
Complexul Muzeal Bistrita- Nasaud va invita la expozitia de Sculptura- Desen, a sculptorilor Nicolae Fleissig si Maxim Dumitras, care va avea loc in data de 27 noiembrie 2014, la ora 17, la Galeria de Arta Contemporana a Complexului Muzeal Bistrita- Nasaud, str. Grigore Balan, nr. 19, Bistrita. Expozitia va fi prezentata de istoricul de arta Vasile Duda.
NICOLAE FLEISSIG.
Relatia sculptorului cu materialul sau de baza dovedeste un grad de intimitate de neegalat, care isi gaseste in cele din urma exprimarea intr-un limbaj demn de toate perioadele pe care le-a dainuit aceasta taina. Multe din lucrarile sale adopta un ton hipermodern, mesajul este incifrat in matrici asemanatoare unor patrate iar relieful bicolor inspira reprezentarea binara a datelor. Astfel se realizeaza sugestia formei dezvoltate, a unui cod tridimensional ce domina acut viata cotidiana.
Esenta primordiala a lucrarilor sculptorului Nicolae Fleissig pare a se desprinde din tematizarea tainei.
Operele pe care artistul le dedica misterului existential, invaluie si dezvaluie concomitent un mare secret, fara insa a transmite sentimentul de instrainare, chiar daca privirea prima aruncata in sciziunea plina de colti poate starni disconfort. Fleissig etaleza subtil, existenta neplacutului. Acesta face parte din lumea noastra si este apanajul fiecarui implicat in actul privirii, in actul trairii. Evidenta sinceritate a artistului reprezinta implicit invitatia adresata corpului si sufletului sa zaboveasca, sa se ascunda, sa se refugieze intre colti si bariere, sa-si poata permite actul disperarii in interiorul acestui labirint. Dezvaluirea si demistificarea mizei conceptuale si formale propuse de Nicolae Fleissig tintesc la finalul periplului vizual al contemplatorului prins intre micile pesteri si coridoare, spre asimilarea misterului pietrificat, ascuns de autor cu multa iscusinta, in fiecare lucrare nascuta din mixajul materiei cu demersul conceptual, creator .
Ana-Maria Altmann.
MAXIM DUMITRAS
Maxim Dumitras rupe orice legaturi cu formele preexistente, suspenda orice posibil reper exterior si, printr-o acrobatie surprinzatoare a enuntului plastic, remodeleaza Neantul, face vizibil Golul, antureaza Absenta. Daca sculptura lui Brancusi recupereaza esentialul materiei si repune in discutie natura tridimensionalului pornind de la nonfigurativismul Vechiului Testament, cele mai recente preocupari ale lui Maxim Dumitras deposedeaza sculptura de propria sa corporalitate si o aproprie de minimalismul absolut al expresiei Zen.
Pavel Susara-critic de arta
"Sculptura lui Maxim Dumitras aduce cerul in fata ochilor, ca sa poata fi privit. Are loc o schimbare
totala de perspectiva, unde nu mai intereseaza in primul rand materia sculpturii, ci spatiul care o
inconjoara, insa nu spatiul apropiat, ci acela cosmic, Cerul. Sculptura devine un limbaj al spatiului
nemarginit, un discurs despre el... Prin sculptura, spatiul isi dezvaluie cea de-a patra sa dimensiune
- timpul".
Petru Bejan-critic de arta.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 2730 vizualizări | 23 noiembrie 2014 |