Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 26 Martie 2023 - 14587
"Manifest.Zadia".

Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud in colaborare cu Inspectorul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud si Fundatia Culturala Societatea de Concerte Bistrita, sub patronajul Consiliului Judetan Bistrita-Nasaud, organizeaza un amplu eveniment de readucere in atentie a unei creatii vestimentare romanesti ce se constituie ca o expresie vie a sensibilitatii femeii romane, a imaginatiei si a tandretii acesteia, creatie numita "zadie" in anumite zone, "catrinta" sau "panzatura", in altele. Zadia era folosita de fete si femei, ca o piesa a portului traditional, mai ales in sarbatori dar si la evenimentele semnificative din viata lor personala. Toate aceste creatii au caracter de unicat, fiecare femeie adaugand un ornament, o floare sau o frunza, respectand totusi o grafie specifica zonei.

Din pacate in ultimii 25 de ani aceasta practica a disparut motiv pentru care incercam sa determinam un interes special pentru zadie, manifestandu-se similar cu interesul pentru ia reintrata in portul cotidian.

In data de 29 septembrie a.c, de la ora 20,00, pe stadionul din Bistrita organizam manifestarea artistica intitulata "Manifest.Zadia". Prin acest eveniment dorim sa punem in lumina si sa valorizam estetic, intr-un context urban, o colectie de zadii, unica in Romania,  alegand ca forma de reprezentare instalatia-performance, o modalitate de exprimare artistica a timpului nostru, prin care se urmareste un dialog autentic cu spectatorul secolului 21. Instalatia este o modalitate de exprimare in arta vizuala contemporana, in care se utilizeaza diverse materiale dispuse in spatiu tridimensional, pentru a oferi spectatorului o experienta culturala inedita.

            Provocarea centrala o reprezinta introducerea unui grup de 1250 de performeri -fete, pe stadionul din Bistrita, urmarind ca aici sa se produca o intalnire inedita dintre zadii, fete, spectatori  si instalatia high-tech consituita din lumini laser pe un fond muzical produs se renumita trupa de percutie si spectacol SENZOR, consituita din artisti instrumentisti de exceptie.

            In acest demers cultural beneficiem de sprijinul toturor institutiilor de cultura din judet.

            Va asteptam in numar cat mai mare, ca spectacolul sa fie complet!

 

dr. Gavril Tarmure

Managerul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud

 

 

 

 

      Antigona Silvia Rogozea                                 Dr. GAVRIL TARMURE

        Presedinte SCB                                             Manager al C.J.C. B-N

 

 

 

 

 

 

 

 

0 comentarii2646 vizualizări24 septembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0