Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 15 Aprilie 2024 - 14587
Aniversare Cehov.

Vineri, 30 ianuarie 2015, cu incepere de la ora 14.15, Biblioteca Judeteana George Cosbuc Bistrita-Nasaud a aniversat 155 de ani de la nasterea marelui scriitor rus Anton Pavlovici Cehov, printr-o intalnire cu elevi de la Palatul Copiilor Bistrita, coordonati de profesoara Silvia-Ionela Nusfelean. Au fost prezenti, de asemenea, cititori si oameni de cultura bistriteni. Intalnirea iubitorilor de Cehov a fost gazduita de Casa Memoriala Andrei Muresanu, filiala a Bibliotecii Judetene, si s-a derulat sub genericul "Cehov si sufletul rus".

            Pentru inceput, bibliotecara Angela Costin a prezentat date  exhaustive legate de viata si opera lui Cehov, subliniind implicarea scriitorului in viata sociala, prin laudabile gesturi de ajutorare a semenilor. David Dorian, bibliograf, a vorbit apoi auditoriului despre opera cehoviana, insistand asupra dramaturgiei, piesele marelui dramaturg aflandu-se intr-o surprinzatoare actualitate, fiind jucate si astazi pe marile scene ale lumii. S-a proiectat piesa de teatru "Unchiul Vanea", dupa care au urmat dezbateri legate de mesajul pe care piesa il transmite posteritatii. Profesoara Silvia-Ionela Nusfelean a explicat tinerilor prezenti dificultatea receptarii acestui tip de mesaj ce exalta sensibilitatea sufleteasca a unei umanitati aflate  in cautarea sensurilor existentei. 

            Scriitorul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judetene, le-a vorbit celor prezenti despre marii clasici ai literaturii ruse, despre literatura rusa contemporana, aflata intr-un nemeritat con de umbra. A laudat initiativa aniversarii lui Cehov, indemnandu-i pe elevi la lectura, la cunoasterea acestei mari literaturi. In continuare,  teologul Ioan Sabin Muresan a analizat volumul "Povestiri ortodoxe", structurat pe dimensiunea crestina a lui Cehov. Copiii de la Palat au citit pasaje semnificative din cartea amintita. Intalnirea a oferit repere de intelegere si recepatare a unui scriitor de mare adancime. Tinerii cititori, adolescenti in plina formare, au luat contact cu mesajul inalt spiritual al operei cehoviene, cu dimensiunea abisala a sufletului rus marcat de credinta.

 

D.D.

0 comentarii2982 vizualizări30 ianuarie 2015
rss 2.0
rss 2.0