Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 23 Februarie 2024 - 14587
Breviar astrist - ianuarie 2016.

Sarbatoarea dintre ani, Revelionul i-a adus acasa pe cei dragi, copii cu nepoti si pentru cateva clipe realizam beneficiul unei Europe binevoitoare, cu acces liber la marile ei cuceriri si cu integrarea normala a tineretului roman, bine scolit acasa, si performant peste granitele tarii..

            "Rasunetul aniversar" a insistat cu multa amabilitate si eleganta, prin materiale deosebite, apartinand unor vrednici membri ai ASTREI, asupra persoanei profesorului Ioan Seni - presedintele Despartamantului ASTRA Nasaud, etalandu-i atuurile care-l mentin intr-o forma destul de buna la varsta celor 70 de ani pe care i-a implinit la inceput de ianuarie 2016. Se cuvin frumoase multumiri directorului Maximinian Menut, pentru inspirata initiativa si deosebita reusita, precum si celorlalti colaboratori care au avut cuvinte atat de binevoitoare la adresa aniversatului. Mai mult, Domnia Sa, Menut a organizat la AS-TV si o emisiune dedicata sarbatoritului, invitandu-i la dialog si pe alti astristi nasaudeni: presedinta Floarea Ples, cantaretele Cristina Scurtu, Alina Ceuca si distinsul condeier Mircea Darosi, care i-a si dedicat o epigrama, la implinirea celor 70 de ani: "Ai mai pus un an pe umar/ Si,sa-ti fie de folos,/ Dar cand o sa-i iei la numar,/Jumatate… sa-i dai jos." Multumiri pentru frumoasele cantece, pentru frumoasele aprecieri, pentru frumoasa emisiune, pentru frumoasele ganduri..

10 ian., Corul "Laudatio" a fost invitat la Slujba Liturgica a preotului din cartierul "Liviu Rebreanu". A fost o duminica minunata in care s-a armonizat la superlativ, rugaciunea prin cantare cu cuvantul de invatatura a prea cucernicului preot Mihai Manzat, care, impreuna cu credinciosii bisericii au audiat si alte pricesne armonizate pe patru voci. Parintele a sesizat lipsa unui repertoriu patriotic, atat de necesar unei formatii valoroase, precum cea a corului "Laudatio" in care activeaza mai multi astristi nasaudeni.

 

15 ianuarie, ca de obicei, la Nasaud, Primaria, ASTRA si mai nou, filiala Nasaud al Ligii Scriitorilor au depus corone de flori la busturile Eminescu si Veronica Micle, iar primarul Mircea Romocea si prof. Mircea Darosi au tinut alocutiuni adecvate momentului. La Scoala Generala, copiii au impodobit cu flori bustul Eminescu pe care l-au primit in dar, in 15 ianuarie 2006 de la acelasi donator, care a daruit si bustul Eminescu din centrul orasului, in 12 mai 2009, inlocuind astfel un bust mai vechi, din anul 2001. Ambele busturi sunt opera sculptorului nasaudean Vlad Pruna, absolvent al Institutului de Arte Plastice din Cluj-Napoca si donatie a doctorului stomatolog Gheorghe Traian Dascal.

La invitatia primarului Mircea Romocea si a managerului Casei de Cultura Silviu Rus, multimea de nasaudeni a urcat la etaj pentru a inaugura Galeria academicienilor nasaudeni, actiune finalizata de pictorul Marius Bodea, care a realizat toate portretele in carbune, de profesorul Ioan Seni, autorul textului si a bibliografiei pentru fiecare academician si de managerul Casei de Cultura, Silviu Rus, care a reusit sa asigure un design modern intregii galerii. Prin cuvantul primarului se anunta noua destinatie a acestui spatiu, ca fiind noul sediu al Despartamantului ASTRA Nasaud, spatiu in care membrii ASTREI si intelectualitatea tinutului Nasaudean, luand modelul personalitatilor expuse, sa militeze pentru imaginea de oras al culturii in care sa fie bine valorificat atat patrimoniul mostenit de la inaintasi, cat si conditiile moderne asigurate de administratia actuala a urbei de pe Somes. In cuvantul sau, managerul Silviu Rus a expus continutul Contractului de comodat dintre Casa de Cultura si Despartamantul ASTRA Nasaud, contract incheiat pe o perioada nedeterminata si cu obligatii concrete pentru fiecare parte, obligatii care sa asigure  o noua calitate actiunilor educative desfasurate in localul proaspat renovat si inaugurat.

