Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 23 Februarie 2024 - 14587
Breviar astrist - noiembrie 2015.

Actíunile educative debutau in 2 nov, prin vernisarea expozitiei de pictura a profesorului Ioan Radu Nistor care, la cei 70 de ani pe care-i implinea, isi convingea prietenii si colegii de valoarea artei pe care o promova inca din timpul studiilor scolare. Au facut aprecieri pertinente si bogate in exemplificari directorul dr. Lucian Vaida - moderatorul activitatii, prof. Lucian Bichigean - specialist in arte vizuale, Ioan Mititean, Romulus Berceni, dr Gh. Ple, jr. Pompei Raus, Mircea Darosi. Prof. Ioan Seni, scotea in evidenta implicarea Domniei sale in actiunile ASTREI, de a realiza placi pentru academicienii Iuliu Moisil, Iulian Martian, Virgil Sotropa, Nicolae Draganu, Liviu Rebreanu, sau placa granicerilor nasaudeni, a ASTREI pentru sediu, busturile Eminescu, Avram Iancu, Lupa Capitolina s.m.a. Sorin Gazdac a prezentat un buchet de melodii folk… Au participat si alti astristi: Gh. Dascal, Dorina Buia, numerosi elevi din Colegiul National "G. Cosbuc", ai prof. Fl. Vaida si de la Clubul copiilor.

5 nov., la Casa Artelor din Cluj-Napoca avea loc lansarea cartii epigramistului Eugen Albu, Zilnicul cotidian, avand ca moderator pe Cornel Udrea, cu participarea clujenilor Dorel Visan, Florin Piersic, Palancean Voichita, Antonia Bodea, dr Tutula Vasile, Valeri Toderici, Viorel Hodis.., si a nasaudenilor familia Ioan si Lucretia Mititean, Ov. Maghiar, Ioana Lapusneanu, M. Darosi, R. Vlasin, Nadia Urian si I. Seni. A fost o activitatea deosebita de care s-au bucurat din plin zecile de participanti..

In 2-8 nov. la Simpozionul cu romanii din afara granitelor, desfasurat la Universitatile din Iasi - Balti si Chisinau a fost prezenta familia profesorilor Romulus si Valeria Berceni din Nasaud si prof. Cornel Cotutiu din Beclean. Simpozionul a insemnat reusita unui proiect al CJ Iasi, al Primariei Iasi si al Astrei Iasi cu implicarea Ministerului Afacerilor Externe. Participantii au protestat in fata faptului ca minoritarii romani din tarile vecine nu au drepturile minoritarilor care traiesc in Romania!

  In 21 nov, la Rebrisoara, prof. instr. Leon Catarig a prezentat un raport al Cercului local ASTRA pe ultimii 25 de ani, aducand multumiri astristilor locali care l-au sprijinit precum si autoritatilor locale sensibile la actele educative astriste. A fost felicitat pentru intreaga activitate, dar mai ales pentru cartile editate in ultimii ani. Prof. Ioan Seni i-a prezentat si ultimul volum, Doctori in stiinte din Rebrisoara, un volum care face cinste atat autorului, cat si localitatii, prin evidentierea celor 29 de dr in diverse domenii: 12 profesori, din care 6 universitari (Dtru Acu, Marcel Pomohaci, Liviu Buzila, Petru Burduhos, Paul Buzila, Mugur Acu), 6 pentru inv. preuniversitar (Valeriu Seni, Emil Precup, St. Linul, Nicolae Bosbiciu, Radu Baes, Pop Marius); 5 - ing. (St. Purcelean, St. Carcu, Morariu (Pop) Adina Violeta, Georgeta Burduhos, Georgeta Ciuta); 4 - juristi (Ioachim Muresan, Dumitru Ciuta, George Linul, George Ciuta); 4 - in medicina si farmacie (Laura Seni, Vasile Lupu, Camelia Dabala, Adina Narcisa Nan); 2 - jurnalisti (Iacob Muresanu, Aurel Muresanu); 1 - ofiter (g-l Marius Linul); 1 - economist (N. Trifoiu). Au opinat laudativ la adresa Dlui Catarig: prof. L. Muti, pr. N. Hoha, prof. N. Lup, Liviu Buhai; prof. univ. dr. Dtru Acu - presedintele Asociatiunii ASTRA, ing. Burduhos Petru, ing. Burduhos Dana, ing. Ciuta Georgeta, prof. Pop Marius, Buzila Paul, prin tatal sau Dtru Buzila; ec. dr. Radu Gavrila - presedinte Astra Dej, Mariana Gavrila, jr. St Mihut, Raveca Vlasin - Dej, Rodica Fercana - Bistrita, Guzu Silviu Grigore - Poiana Ilvei, prof. Ioan Seni - moderatorul actiunii, care a oferit si diplome pentru evidentiati; ec. Fl Ples - presedinte Astra Nasaud, Ioan si Lucretia Mititean, Valeria si Romulus Berceni, Mircea Darosi, Olga Lucuta..; Nimeni nu i-ar fi stiut pe acesti dr. rebrisoreni, fara aceasta carte ! Felicitari autorului, mai ales ca a editat-o pe cheltuiala lui. Ce face Primaria, dar comisia de cultura a CL in acest sens? Cartea celor doi Mureseni (Iacob si Ioachim) a fost sustinuta de atatea forte locale si judetene, iar cartea celor 29 de dr. rebrisoreni a ramas pe cheltuiala unui pensionar? Nu suna deloc bine, d-lor rebrisoreni...!

