Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 20 Mai 2024 - 14587
Expozitie Stefan Caltia, "Lumea ca teatru".

Galeria Arcade 24 are deosebita onoare de a va invita marti, 08 aprilie 2014, ora 18.00 la vernisajul expozitiei de pictura "Lumea ca teatru" a artistului Stefan Caltia si la lansarea cartii "I II III IV V VI VII povesti cu Stefan Caltia". Evenimentul are loc in prezenta curatorilor Oliv Mircea, Matei Caltia si Alexandra Mihali.

 Fost student al artistului Corneliu Baba, Stefan Caltia (n. 1942) este unul dintre cei mai importanti si, conform datelor casei de licitatii Artmark, printre cei mai bine cotati artisti romani contemporani. Lucrarile sale circula in expozitii din tara si strainatate, parte din ele imbogatind numeroase colectii publice si private din lume.

 Galeria Arcade 24 ofera bistritenilor ocazia singulara de a cunoaste una din cele mai importante 10 lucrari ale artistului Stefan Caltia, tripticul de mari dimensiuni "Lumea ca teatru". Pictura a fost adusa in tara in anul 2012, din anul 1998 ea apartinand unui colectionar din Olanda.

 "Lumea ca teatru", cu a sa poveste despre oameni ca actori intr-o piesa regizata, prezinta una din temele majore ale artistului Stefan Caltia, purtand cu sine personaje si povesti ce se regasesc si in alte lucrari din repertoriul artistului. Artistul a inceput lucrarea in anul 1987, pornind de la poezia "Glossa", Mihai Eminescu, fiind o reflectie vizuala a lumii noastre de atunci (1987-1989). Intr-un cortegiu de personaje si suprapuneri de planuri, artistul Stefan Caltia ne conduce catre intrebari precum: Cine e regizorul? Cine sunt actorii? Cine joaca si cine e jucat?

 Tripticul "Lumea ca teatru" ajunge in Bistrita insotit de lansarea cartii "I II III IV V VI VII povesti cu Stefan Caltia", carte ce documenteaza si strange la un loc parcursul expozitional initiat de curatorul Matei Caltia la Galeria Posibila, in Bucuresti, impreuna cu opt tineri curatori, absolventi si masteranzi ai Universitatii Nationale de Arte Bucuresti. Cartea surprinde sapte expozitii, cu sapte lucrari de mari dimensiuni ale artistului Stefan Caltia, si tot atatea conferinte ale unor personalitati ale vietii culturale romanesti, precum Horia-Roman Patapievici sau Dan C. Mihailescu.

 Expozitia Stefan Caltia, "Lumea ca teatru", de a carei ingrijire se ocupa Oliv Mircea, curator al Galeriei Arcade 24, Matei Caltia, curator al Galeriei Posibila (Bucuresti) si Alexandra Mihali, curator al Muzeului de Arta Florean (Baia Mare), are loc la initiativa Galeriei Arcade si a Galeriei Posibile.

 Expozitia Stefan Caltia "Lumea ca teatru" din Bistrita este continuarea unui itinerariu expozitional mai amplu ce a inceput cu expozitia si lansarea de carte din Baia Mare, ingrijita de Mara Florean, director general si Alexandra Mihali curator la Muzeul de Arta Florean (22 martie - 6 aprilie 2014). Dupa expunerea lucrarii la Galeria Arcade 24 din Bistrita, "Lumea ca teatru" si cartea "I II III IV V VI VII povesti cu Stefan Caltia" isi continua povestea la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca si Festivalul International de Teatru din Sibiu.   

 

 Oliv Mircea.

0 comentarii3465 vizualizări03 aprilie 2014
rss 2.0
rss 2.0