Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 24 Martie 2023 - 14587
Despre actualitatea lui Cosbuc.

Pledand cu consecventa pentru permanenta lui Cosbuc in randul cititorilor de toate varstele, prof. univ. Gavril Istrate considera fortata parerea ca aceasta poezie "si-ar fi pierdut actualitatea". Argumentele sale sunt prezentate pe larg intr-un studiu minutios intocmit pe care si-l intituleaza "Cosbuc - in ultimii 50 de ani". Cartea este dedicata "taranilor de pe Valea Somesului, cei mai entuziasti admiratori ai poetului ridicat dintre ei".

           Fiind convins ca poezia lui Cosbuc continua sa starneasca interesul cititorilor si se reediteaza in permanenta, Gavril Istrate face investigatii in randul librarilor, colinda cele mai renumite biblioteci si anticariate din tara, se adreseaza unor colegi si prieteni din diferite orase pentru a-i trimite tot ceea ce au referitor la Cosbuc, isi foloseste biblioteca personala, care este deosebit de bogata si, dupa multi ani reuseste sa inmanuncheze aceste date intr-un studiu ce se dovedeste mai mult decat util si evidentiaza popularitatea lui Cosbuc, nu numai in zona Nasaudului, ci in intreaga tara.

            Poetul, care de-a lungul anilor a cunoscut remarcabile aprecieri din partea unor oameni de seama ai culturii romanesti este prezent si astazi in librarii, se cumpara in continuare, iar in biblioteci se simte tot mai mult nevoia de poezia lui Cosbuc.

            Cu rabdarea de invidiat a omului de stiinta si a cercetatorului impatimit de creatia poetului nasaudean, Gavril Istrate reuseste sa intocmeasca o bibliografie impresionanta a operei lui Cosbuc, care numara peste 250 de editii. Apropierea lui sufleteasca de poetul "formelor perfecte" este concretizata si prin 30 de articole proprii care au aparut in rastimpul celor 50 de ani in reviste prestigioase din tara. Daca la examenul de admitere in facultate, subiectul la alegere "un poet preferat" a fost pentru el Cosbuc, teza lui de doctorat a avut aceeasi tema: "Limba poeziei lui George Cosbuc", sustinuta la 27 iunie 1949 sub conducerea academicianului Iorgu Iordan.

            Studiul sau "George Cosbuc - in ultimii 50 de ani" nu este numai o radiografie a permanentei poetului, ci si un prilej de-a afla cateva inadvertente care se manifesta in editarea operei sale. Autorul descopera numeroase greseli in ceea ce priveste transcrierea textelor lui Cosbuc. Multe editii au scapat din vedere ca trebuie respectata integritatea operei. De pilda, in editia " Balade si idile", aparuta in Editura "Helicon" din Timisoara, 1994, apoi in 1997, lipsesc noua strofe din poezia "Moartea lui Fulger", sau unele cuvinte din poezia lui Cosbuc sunt schimbate, dandu-le alt inteles, ceea ce inseamna ca exista o mare nepasare si o lipsa de respect fata de autor. Greselile de tipar si de alta natura cresc in fiecare tiparitura noua. Se pare ca editurile n-au avut alt scop decat cel comercial.

            In poezia "Manioasa", de exemplu, cuvantul "laz" este confundat cu "iaz", asa cum scria editura amintita mai inainte: "Eu mergeam la plug in iaz". Substantivul in cauza, folosit de Cosbuc, asa cum explica renumitul filolog Gavril Istrate, este "laz", al carui inteles este acela de loc defrisat de padure si transformat in pasune, ogor, pamant arabil. S-ar putea ca editorul, ca si tipograful sa nu fi cunoscut cuvantul "laz" si din neatentie sa-l fi confundat cu "iaz". Dar trebuie sa presupunem, spune autorul acestui studiu, ca el nici n-a citit textul, caci altfel si-ar fi dat seama ca nu poate intra in apa cu plugul, ca nu poti ara in apa.

            Intr-o alta editie, cea din 1996 "George Cosbuc" Bistrita, numele poetului este mutilat pe nouazeci de pagini: GOERGE in loc de GEORGE. Nerespectarea integritatii textului, a corectitudinii lui sunt de fapt aspecte care se manifesta in general la multe din editurile noastre intr-un mod ridicol, daca se poate spune asa, cum se intampla intr-o traducere a poeziilor lui Cosbuc in limba poloneza. Gavril Istrate aduce spre exemplificare o poezie foarte cunoscuta de cititori intitulata "Cantec", pe care o repune in romaneste: "A venit din padure un lup rau / A strabatut in fuga, o buna bucata din sat / Pentru a rapi si a duce in vizuina sa / Pe copiii care mint".

            Cosbuc este un poet al frumusetii si al expresivitatii, fapt pentru care cititorii ii gusta cu placere poeziile si nu exista un an, din 1950 incoace, in care sa nu fi aparut o editie sau o carte despre opera lui.

 

Mircea Darosi.

0 comentarii2604 vizualizări05 noiembrie 2014




rss 2.0
rss 2.0