FESTIVALUL - CONCURS NATIONAL DE INTERPRETARE A CANTECULUI POPULAR ROMANESC "VALERIA PETER PREDESCU"
EDITIA a VI - a 29 - 30 aprilie 2015 , Bistrita-Romania.
REGULAMENT
I. Organizatori si participanti
1. Festivalul - Concurs National de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc "Valeria Peter Predescu", editia a VI-a, Bistrita, 2015, va fi organizat de catre Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, Primaria si Consiliul Local al comunei Telciu si Fundatia "Valeria Peter Predescu".
2. Solistii din cadrul comunitatilor romanesti de dincolo de granite pot participa la concurs in urma preselectiei nationale din deschiderea Festivalului.
3. Toti concurentii inscrisi vor anexa la fisa de inscriere o declaratie pe propria raspundere ca nu sunt angajati (cu carte de munca) ai unui ansamblu artistic profesionist.
II. Inscrierea in concurs. Conditii de participare
1. Concursul este deschis artistilor amatori, solisti vocali din tara si din strainatate, interpreti ai cantecului popular romanesc cu varsta cuprinsa intre 16 si 35 de ani.
Nu se admite participarea aceluiasi interpret la mai mult de trei editii ale Festivalului. Nu pot participa in concurs laureatii editiilor precedente care au castigat premiile I, II si III sau marele premiu.
2. Formularele de inscriere in concurs vor fi avizate de una din urmatoarele institutii: Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Centrul Cultural sau Scoala de Arte (pentru concurentii trimisi de catre aceste institutii).
3. Fisele de inscriere in concurs vor fi trimise pe adresa Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, str. Gen. Grigore Balan, nr. 11, Bistrita - telefon / fax. 0263/212023, 0263/232571, pana la data de 26 aprilie 2015, insotite de partiturile muzicale ale pieselor care urmeaza a fi interpretate in concurs.
4. Concurentii vor interpreta, atat la preselectie, cat si in concurs, trei piese muzicale: o piesa fara acompaniament (doina sau balada de maximum 3 strofe), o piesa cu acompaniament orchestral si o piesa din repertoriul artistei Valeria Peter Predescu.
Pentru a se evita repetarea aceleiasi melodii in concurs se recomanda ca fiecare concurent sa aiba pregatite doua cantece (doina, balada sau piesa cu acompaniament) din repertoriul Valeriei Peter Predescu (aceasta pentru a oferi juriului posibilitatea de a alege piesele care vor fi interpretate in concurs).
Concurentul trebuie sa aiba pregatite cel putin alte doua piese, fiind la latitudinea juriului daca acestuia i se vor solicita si alte piese decat cele prezentate. In acest caz se va comunica prin fisa de inscriere, specificandu-se tipul de acompaniament propus (formula traditionala).
Cheltuielile legate de deplasarea, cazarea si masa pentru formatia de acompaniament vor fi suportate de catre concurentul care solicita aceasta formula de concurs. Totodata concurentii vor oferi informatii, daca juriul considera ca este necesar, despre piesele pe care le interpreteaza (de unde a fost cules cantecul, de la cine l-a invatat, etc.).
5. Pentru asigurarea unei participari valoroase in concurs, in ziua de 28 aprilie 2015 (ora 10.00), la Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud se va proceda la preselectia interpretilor in prezenta juriului festivalului.
Neprezentarea la preselectie atrage dupa sine neparticiparea in concurs.
6. Participantii la preselectie vor suporta cheltuielile de transport, precum si cheltuielile de cazare si masa pentru perioada preselectiei.
7. In perioada 28 - 30 aprilie 2015 cheltuielile de cazare si de masa pentru candidatii admisi in concurs vor fi suportate de catre organizatori. Cheltuielile de transport vor fi suportate de catre concurenti sau de catre institutiile pe care le reprezinta.
8. Pentru concurentii judetului Bistrita-Nasaud se va organiza o preselectie separata in ziua de 23 aprilie 2015, ora 10.00, la sediul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, din strada Gen. Grigore Balan, nr.11, Bistrita.
Concurentii bistriteni care trec de aceasta preselectie nu se califica direct in Festival, ci se vor prezenta si la preselectia nationala din ziua de 28 aprilie 2015.
Concurentii respinsi la preselectia locala nu au dreptul sa se prezinte la preselectia nationala. Totodata, concurentii bistriteni nu au dreptul sa se prezinte la aceasta preselectie daca nu au participat la preselectia judeteana. Decizia juriului este irevocabila.
