Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 21 Martie 2023 - 14587
PATRATEL - Poezii pentru copii si nu numai.

Intr-o atmosfera calda, cu iz de sarbatoare, in seara zilei de 4 decembrie 2013, a avut loc lansarea cartii "Patratel", semnata de Margareta Sava si Dorina Manu. De fiecare data, cand tin in mana o carte, ma gandesc la versul arghezian: "Carte frumoasa cinste cui te-a scris!".

           In cazul de fata, autoarele evoca si  cinstesc copilaria, vremurile frumoase de odinioara, lumea de neinlocuit a  celor mici. Sa exemplificam :

 

"Doamne, eu te rog frumos

sa ai grija si de mine

fa-ma mare, sanatos,

 ca sa pot munci mai bine!

 

   Si te rog, Doamne, mai mult:

   sa pazesti si casa noastra

eu promit sa te ascult

   sa nu sparg nicio fereastra."

 

Cum ar putea fi altfel? Cum poti incepe un lucru, cum poti scrie o carte fara sa te gandesti, mai intai, la Dumnezeu?

          Daca o rasfoiesti, te duce gandul la albumul cu desenele copilariei, daca o lecturezi, traiesti, pas cu pas, bucuria copilariei, iar daca o privesti cu ochii mintii, gandul iti fuge repede la toate nazbatiile din  copilarie si te minunezi ca toate s-au petrecut aievea.

Parafrazand autoarele, as putea spune ca si aceasta carte (precum si altele dedicate copilariei), poate fi numita camara a sufletului, pentru adulti si copii, pentru a descifra tainele lecturii si a se bucura impreuna de tot ceea ce vor descoperi.

 Toate poemele au mesaje pozitive,  sunt pline de optimism, asa cum, dealtfel, sunt si autoarele lor, si ma refer, mai ales, la Margareta, pentru ca pe ea o cunosc,  mai bine, un adult cu suflet de copil, care stie sa se bucure cand se deschide o  floare, stie sa se bucure de soare, de nori, dar si de ploaie, de surasul unui copil, care intra zilnic bucuros, in gradinita pe care  ea o pastoreste, cu mare drag si responsabilitate.

Asemenea unui copil, este neobosita, ii place "sa schimbe mereu peisajul", in cautarea noului, in tot ceea ce face. Este un partener de nadejde, saritor la nevoie, un om pe care se poate conta.

Le doresc distinselor  autoare, sa ramana ele insele si de acum incolo, si sunt sigura ca prin poemele cuprinse in aceasta carte, precum si prin cele ce vor urma, vor cuceri inimile copiilor, dar si ale adultilor.

Si mai sunt sigura ca ele vor fi mai bogate - sufleteste si spiritual- chiar daca ar avea  intreaga avere a lumii.

          Sa incheiem, asadar impreuna, cu cateva versuri din poemul "daruri de Craciun"

  " a sosit vremea cea alba

    cu flori mari cu iz de dalba

    si cu bradul de Craciun

   si cu hornul plin de fum" ,

dar nu inainte de a le ura autoarelor si famililor lor, tuturor celor dragi, sa petreaca Sfintele Sarbatori ale Craciunului , cu sanatate, cu bucurii, in liniste si pace.

 

Prof. Mariuta Sandor.

 

 

0 comentarii2793 vizualizări06 decembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0