Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Satul Nepos in opera lui Liviu Rebreanu.

Itinerariul literar al operei lui Liviu Rebreanu cuprinde un numar insemnat de localitati din judetul nostru si in mod deosebit din Tinutul nasaudean. Un loc important il ocupa satul Nepos cu vechea lui denumire Vararea. Scriitorul s-a simtit legat de aceasta localitate prin faptul ca in primavara anului 1909 a lucrat cateva luni ca ajutor de notar la primaria comunei, dupa ce indeplinise aceeasi functie in Magura Ilvei si in Nimigea.

               Timpul relativ scurt petrecut aici, i-a oferit prilejul sa cunoasca viata satului si sa se confrunte cu unele realitati ale timpului. Numele de Vararea este prezent in nuvela "Cuibul Visurilor’’,desi descrierea apartine comunei Maieru pentru care nu exista nici un dubiu privind identificarea  : cotitura caii ferate, chiar la intrarea in sat, prezenta impunatoarei Maguri,etc.In romanul "Ion’’, Vararea se confunda cu Lusca, fostul catun din coasta Jidovitei, astazi cartier al Nasaudului, dar de fapt este  vorba de Nepos: "sat mare si bogat, cu pasuni grase si vite multe’’. Scriitorul a asezat la loc de cinste in scrierile sale, chipul frumoasei dascalite, Virginia Grivase, invatatoare in Nepos, cea care va deveni prototipul Virginiei Gherman din romanul amintit. Din documentele de arhiva, rezulta ca ocuparea functiei de ajutor de notar i-a fost mijlocia de catre fostul invatator neposan, Clement Grivase. Se spune ca " a fost bine primit de catre surtucarii comunei, care auzisera ca este poet’’.Notarul Cintareanu,  cum il botezase scriitorul in romanul sau, care de fapt se numea Chibulcutean, isi avea locuinta in cladirea  Primariei din Nepos, unde l-a gazduit si pe viitorul romancier "intr-o odaita buna , cu intrare separata, impodobita dragut de insasi domnisoara Eugenia’’, fiica notarului, care il cunostea de la seratele din Nasaud.

.           Este cunoscut faptul ca neposenii au fost intr-un indelungat proces de hotar cu sasii din satele invecinate : Pintic, Aldorf si Iad, astazi Slatinita, Unirea si Livezile, proces care a fost insotit de acte de violenta in urma carora au cazut multe victime. In volumul" Marturisiri’’, Rebreanu spune ca a fost martorul acestor evenimente si pentru ca a intervenit ca jandarmii unguri sa nu-i mai batjocoreasca pe tarani, i-au fost adresate tot felul de amenintari.

          Liviu Rebreanu  ramane insa legat de Nepos printr-o idila innobilata de prezenta invatatoarei Virginia Grivase care a functionat la aceasta scoala intre anii 1908-1918. Amandoi purtau in suflet un adanc sentiment de aleasa prietenie.  Se simteau legati si prin faptul ca  aveau nazuinte artistice. Virginia era poeta. Colabora la diferite reviste si ziare din tara :" Cum sa nu fi fost atras tanarul din Prislop, cand stia mai mult decat el despre literatura pe care ravnea s-o cunoasca temeinic... ( Nicolae Gheran ).

         In toamna anului 1909, Liviu Rebreanu pleaca la Bucuresti, iar prietenia lui cu Virginia Grivase devine o amintire placuta, chiar daca iubirea lor a fost trecatoare. Sederea lui Liviu Rebreanu la Nepos n-a fost de lunga durata, dar prin ea, vechea Varare a devenit nemuritoare.  In amintirea acestui eveniment, din initiativa directorului scolii, pe fatada cladirii fostei primarii din Nepos, in anul 2004, cu prilejul marii sarbatori a satului, a fost pusa o placa comemorativa pe care scrie : IN ACEASTA CLADIRE A LUCRAT IN 1909, CA AJUTOR DE NOTAR, MARELE SCRIITOR LIVIU REBREANU’’.

 

                Mircea Darosi.

0 comentarii3234 vizualizări27 noiembrie 2014




rss 2.0
rss 2.0