Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 26 Martie 2023 - 14587
E VREMEA COLINDELOR si pentru astristii nasaudeni. (55 de poze)

 In ziua de 30 Nov. 2015, de ziua Sf. Apostol Andrei, se sarbatoreste si ziua Sf. Andrei Saguna, mitropolitul Ardealului, primul presedinte al ASTREI - Asociatiunea pentru Literatura Romana si Cultura poporului Roman, fondata la 4-7 Nov. 1861 la Sibiu.

            Ziua urmatoare - 1 Decembrie, este Ziua Nationala a Romaniei, dar si Ziua Nationala a Astrei, evenimente pe care Cercul Astra oras Nasaud - presed. Floarea Ples, le-a intampinat cu drag, intr-un mod original, organizand o intalnire de suflet, cu astristii nasaudeni si invitatii lor, avand si sprijinul Despartamantului Astra - presed. Ioan Seni.

            In prima parte a zilei s-a savarsit in Catedrala din Nasaud un Te-Deum in memoria astristilor nasaudeni si a astristilor de pretutindeni, trecuti in lumea umbrelor - la cele  vesnice, slujba impresionanta, realizata de catre preotii Florin Rusu si Lucian Greabu, secondati fiind de corul bisericii si de solista Filip Ana.

            Incepand cu ora 1200 s-a continuat programul, intalnirea fiind gazduita de Muzeul Graniceresc, dir. dr. Lucian Vaida, care a pus la dispozitie sala de conferinte, devenita neincapatoare. Intalnirea s-a desfasurat sub genericul "E vremea colindelor" in colaborare cu Liga Scriitorilor Romani Filiala Nasaud - presedinte Mititean Ioan.

            La intalnire au participat reprezentanti ai administratiei locale, primarul Mircea Romocea si cativa consilieri, prezenta lor a dat un plus de valoare evenimentului, apreciind munca investita de catre astristi - in mod voluntar, o munca serioasa, prin care orasul Nasaud se face cunoscut ca un oras al Culturii, cu semnificatiile lui istorice, stiintifice si traditionale.

            Printre invitati au fost prezenti si colaboratorii Cercului Astra: Asociatia "Cultul Eroilor" din Bistrita-Nasaud, reprezentata de col.(r.) Magerusan Vasile si col.(r) Cordovan Ioan, Clubul Copiilor din Nasaud, reprezentat de dir, Buia Dorina si prof. Gonda Maria, Casa de Cultura oraseneasca, manager Silviu Rus si nu in ultimul rand au participat preotii ortodocsi: dr. Celsie George, Rusu florin si Greabu Lucian, sunt astristi, prezenta lor reprezentand drept reper de credinta crestin, de iubire, impacare si liniste sufleteasca.

            Au mai fost invitati presedintii Cercurilor Asta de la Nepos - Mircea Darosi, de la Rebrisoara - Catarig Leon si de la Salva - Ana Filip.

            Derularea programului

            - O scurta informare privind cele mai importante realizari ale Cercului Astra oras  Nasaud pe perioada 01.01. - 30.11.2015, economist Florea Ples - presedinta Cercului Astra oras Nasaud;

            - Despre Andrei Saguna, ca presedinte al Astrei Centrale, despre Ziua Nationala a Astrei si legatura cu Ziua Marii Uniri 1918, prof. Seni Ioan, presedintele Despartamantului Astra;

            - Semnificatia Colindelor, pr. dr. Celsie George;

            - Modul de colaborare a Ligii Scriitorilor Romani, Filiala Nasaud, cu Astra Nasaudeana, scriitor Mititean Ioan, presedintele Ligii Nasaudene.

            Programul cultural, literar-artistic,  realizat numai de catre astristi, care sunt dotati de Dumnezeu cu talent si cu har in ale culturii.

            Colindele, exceptional interpretate de astristii care fac parte din Corurile celor doua biserici: Catedrala (Parohia nr.1) si Parohia nr.2, corul "DEISIS" si "LAUDATIO", a dirijat astristul Dumitru Buhai.

            Apoi, colindele  interpretate de astristii din sectiune de Tineret ai Cercului: Alexandra Bindea si Teodora Vasilichi, au fost minunate. La fel solistele Horobet Cornelia si Filip Ana, au fost formidabile, au antrenat la colind toata sala.

            Printre colinde, s-au recitat versuri de catre astristii care scriu poezie, unii fiind poeti consacrati: Darosi Mircea, Rodica Fercana, apoi Bichigean Lucian, Berceni Romulus, Lapusneanu Ioana, Muresan Valeriu, Catarig Leon, Ghioc Stefan, Ratiu Ecaterina si Ples Floarea care a incheiat cu poezia "Astra si intelesul ei".

            Apoi, toti cei prezenti au colindat, au cantat "La multi ani !" si s-a inchinat un pahar cu vin in cinstea sarbatorilor ce vor urma: Craciunul si Anul Nou !

 

                 Floarea Ples,

     Presedinta Cercului Astra oras Nasaud.

 

 

.

 

ASTRA SI INTELESUL EI !


  ASTRA, sfanta parca-ti-e denumirea, de la astrele ceresti,

 Cuprinzi universul, cu literatura si cultura ce-o-ntregesti.

 Cultura romaneasca da identitate acestui popor,

 Dar, subestimat si calcat in picioare uneori!

 

 ASTRA, este Luciafarul culturii, a traditiilor poporului Roman din Transilvania,

Andrei Saguna, cel sfant, primul presedinte al Astrei, i-a deschis ca prin minune - calea!

La Sibiu, in mijlocul tarii, in anul 1861 a fost inceputul,

Cand Muzeul  Asociatiunii, Biblioteca Nationala a Astrei si Tipografia s-au infiintat si au trecut si Prutul!

 

La Sibiu si astazi este centrul ASTREI Transilvane,

Unde mii de oameni sunt membrii, si sunt oameni de onoare.

Sunt de la Alba-Iulia, Blaj, Brasov, Nasaud, Cluj, Dej, Gherla, Baia-Mare, Orastie, Reghin, Sfantu Gheorghe si multe alte orase,

Ei duc mai departe istoria frumoasei noastre ASTRE.

 

Pana cand si Bucurestiul, Iasul, Suceava, Ruginoasa si alte localitati din tara

Au luat exemplu si prin Astra, isi desfasoara activitatea culturala.

 Se trece Prutul, in Basarabia la Cahul sau Chisinau,

Acolo unde exista Astra, se duc carti romanesti, se leaga prietenii si sunt sprijiniti mereu

 

Astra Nasaudeana este o mandrie pentru oras si pentru tara,

Prin membrii ei si prin activitatile ce le desfasoara,

Prin oamenii care scriu si reprezinta comuna sau orasul,

Cu demnitate si voluntariat, cum rar o pot face altii!

 

Astra Nasaudeana si-a gasit menirea,

Prin tot ceea ce face, isi iubeste glia.

Sunt patrioti, duc mai departe obiceiurile si traditiile stramosesti,

Te invata simplu: sa fi bun, sa fi prieten, sa creezi, si tot ce este arta si e de valoare, sa pastrezi.

 

Sa-ti pui in valoare talentul dat de Dumnezeu,

Sa scrii, sa pictezi, sa sculptezi, sa cosi, sa produci obiecte demne de pastrat intr-un muzeu

ASTRA! Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman,

Esti istorie, simbolul pacii, stiintei, culturii si a oamenilor buni!

 

 Nasaud - 04.Dec.2013          

          Floarea Ples

 

.

 

Foto - Marius Chiuzan.

0 comentarii2828 vizualizări03 decembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0