23 nov la Primaria din Nasaud avea loc o intalnire cu grupul de sociologi de la UBB Cluj-Napoca, pe probleme economice, culturale, de sanatate.. Asociatiunea ASTRA a fost reprezentata de presedintii Floarea Ples si Ioan Seni care regreta ca ani de zile le-a lipsit un sediu in care ar fi putut realiza Galeria academicienilor nasaudeni, ca punct turistic de certa imagine. Nici figura granicerilor nu-i valorificata suficient la Nasaud, in timp ce vecinii nostri inventeaza un drum al haiducilor.. sau valorifica un namol..., aici la Nasaud tot ce-i brend cultural sau turistic stagneaza si asteapta timpuri mai bune..

27 nov se deschidea Centrul Cultural la Chiuza, centru dominat de expoziía si Biblioteca "Liviu Rebreanu", scriitor a carui opera si activitate a fost dezbatuta de scriitorii din judet si cei din tara, prezenti la manifestarile dedicate "Zilelor Rebreanu". Directorul Ioan Pintea si scriitorul Cornel Ungureanu au acordat premiile anului pentru cele mai bune volume publicate. Scriitorul Andrei Moldovan a prezentat expozitia "Rebreanu" si Aurel Podaru, expozitia de pictura.. Astristii nasaudeni Ioan Seni, familia Mititean, fam. Muresan si M. Darosi au admirat grupul de tineri colindatori coordonat de preotul satului.

28 nov. Grupul de scriitori se deplaseaza la Maieru unde s-au purtat discutii interesante despre teatrul lui Liviu Rebreanu... Icu Craciun, Iacob Naros, Liviu si Sever Ursa au fost gazde deosebite pentru acest gen de activitate. Directorul Al. Catcaoan, la intelegere cu primarul Vasile Dumitru au asigurat conditii elegante pentru intreaga activitate. Au fost acordate si premiile anuale pentru cartile valoroase, inmanate de scriitorul Valeriu Stancu si Al. Catcaoan.. Iacob Naros a facut recenzia cartii lui Grigore Martian despre Limba si stil in romanul "Ion" de Liviu Rebreanu, la care au adus completari Ioan Mititean, Florica Martian si Ioan Seni, ultimul insistand pe ideea ca acest volum sa fie prezentat si in Colegiul National "G. Cosbuc", ca model atat pentru profesorii de limba si literatura romana, cat si pentru adolescentii de la clasele de filologie... Activitatea s-a incheiat cu vizitarea Muzeului si spectacolul prezentat de Ansamblul artistic al comunei.

30 nov Presedinta ASTREI oras - Dna Floarea Ples a initiat pentru acest an manifestarea E vremea colindelor..., actiune in care sa se imbine armonios colindul cu poezia. Actiunea a debutat la Biserica nr. 1cu un parastas dedicat primului presedinte al ASTREI - mitropolitul Andrei Saguna si celorlalti astristi trecuti in lumea dreptilor. La Muzeul Graniceresc, unde s-a desfasurat a doua parte a programului, a chemat in prezidiu pe primarul Mircea Romocea, pe presedintele Ioan Seni, pe Ioan Mititean - presedintele Ligii Scriitorilor nasaudeni, pe preotul Florin Rus si pe pr. dr. George Celsie; In cuvinte elogioase i-a nominalizat pe astristii care s-au afirmat in voluntariatul cultural al anului... Prof. Ioan Seni a vorbit despre faptele astristilor de-alungul timpului, despre ctitoriile si faptele lor la nivel national, despre unitatea poporului roman reusita de astristi in jurul protejarii limbii romane, a istoriei romanilor, a protejarii valorilor morale si crestine mostenite de la inaintasi... Unitatea cultural-spirituala a tuturor romanilor a usurat si stimulat consistent unitatea politica a romanilor, unitate reusita in anul 1918, prin realizarea statului national unitar roman. De aceea presedintele ASTREI Andrei Barseanu (1911-1922) a propus ca ziua de 1 Decembrie - Ziua Marii Uniri, sa devina ZIUA ASTREI, aspect ce se respecta intocmai de catre fiecare astrist credincios idealurilor ASTREI. Dr Celsie a vorbit despre colinde si importanta lor in viata crestinilor... Colindele au fost cantate de coristi apartinand corurilor bisericesti "Deisis" si "Laudatio", de tinerele astriste Alexandra Bindea si Teodora Vasilichi, de Doamnele Cornelia Horobet din Bistrita si Ana Filip din Salva. Printre colinde s-au recitat versuri din creatia proprie a poetilor nasaudeni: Valer Muresan, Mircea Darosi, Leon Catarig, Romulus Berceni, Ioana Lapusneanu, Lucian Bichigean, Rodica Fercana, Stefan Ghioc, Ecaterina Ratiu si Floarea Ples.. Buna dispozitie s-a realizat si prin epigrame - I. Seni; A fost o zi minunata datorata respectului prin cultura pentru cultura.

 

Prof. Ioan Seni.

0 comentarii3024 vizualizări09 decembrie 2015
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0