Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 15 August 2022 - 14587
Expozitia de grafica a Adei Muntean sau Cum sa privesti spre sine.

Arta este o expresie a sufletului, a sentimentelor celor mai launtrice care se concretizeaza prin forma, culoare, cuvant sau alte mijloace creative. Ea tine de talent, dar mai ales de chemare, de puterea de sacrificiu in favoarea operei care, odata expusa, nu mai apartine doar creatorului, ci lumii intregi. Curaj, perseverenta, sensibilitate, putere de a se transpune in lucrare. Acestea sunt doar cateva dintre caracteristicile unui artist, uneori vizibile, alteori camuflate in produsul muncii sale. Aceste coordonate le-am regasit recent la vernisajul expozitiei de grafica Warm Loneliness a artistei clujene Ada Muntean. Gazduita de Galeria de Arta "Rapsodia", expozitia cu vanzare va fi deschisa timp de trei luni.

In tablourile de o meticulozitate deosebita, lucrate in tehnica carbunelui, sunt abordate, asa cum spunea doamna profesor Diana Morar "teme incomode" precum: singuratatea omului contemporan, influenta societatii informationale, dragostea sau chiar razboiul.

Metafora carbunelui care arde, transformandu-se intr-o esenta a vietii, prin purificare, a fost remarcata atat de Diana Morar, cat si de Alexandru Uiuiu, care a mai mentionat si ca Ada Muntean, recunoscuta la nivel international, vine cu o expozitie "coerenta" si cu "o conceptie plastica integratoare, de sorginte poetica".

Lucrari precum Inima contemporana, Amintiri reci, Singuratate calda, Marul cunoasterii, Femeia surogat sau "Florile raului"  te sensibilizeaza si te pun pe ganduri intr-un mod greu de explicat, care tine mai mult de suflet decat de ratiune. Simti ca undeva in tine ceva nu e bine, ca s-a dat gres, ca lumea s-a indepartat, ca te-ai lasat prea mult influentat de ceilalti, sentiment sugerat mai ales prin prezenta in lucrari a amprentelor.

Am inteles ca arta se joaca cu cartile pe fata. Ori o simti, ori nu. Ea nu da raspunsuri, insa sadeste acel sambure al curiozitatii, ca un mic soc electric, un impuls pentru a-ti intoarce privirea spre sine, cand totul te indeamna sa privesti spre exterior. Poate ca, din aceasta cauza, arta este si putin incomoda, dar nu intr-un sens negativ, ci o incomoditate in care te regasesti, pentru ca la un anumit nivel spiritual sau intelectual, tu si artistul ati cazut de acord asupra aceleiasi suferinte, asupra aceleiasi trairi, pe care el a reusit sa o transforme si sa o exprime supunand-o si transformand-o printr-un proces creator.

Expozitia Warm Loneliness mi-a starnit un sentiment puternic, fapt pentru care doresc sa o felicit pe Ada Muntean si sa ii doresc succes in planurile sale artistice de viitor, intrucat opera de arta isi atinge scopul doar atunci cand patrunde in inimile celor care sunt pregatiti sa  o perceapa.

 

Alexandra Andrecut, clasa a XI-a

Jurnalism, Palatul Copiilor Bistrita

0 comentarii2408 vizualizări28 ianuarie 2016
rss 2.0
rss 2.0