Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 21 Martie 2023 - 14587
EXPOZITIEI : "Viata in Transilvania de Nord".

EXPOZITIE  DE  ARTA FOTOGRAFICA - BISTRITA. "Viata in Transilvania de Nord". Ideea acestui proiect fotografic a aparut dupa participarea artistului fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare, la inceputul anului 2014,la concursul de fotografie "Stilul de viata european in Transilvania de Nord" desfasurat la Cluj-Napoca de catre ADR-NV printr-un proiect cofinantat de Uniunea Europeana.In urma acestui concurs de fotografie a fost tiparit un frumos album de fotografie in conditii grafice de exceptie.

      Datorita importantei integrarii europene s-a evidentiat necesitatea continuarii acestui subiect fotografic printr-un proiect mai amplu,capabil sa trateze complexitatea legata de "Viata in Transilvania de Nord" tinand cont de realitatile locale ale judetelor din viitoarea regiune Transilvania de Nord: Bihor,Bistrita-Nasaud,Cluj,Maramures,Salaj si Satu Mare. Fiecare dintre aceste judete transilvane are specificul sau local si de aceea proiectul trebuie sa scoata in evidenta aceast lucru.

     Scopul proiectului fotografic "Viata in Transilvania de Nord" este de a promova zona Transilvania de Nord in Romania si pe plan international in asa fel incat sa se faca cunoscut modul de viata al locuitorilor nord-transilvaneni, patrimoniul material si imaterial,traditiile si obiceiurile precum si frumusetea peisajului natural.Cultura urbana si rurala sunt surprinse prin imagini sugestive si reprezentative astfel incat in fiecare judet sa se contureze land-mark-uri (imagini simbol) care apoi sa formeze "brand-ul de regiune" al viitoarei regiuni "Transilvania de Nord".

    Frumuseti si valori  pot fi intalnite in toate judetele din Transilvania de Nord.Ele au inceput sa fie imortalizate prin fotografiile din cadrul acestui proiect.Acest proiect pune intrebari  importante: Care este viata de pe meleagurile noastre ? Cum suntem noi cei din Nordul Transilvaniei ? Care este specificul nostru ? Prin ce ne individualizam noi de locuitorii din alte zone ale Europei ? Prin ce putem sa contribuim si noi la cultura mondiala ? Astfel s-au conturat deja cateva mesaje fotografice in cadrul acestui proiect. Aceste intrebari isi cauta raspunsuri in continuare iar proiectul fotografic "Viata in Transilvania de Nord" strabate deja zona, printr-o expozitie itineranta care va poposi in fiecare din cele sase judete si in fiecare locatie localnicii vor putea vedea frumusetile zonei noastre si vor cauta raspunsuri la aceste intrebari sau chiar la noi provocari.Judetele au ceva inedit dar toata zona are si ceva unitar.

     Bihorul are o imagine de judet pitoresc cu mare potential turistic si speologic dat de generosul patrimoniu natural de aici.Zone ca Padisul si Parcul Natural Apuseni se contureaza printr-un urias potential de imagine dat de Muntii Apuseni care ascund mii de pesteri,cu ale lor adancuri mirifice.In Bihor se afla Tara Motilor,supranumita si "Tara de Piatra",avand o civilizatie rurala inca foarte bine conservata.Bihorul are multe alte frumuseti si in special municipiul Oradea,resedinta de judet,care gazduieste un patrimoniu arhitectural de exceptie.Aici pot fi admirate o multitudine de edificii in special in stil baroc sau secession care merita sa fie puse in valoare de catre fotografii de arhitectura.

     Bistrita-Nasaud este un judet pitoresc unde viata rurala si traditiile nasaudene sunt deosebite.Biserica din Herina este o bujuterie arhitecturala romanica ce evoca evul mediu transilvan.Centrul Vechi din municipiul Bistrita este o adevarata rezervatie de arhitectura, in special gotica.Bistrita vazuta de la inaltimea turnului Bisericii Evanghelice este o imagine de neuitat.Plaiurile minunate din Bistrita-Nasaud sunt inca vizate de obiectivul fotografic.

