Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Miercuri 30 Aprilie 2025 - 14587
Se doreste retragerea numelui de "Radu Petrescu" liceului din localitatea Prundu Bargaului.

Societatea Scriitorilor din Bistrita-Nasaud, in reuniunea sa din 24 august 2015, a luat la cunostinta, cu ingrijorare, de intentia autoritatilor locale din comuna Prundu Bargaului de a retrage numele de "Radu Petrescu" liceului din localitate si de a-l inlocui cu acela al tenorului Constantin Pavel (1884-1945), nascut la Bistrita-Bargaului, ctitorul Operei Romane din Cluj. Fireste, pana la un punct, nu ar fi de resortul nostru sa impiedicam ca autoritatile locale sa-si denumeasca institutiile din comuna asa cum doresc, daca asta nu s-ar face prin intinarea memoriei unui mare scriitor roman.

          Amintim publicului mai putin avizat ca Radu Petrescu (1927-1982) a fost si este considerat unul dintre cei mai importanti prozatori romani de dupa razboi. In "Istoria literaturii romane. 5 secole de literatura" (Editura Paralela 45, 2008), criticul Nicolae Manolescu, presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, ii rezerva aproape cinci pagini (p.1168-1172) pe doua coloane si afirma, printre altele: "Calitatea lui literara este, inainte de orice, remarcabila. Autorul e un om fin si cultivat care are, pe langa instinctul artei, discernamantul ei…" De curand, Adela Petrescu, sotia scriitorului, a ingrijit o editie integrala a "Jurnalului" lui Radu Petrescu ( Editura Paralela 45, 2014), cu peste o mie de pagini, in format mare, "carte aparuta cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud (presedinte Emil Radu Moldovan) prin Biblioteca Judeteana George Cosbuc Bistrita-Nasaud (director Ioan Pintea), spre cinstea lor. Prefatatorul acestui impresionant volum, cunoscutul critic si istoric literar Ion Bogdan Lefter, dupa ce afirma ca autorul este "unul dintre cei mai importanti prozatori romani dintotdeauna", spune in final ca "Radu Petrescu ne ofera tuturor sansa intalnirii cu o capodopera impunatoare si cu gandirea creativa a unuia dintre cei mai profunzi si mai subtili scriitori romani."

          Nu este intamplator ca forurile judetene din Bistrita-Nasaud au finantat aparitia unei astfel de carti, dupa cum nu este intamplator ca o importanta librarie din Bistrita poarta numele prozatorului sau ca societatea noastra a instituit un premiu anual pentru literatura "Radu Petrescu". Mai mult, nu este o intamplare ca liceului din Prundu Bargaului i s-a dat numele scriitorului, pentru ca este scoala la care el a lucrat o vreme ca profesor de limba si literatura romana. Nu doar atat, ci oamenii si locurile se oglindesc in opera sa care dainuie si va dainui peste timp. In "Ocheanul intors" scrie despre frumusetea tinutului, inteligenta nativa, talentul de exceptie si tinuta morala ale elevilor sai. Ale elevilor sai din Prundu Bargaului! Prin scrierile sale le-a facut sa nu piara nicicand.

          In astfel de conditii, sa retragi numele scriitorului din titulatura scolii, o data ce i-a fost atribuit, seamana cu o executie publica. Pentru ce?!

          Dorim sa se inteleaga faptul ca noi nu suntem contestatari ai meritelor lui Constantin Pavel. Apreciem personalitatea sa repusa in valoare in ultimii ani in cadrul unor reuniuni stiintifice si artistice sau prin publicarea unor studii si volume, toate realizate prin eforturi demne de toata lauda, atat din partea cercetatorilor, cat si din partea autoritatilor care, pe buna dreptate, le-au sustinut demersurile. In schimb, nu credem ca este nevoie sa fie doua personalitati concurente, punerea in lumina a uneia sa se faca in detrimentul celeilalte, printr-un gest care se face doar in cazul tradatorilor de tara sau a criminalilor de razboi. Exista si alte institutii de invatamant, spre exemplu la Bistrita-Bargaului unde este o scoala remarcabila, sau culturale (camine sau centre culturale) care ar putea fi innobilate cu numele lui Constantin Pavel, fara sa fie nevoie de un gest reprobabil fata de memoria unui mare scriitor.

          Noi credem ca o judecata dreapta in acest caz este inca posibila si se poate evita o pata de nesters pentru autoritatile care vor decide. In cazul unor hotarari considerate de noi nedrepte, ne rezervam dreptul de a protesta, cu mijloacele noastre, in primul rand adresandu-ne Uniunii Scriitorilor din Romania.

 

Presedinte al Societatii Scriitorilor din Bistrita-Nasaud                                                              

     Andrei Moldovan.                                

0 comentarii63 vizualizări26 august 2015




rss 2.0
rss 2.0