Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 21 Martie 2023 - 14587
INTERFATA 3 ajunge in turneu la Bistrita !

Pe 7 noiembrie, ora 20.00, la Sinagoga Bistrita, dramaAcum trateaza indiferenta prin spectacolul de teatru documentar INTERFATA 3!  Un spectacol experimental in care inovatia tehnologica genereaza sunet si lumina. Pentru prima oara in Romania, in cadrul spectacolului INTERFATA 3, se foloseste monitorizarea in timp real prin electro-encefalograma pentru a produce muzica.

 In timpul spectacolului cinci spectatori vor fi monitorizati cu aparatura EEG wireless, iar activitatea lor cerebrala va determina sunetul spectacolului. Monitorizarea EEG produce o harta auditiva si vizuala a emotiilor spectatorilor sub forma sunetului, dar si a luminilor spectacolului, a caror culoare este determinata de activitatea electrica cerebrala. In cadrul spectacolului sunt utilizati algoritmi pentru recunoasterea emotiilor pe baza EEG.

(https://soundcloud.com/alexandru-ber…/interface-5interfata-5)

 Timp de 15 zile echipa spectacolului INTERFATA 3 va avea reprezentatii in 8 orase din Romania. O parte dintre aceste orase precum Baia Mare, Suceava, Bistrita sau Oradea, sunt orase marcate de experienta Holocaustului, spectacolul avand un rol recuperatoriu pentru memoria publica a acestor evenimente.

 De asemenea, documenteaza si cazuri recente de discriminare pe criterii entice sau de orientare sexuala in Romania, realizand o radiografie a ospitalitatii fata de cei diferiti. Spectacolul propune prin muzica si interactivitate un spatiu al recuperarii prin intelegerea reactiei de retragere fata de diferenta. In cadrul spectacolului publicul este invitat sa participe la un joc al alegerilor si sa constientizeze valoarea acestora.

 Accesul este gratuit. Copiii sub 14 ani au acces doar insotiti de parinti. 

Pentru mai multe informatii si rezervari la spectacol, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 0745.983.368 sau dramacum@dramacum.org.

 

 

 

Echipa spectacolului:

 Catalina Balalau, Paul Dunca, Ionut Niculae, Liviu Popa, Florin Ionut Craciun (Actori),

Regia: Alexandru Berceanu

Dramaturgie: Andreea Chindris si Alexandru Berceanu

Compozitor: Catalin Cretu

Programator: Grigore Burloiu

Coregraf: Ana Costea

Scenograf: Sabina Pavel

Coordonator tehnic: George Rotaru

Operator lumini: Dan Olteanu

Grafica: Nadir Yusuf

Foto: Andrei Gindac

Coordonator proiect: Maria Seiculescu

 

Cred ca spectacolul INTERFATA 3 a pornit de la mai multe mirari pe care mi le provoaca lumea care ma inconjoara, cea mai puternica fiind legata de clivajul cultural intre populatia majoritara si etnicii romi. Ma suprind la tot pasul, intr-un mod extrem de profund, de la culoarele scolilor pe care auzi "tiganule" la o casa de marcat unde vezi privirea timorata a casierei care se teme ca va fi furata daca are o clienta roma, mai ales daca aceasta are si o fusta traditioanla ... Reactia antiroma este atat de puternica incat poti sa citesti articole care iti explica cum manelele iti atrofiaza creierul, poti gasi proteste ale iubitorilor de arta, muzica si cultura impotriva unui curs la conservator care are ca obiect de studiu manelele.

Alexandru Berceanu, regizor

 Proiect cultural finantat in cadrul Programului cultural "Esti Bucuresti" 2015 al Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti - ARCUB si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN.

 Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii.

 Parteneri principali: Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale", Centrul CINETic, Institutul National de Studiere a Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", Centrul de Teatru Educational Replika.

Parteneri Strategici: Teatrul National "Mihai Eminescu" din Timisoara, Comunitatea Evreilor din Oradea; Universitatea de Arte Targu Mures; Teatrul Municipal Baia Mare, Fundatia Culturala "Societatea de Concerte", Bistrita, Uniunea Polonezilor din Romania; Teatrul National "Marin Sorescu", Craiova, Teatrul "Anton Pann", Ramnicu Valcea.

Parteneri Media: Radio Tananana, Observator Cultural, Yorick, Ziarul Metropolis, Sub25, Revista Teatrala Radio, Carturesti, Sapte Seri, Realitatea.net, Publikon Magazine, Orasul meu, Calendar Evenimente, onlinegallery.ro, andreigindac.com, ileanaandrei.ro, Intermedia TV, orasulsuceava.ro, jurnalulmm.ro.

 

 

Programul Turneului INTERFATA 3:

30 octombrie, ora 19.00 - Timisoara, Teatrul National "Mihai Eminescu", Studio "UTU Strugari";

1 noiembrie, ora 19.00 - Oradea, Comunitatea Evreilor din Oradea, Sala de Festivitati;

3 noiembrie, ora 19.00 - Targu Mures, Universitatea de Arte Targu Mures, Sala Studio;

5 noiembrie, ora 19.00 - Baia Mare, Teatrul Municipal Baia Mare, Sala Studio;

7 noiembrie, ora 20.00 - Bistrita, Sinagoga;

8 noiembrie, ora 19.00 - Suceava, Uniunea Polonezilor din Romania, Sala Dom Polski;

10 noiembrie, ora 19.00 - Craiova, Teatrul National "Marin Sorescu", Sala Studio;

12 noiembrie, ora 19.00 - Ramnicu Valcea, Teatrul "Anton Pann", Sala Studio.

 

dramAcum este o asociatie care promoveaza si genereaza dramaturgie noua incepand cu anul 2002. INTERFATA 3 este o investigatie dramaturgica asupra mecasnimelor discriminarii si totodata o coloborare interdisciplinara intre artisti, ingineri si specialisti in neurostiinta pentru largirea mijloacelor de expresie ale teatrului.

"Care este mecanismul de functionare al intolerantei? In ce masura diferenta culturala motiveaza sau determina agresiunea? Care este raspunsul subconstient al fiecarui individ la violenta sau abuz? Cu un material documentar excelent si un concept indraznet, inter@FATA este un spectacol in lucru, iar finalizarea sa - restructurare, esentializare, coerenta conceptuala si acuratete de expresie - l-ar putea transforma intr-un hit teatral" - Oana Stoica - Dilema Veche.

 

Mai multe informatii despre dramAcum si proiectul INTERFATA 3 pe site-ul dramAcum sau pagina de facebook.

 

0 comentarii2695 vizualizări05 noiembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0