III. Repertoriul
1. Fiecare concurent va interpreta doua cantece (unul fara acompaniament si unul cu acompaniament orchestral) din repertoriul liric sau epic traditional al zonei etnofolclorice pe care o reprezinta. In alegerea repertoriului se va tine seama de autenticitatea pieselor folclorice, de valoarea artistica si de diversitatea lor ritmica si melodica.
2. Pentru asigurarea acompaniamentului concurentilor melodiile vor fi notate in tonalitatea convenabila interpretului, partiturile muzicale urmand a fi trimise la Bistrita pana la data de 26 aprilie 2015.
3. Comisia de preselectie isi rezerva dreptul de a descalifica un concurent prezent la preselectie, daca repertoriul acestuia nu se inscrie in reperele enuntate mai sus.
IV. Desfasurarea concursului
1. Concursul se desfasoara intr-o singura zi, 29 aprilie 2015, ordinea de intrare fiind stabilita de organizatori, tinandu-se seama de reprezentarea zonelor etnofolclorice ale tarii.
2. Gala laureatilor va avea loc in ziua de 30 aprilie 2015.
3. Concurentii vor respecta precizarile organizatorilor cu privire la intrarea in concurs, prezenta la repetitiile preliminare fiind obligatorie.
Concurentii au obligatia sa respecte orele de repetitii, de spectacole si ale altor activitati care fac parte din programul Festivalului. Orice abatere de la acest program duce la descalificarea concurentului in cauza.
V. Juriul
1. Juriul concursului va fi alcatuit din personalitati ale domeniului cercetarii si interpretarii folclorului romanesc (etnomuzicologi, folcloristi, redactori muzicali Radio -TV, profesori, dirijori), precum si din reprezentanti ai Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud si ai Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud.
Clasificarea interpretilor participanti la concurs se va face tinandu-se seama de calitatea interpretarii, de autenticitatea si de valoarea artistica a pieselor, de tinuta scenica, de frumusetea si autenticitatea costumului popular.
2. Presedintele juriului va fi o personalitate a folcloristicii romanesti.
Juriul va avea si un secretar, fara drept de vot, numit din randul echipei de proiect.
3. Publicul va vota pe buletine de vot special concepute, rezultatul votului sau determinand acordarea Premiului de popularitate.
4. Juriul pentru preselectia concurentilor bistriteni va fi alcatuit, din personalitati ale folcloristicii si din specialisti ai institutiilor de profil din Bistrita.
Data preselectiei: 23 aprilie 2015.
VI. Premii
1. Concurentilor li se vor acorda diplome si alte insemne ale editiei a VI-a a Festivalului - Concurs National de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc "Valeria Peter Predescu", Bistrita, 2015.
2. Juriul va acorda urmatoarele premii:
a) Marele Premiu si Trofeul "Valeria Peter Predescu" 1.500 lei
b) Premiul I 1.000 lei
c) Premiul II 800 lei
d) Premiul III 600 lei
4. Juriul va mai acorda 3 Premii Speciale in valoare de 500 lei.
5. Premiul de popularitate, acordat de publicul spectator, va fi in valoare de 500 lei.
6. Un premiu special va fi acordat de catre familia artistei Valeria Peter Predescu.
VII. Promovarea festivalului
Promovarea Festivalului - Concurs National de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc "Valeria Peter Predescu" va fi asigurata de mass-media audio si video nationala si locala.
FISA DE INSCRIERE
FESTIVALUL - CONCURS NATIONAL
DE INTERPRETARE A
CANTECULUI POPULAR ROMANESC
"VALERIA PETER PREDESCU"
Editia a VI - a
29 - 30 aprilie 2015
Bistrita- Romania
Numele ____________________________
Prenumele ________________________
Data nasterii _____________ Locul nasterii________________
B.I./C.I. Seria______ Nr. ____________ CNP .............................................................
Adresa: ...........................................................................................................................
............................................................................
Telefon: ..............................................
Studii ________________________________________________
Profesia ______________________
Zona etnografica pe care o reprezinta ___________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
Date esentiale asupra activitatii (premii, ansambluri cu care a colaborat, turnee etc.):
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
Repertoriul propus pentru concurs
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
De la cine a fost preluat; cand? ________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
Necesitati tehnice (observatii) _________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
Viza:
Centrul Judetean pentru Conservarea si
Promovarea Culturii Traditionale / Centrul Cultural /
Scoala Populara de Arte si Meserii (daca este cazul)
Semnatura__________
Data_______________
0 comentarii | 28 vizualizări | 13 martie 2015 |