Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 24 Martie 2023 - 14587
CAND NU MAI SUNTEM.......

La 1 noiembrie, oamenii merg la cimitir, cu mic cu mare, pentru a pune o floare si o lumanare pe mormantul celor dragi si pentru a spune o rugaciune, in speranta ca cei petrecuti din aceasta lume vor fi asezati intr-un "loc luminat si cu verdeata’’.  Acolo, dorul pentru cei dusi  se topeste in faclia pusa la capataiul lor. Pentru cateva ceasuri, intunericul este inlocuit de lumina si  in prezenta multimii, cimitirele "devin pline de viata’’.  Totul este curat si ingrijit, semn al pretuirii si recunostintei a ceea ce a insemnat fiecare in aceasta lume. De fapt, valoarea unui om consta nu numai in importanta pe care o da vietii, ci si a respectului pe care il primeste dupa trecerea lui in nefiinta.

         Traditia spune ca, daca un mormant ramane neingrijit, fara flori si fara o lumanare la capatai, atunci cei ingropati nu isi vor gasi odihna vesnica. Tot de aceasta credinta tine si ideea ca, in noaptea de 1 noiembrie, Portile Taramului de Dincolo se deschid, iar cei decedati vin sa stea de vorba cu cei vii Este singura zi din an , cand bucuria reintalnirii cu sufletele rudelor trecute la cele vesnice depaseste tristetea  comemorarii. Despre morti se vorbeste acum numai de bine Pentru ei , preotii fac parastase, se citesc listele de pomenire, se sfintesc noile cruci, iar copiii primesc  dulciuri de la cei din jur.  Acasa, familiile se reunesc pentru a servi masa pregatita in cinstea acestei sarbatori.

        Luminatia este o sarbatoare a spiritualitatii crestine in care sentimentul respectului si al pretuirii celor plecati la Ceruri se impleteste armonios cu traditiile de veacuri ale neamului nostru.

 

CAND NU MAI SUNTEM....

 Cand nu mai suntem, devenim niste cruci

Cu bratele-ntinse spre clipa de-apoi,

Ruginind in tacerea unui vis ce-a trecut

Si-n umbra lui tace si glasul din noi .

 

Acolo , in satul aproape de sat

Vorbele tac si durerile mor,

Acolo e somnul mai dulce si lin

Si dorul se-aprinde mai aprig din dor .

 

Cand nu mai suntem, devenim doar tacuti

Si ne topim in lumina unei lacrimi de lut,

Ne rupem de toate, nu ducem nimic

Si viata din noi se odihneste-n trecut  .

 

                                         Mircea Darosi.

0 comentarii2618 vizualizări31 octombrie 2014
rss 2.0
rss 2.0