    Pentru judetul Cluj se contureaza o imagine de judet cu multe frumuseti  naturale ce poate genera un turism durabil.Cine nu a auzit despre Cheile Turzii sau despre cascada "Valul Miresei" din Rachitele?Aici fotografii de natura si peisaj pot surprinde natura in toata complexitatea ei.Zona etno-folclorica a Tarii Motilor,cu toate datinile si obiceiurile ei,este prezenta si in judetul Cluj.Municipiul Cluj-Napoca,resedinta judetului Cluj,este un oras care polarizeaza economic Transilvania de Nord si are un patrimoniu cultural si arhitectural exceptional. Renumele Clujului este binecunoscut in mediul universitar si mai ales in cel academic.Viata trepidanta a Clujului merita sa fie pusa in valoare de catre artistii fotografi specializati in fotografia de strada sau fotoreportaj.

    Maramuresul este judetul unde armonia peisajului rural cu peisajul natural reprezinta o atractie deosebita pentru fotografii din toata lumea.In  "Maramuresul Istoric", cunoscut ca si "Tara Lemnului",pot fi intalnite la tot pasul elementele specifice civilizatiei rurale ancestrale.In satele maramuresene se mai pastreaza portul popular,datinile si obiceiurile traditionale in special in perioada Pastelui si Craciunului.Aici se afla renumitele biserici de lemn,opt dintre ele declarate monumente UNESCO,ce pot fi considerate bijuteriile patrimoniului Transilvaniei de Nord."Cimitirul Vesel" de la Sapanta este o destinatie nelipsita din toate ghidurile turistice ale Transilvaniei si chiar ale Romaniei.Sarbatorile traditionale rurale "Tanjaua" din Hoteni sau "Udatoriul" din Surdesti,sunt pastratoarele traditiilor milenare ale fertilitatii naturii si muncii campului in universul satului maramuresean.Natura a fost generoasa cu Maramuresul.Cascada Cailor din Muntii Rodnei este cea mai inalta cascada din Romania.Valea Vaserului poate fi vizitata doar cu "Mocanita",ultimul tren cu ecartament ingust din Romania,o alta atractie a zonei.

     Salajul este judetul din inima Transilvaniei de Nord.Aici putem intalni vestigiile romane de la Castrul Porolissum-Moigrad,fosta capitala a Daciei Porolissensis, dar si biserici de lemn in multe sate salajene.Natura a fost generoasa si cu acest judet transilvanean si la "Gradina Zmeilor" putem vedea o bijuterie naturala de exceptie precum si Sfinxul Salajean.

     Judetul Satu Mare este binecunoscut pentru Tara Oasului si osenii de aici. "Sambra Oilor"  este ce mai cunoscuta dintre traditiile si obiceiurile osenesti care este celebrata de veacuri la Huta-Certeze.Civilizatia rurala in toata ancestralitatea ei poate fi cunoscuta cel mai bine in Tara Codrului,viata codrenilor fiind o mare atractie pentru fotografi.Vestigiile trecutului satmarean cunosc o noua viata si glorie dupa revitalizarea Castelului Karolyi din Carei,Cetatea din Ardud sau Turnul Pompierilor si Biserica Kalvaria din Satu Mare.

     Expozitia itineranta "Viata in Transilvania de Nord" a poposeste zilele acestea si la Bistrita iar vernisajul va avea loc in data de 5 martie 2015 la Centrul de Arta Traditionala "Casa cu Lei" din Cadrul Centrului Cultural Municipal "George Cosbuc".Bistritenii vor putea admira lucrarile de arta fotografica si vor remarca frumusetea locurilor din Transilvania de Nord.   

     Expozitia itineranta a strabatut deja mare parte din Transilvania de Nord.Lucrarile au fost expuse in judetele Maramures,Satu Mare,Bihor si Cluj.In Bistrita va fi expusa a saptea expozitie cu specific local.In viitor aceasta expozitie va poposi si in strainatate pentru a duce mesajul nostru cultural cat mai departe in lume.Artistii fotografi se pot alatura efortului de a contura prin arta fotografica brand-ul de regiune la care se lucreaza deja prin aceste expozitii si pe blog-ul  tudorphotoblog  pentru a putea promova cu adevarat meleagurile noastre natale.

 

                                            Ilie Tudorel

                    www.tudorphotoblog.blogspot.com

 

 

03.03.2015

0 comentarii2674 vizualizări05 martie 2015
rss 2.0
rss 2.0