 

In cuvantul sau, profesorul Ioan Seni isi exprima bucuria acestei reusite, dupa mai multi ani de asteptare, aducand multumiri intregii administratii a orasului, si-si exprima convingerea ca Galeria academicienilor nasaudeni, Biblioteca Despartamantului ASTRA si Expozitia permanenta a ASTREI sa fie puncte de mare atractie pentru locuitorii din tinutul nasaudean si pentru oaspetii care vor poposi macar o clipa in orasul academicienilor. Conteaza in continuare pe sprijinul edililor locali in finalizarea Bibliotecii ASTRA, la care o mana de ajutor a promis si directorul Bibliotecii Judetene - directorul Ioan Pintea. Primarul, managerul Casei de Cultura, presedinta ASTREI oras - Dna Floarea Ples si presedintele Despartamantului au taiat panglica inaugurala, ciocnind si un pahar de sampanie. Evenimentul trait de nasaudeni demonstra ca asteptarea are mari sanse de succes atunci cand edilii locali isi respecta promisiunile facute in beneficiul orasului sau al tinutului.

            La manifestarile prilejuite de Unirea mica - 24 ianuarie, astristii nasaudeni au fost alaturi de autoritatile locale la depunerea de coroane. Cativa astristi - familia Ioan si Lucretia Mititean, Maria si Nechita Bumbu si Mircea Darosi au fost invitati la Liceul "Al. Ioan Cuza" din Iasi unde au trait emotiile unor manifestari deosebite: simpozion comun, intalniri cu elevii si cadrele didactice, lansari de carte, cenaclu artistic pe tema Unirii…

Revista ASTRA NASAUDEANA isi asteapta lansarea pe 13 febr…

            In 30 ianuarie, la Dej, sub patronajul primarului Costan Morar si al economistului dr. Radu Gavrila, presedintele Despartamantului ASTRA Dej, avea loc o socializare comuna cu astristii locali, cu astristi din Beclean si din Nasaud - familia Romulus si Valeria Berceni, Ioana Lapusneanu, Gabriela Herta, Ana Filip, Rodica Fercana, Leon Catarig, Ioan Seni si Grigore Lungu, actiune in care s-a insistat pe forta traditiei si a exemplului in relatiile si schimburile de experienta pe plan astrist educativ. Momentul a fost onorat si de grupul de copii nasaudeni care se-ntorceau de la Blaj..

            In aceeasi zi de 30 ianuarie se desfasura la Blaj cea de-a XVI-a editie a Concursului National de

Poezie dedicat poetului Mihai Eminescu, concurs patronat de Asociatiunea ASTRA Blaj, CJ Alba si Primaria Blaj, realizat cu concursul Uniunii Scriitorilor, filialele: Alba, Hunedoara, Mures, Cluj, Sibiu si cu participarea unor elevi si studenti din judetele: Alba, Arad, Arges, Botosani, Brasov, Braila, B-N, Cluj, Dambovita, Galati, Hunedoara, Iasi, Mures, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Valcea, Vaslui, Teleorman si R. Moldova. Copiii de la Clubul Elevilor din Nasaud au fost condusi de prof. Maria Rus si presedinta ASTREI, Floarea Ples, obtinand premiul special al juriului si mai multe premii individuale si mentiuni.

            Pentru a reusi mai multe activitati astriste ii invitam pe binevoitori pentru a depune 2% din impozitul incasat de Stat in anul 2015, in contul Societatii Culturale Despartamantul Nasaud al Astrei, CUI 18062707, cont deschis la Banca Comerciala Nasaud: RO94RNCB0040148332330001.

 

Stima si multumiri,

presedinte - prof. Ioan Seni.

0 comentarii2954 vizualizări10 februarie 2016
rss 2.0
rss 2.0