promovata pentru a avea impact asupra modului in care educam viitorii angajati ai companiilor romanesti, viitorii manageri sau viitorii politicieni, astfel incat, sa construim o cultura a responsabilitatii pentru binele nostru comun.

In fine, as dori sa-i dedic aceasta carte fiicei mele, Ecaterina, care are deja un anisor, cu promisiunea ca mami va face tot ce e posibil sa pastreze aceasta planeta la fel de frumoasa si curata precum aceea in care generatia ei si-a petrecut copilaria si adolescenta".

 Senatorul Mircea Geoana, dr. ec., directorul Institutului Aspen Romania (fost ambasador al Romaniei in SUA si Presedinte al Senatului Romaniei), a sosit dupa inceputul sesiunii autografelor, care, evident a fost intrerupta, dandu-se astfel posibilitatea ca, invitatul sa poata impartasi din propria experienta, confirmand astfel, odata mai mult ca, economia romaneasca, in context national si global, nu are doar nevoie de cunoscatori ai fenomenului RSC, ci, cu predilectie, de specialisti capabili sa asigure implementarea practica a unei activitati fara de care evolutia societatii actuale nu are viitor.

Chiar daca sesiunea de autografe a avut doua secvente, ele s-au dovedit dense, cu flori pe de-oparte si amabilitati de cealalta parte, pe tronsonul orar al targului, standul editurii fiind realmente cel mai aglomerat. Ca atare lansarea cartii Cameliei Crisan poate fi considerata un success al spiritualitatii bistritene, intr-un templu al spiritualtatii romanesti, pe un boulevard al lecturii bucutestean, aglomerat, care va avea replici faptice similare si la Bistrita, ca si la Cluj-Napoca.

 .

G.C.

0 comentarii2674 vizualizări25 noiembrie 2013




rss 2.0
rss 2.0