Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 30 Martie 2023 - 14587
Lansare de carte - "DIABETUL UN MOD DE VIATA".

Sambata, 19 decembrie 2015, a avut loc la Libraria Casa Cartii "Nicolae Steinhardt", lansarea cartii "DIABETUL UN MOD DE VIATA", autoare fiind: o personalitate a judetului nostru, doamna EVA CANDREA, doctor in stiinte medicale, medic specialist in diabet si nutritie si boli metabolice, precum si fiica sa, de asemenea, doctor in stiinte medicale, ELISABETA CANDREA, medic specialist dermatolog.

Sala de la etajul librariei s-a dovedit a fi neincapatoare, la aceasta lansare participand peste 150 de persoane. Din pacate, printre persoanele prezente, nu s-a numarat nici un alt medic specialist diabetolog din judetul nostru. Nu am remarcat pe nimeni nici din conducerea spitalului de urgenta judetean...

Domnul Virgil Ratiu a deschis festivitatea de lansare a cartii prezentand pe cele doua autoare, precum si pe domnul colonel (in retragere) Dorin Filip, presedintele Asociatiei Diabeticilor din Judetul Bistrita Nasaud si pe doamna scriitoare Dorina Manu care s-au oferit sa sprijine aceasta lansare.

In cuvantul sau, domnul colonel (in retragere) Dorin Filip a expus efortul deosebit al doamnei doctor EVA CANDREA pentru sprijinirea bolnavilor de diabet din judetul nostru in vederea imbunatatirii vietii lor de zi cu zi, faptul ca aceasta carte este rodul zecilor de ani de experienta in calitate de medic specialist. Mai mult decat atat, cartea se adreseaza nu numai bolnavilor de diabet, ci si celor care sunt alaturi de acestia - sotul, sotia, mama, tatal, copiii, etc. Se adreseaza si celor care doresc sa se informeze cu problemele esentiale cu privire la tratamentul acestei boli si, mai ales cu privire la adoptarea ununi stil de viata necesar pentru mentinerea glicemiei cat mai apropiata de cea normala. In concluzie, domnul Filip a aratat ca aceasta carte constituie un ghid practic, o Biblie a bolnavilor de diabet zaharat, deosebit de necesara acestora.

Doamna Dorina Manu a descris pe larg modul cum s-a realizat aceasta carte, a prezentat capitolele principale si a evidentiat faptul ca meritul esential al celor doua autoare il constituie faptul ca au reusit sa imbine caracterul stiintific al problemelor abordate, cu folosirea unui vocabular cat mai apropiat de oamenii cu o cultura medie. A subliniat faptul ca doamna doctor EVA CANDREA este o demna continuatoare a marelui medic specialist Iulian Mincu.

In cuvantul sau, domnisoara doctor EVA ELISABETA, a prezentat legatura existenta intre diabetul zaharat si o serie de boli dermatologice. A subliniat faptul ca este necesar ca bolnavii sa se prezinte la medicii specialisti si, mai mult decat atat, a subliniat necesitatea respectarii cu strictete a sfaturilor acestora privind imbunatatirea starii de sanatate a fiecarui pacient.

Evident, doamna doctor EVA CANDREA a prezentat pe larg continutul acestei carti si a scos in evidenta principalele aspecte ale modului de viata al bolnavului de diabet. A subliniat necesitatea respectarii unui regim alimentar specific in care rolul principal il are CANTARUL. Apoi a aratat ca si sportul, miscarea in aer liber au un rol deosebit in mentinerea unei glicemii corespunzatoare. Cartea cuprinde o serie de sfaturi cu privire la modul de comportare al bolnavului de diabet atunci cand merge cu avionul, cu trenul sau cu masina, in excursii sau in deplasari mai lungi, ca si comportarea la locul de munca. In final, doamna doctor in stiinte medicale (nu in stiinte teologice precum a subliniat un vorbitor) aduce multumirile domniei sale tuturor bolnavilor de diabet pe care i-a tratat, dar si dusmanilor care au determinat-o sa aiba o conduita demna in intreaga sa cariera , multumiri familiei sale care i-a fost alaturi si care au sprijinit-o permanent.

In concluzie, lansarea cartii a fost un real succes. Mai mult decat atat, cartea se constituie cu adevarat ca un GHID al celor predispusi diabetului, al celor bolnavi de diabet ca si a celor care au in grija astfel de bolnavi, dar si al celor care vor sa se informeze, sa afle ce este aceasta boala si cum poate fi tratata, cum poate deveni UN MOD DE VIATA.


A consemnat pentru dumneavoastra
RADU CRISTIAN

0 comentarii2730 vizualizări19 decembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0