Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 30 Septembrie 2023 - 14587
CELE MAI FRUMOASE POVESTI DE DRAGOSTE DIN LITERATURA SI ISTORIE.

Iubirea este cea mai veche tema prezenta in literatura si istoria universala. Scriitorii au gasit in ea cel mai valoros izvor de inspiratie, realizand adevarate capodopere care au rezistat timpului si incarca oricand sufletul de emotie si zbucium. Intamplari fascinante, traite de cupluri celebri, personaje mitologice, imparati, regi si regine, artisti si oameni de seama din diverse domenii au in povestea lor un fir rosu de legatura, dragostea.

         Cea mai frumoasa, dar si cea mai tragica poveste de dragoste din toate timpurile este cea din piesa " Romeo si Julieta’’ care a devenit sinonima cu iubirea insasi. Celebra piesa a lui William Shakespeare reda povestea de iubire dintre doi tineri din familii rivale.

         Dupa ce se casatoresc in secret, Romeo trebuie sa paraseasca Verona din cauza ca l-a omorat pe varul Julietei. La sfaturile parintelui Lorenzo, Julieta  inghite o bautura care o arunca intr-un somn adanc.Auzind despre moartea Julietei, Romeo se sinucide, neputand trai fara persoana iubita. La randul ei, Julieta, trezita din somnul cel adanc, isi ia viata.

         O alta poveste de dragoste este cea cunoscuta sub numele de " Tristan si Isolda’’. Aceste doua nume nu se pot rosti separat. Cei doi ajung sa se cunoasca atunci cand Tristan primeste misiunea de a o peti  pe Isolda pentru unchiul sau si de a o insoti pe aceasta pana la curtea regelui Mark. Isolda vrea sa-l otraveasca, pentru a se razbuna, dar soarta face ca otrava sa fie inlocuita cu o potiune de dragoste. Isolda si Tristan beau din acelasi pocal si intre ei se infiripa o dragoste puternica. Ascunsi pentru un timp intr-o padure, se despart cu durere in suflet. Isolda se casatoreste cu Mark iar Tristan cu Iesuelt.

Si unul si altul tanjesc dupa iubirea lor de odinioara.

         La putina vreme dupa aceste evenimente, Tristan se imbolnaveste si ii cere Isoldei sa vina sa-l vada. Aceasta accepta, dar sotia sa, orbita de gelozie, nu-i spune adevarul. Tristan moare , dar se stinge din viata si Isolda din cauza suferintei pentru iubitul ei.

         Cea mai frumoasa poveste de iubire din literatura romana este cea a lui Mihai Eminescu si Veronica Micle. Nasaudeanca, plecata in capitala Moldovei, desi casatorita, se simte atrasa de figura poetului, sub influenta caruia se va afla si in domeniul creatiei sale poetice.Iubirea lor s-a incheiat in imprejurari deosebite, in acelasi an, 1889 : Eminescu moare din cauza de boala, iar la cincizeci de zile de la trecerea lui in nefiinta , frumoasa lui blonda isi ineaca iubirea intr-o sticla de otrava, la manastirea Varatec.

         O soarta asemanatoare o are doamna Maria ,sotia marelui compozitor George Enescu, care si-a turnat acid pe fata de dorul lui si al lui Nae Ionescu.

         Literatura universala consemneaza si alte cupluri celebre care au ramas in memoria omenirii : Hamlet si Ofelia, Orfeu si Euridice, Ulise si Penelopa, Othelo si Desdemona, Lancelot si Guinevere, Tanarul Werther, etc.

         Povesti de iubire intalnim si pe firul istoriei. Ele isi au existenta inca din cele mai indepartate vremuri in care casatoriile reprezentau aliante politice, iar sacrificiile se faceau in numele iubirii. De fapt, iubirea nu are o istorie a ei. Ea contribuie la crearea istoriei. Daca acest sentiment ar putea fi transformat in obiect, iubirea ar fi decretata ca cel mai vechi si cel mai nou si in acelasi timp cel mai interesant de pe fata pamantului. Iubirea a schimbat si poate schimba mersul istoriei. Poate cel mai elocvent exemplu este cel al lui Iisus, a carui imparatie s-a ridicat prin iubire. In America, doi tineri au reusit prin iubire sa schimbe legile tarii.

          Povestea de dragoste a lui Napolean Bonaparte si Josephine Baeauharnais este una pasionala si cu un destin tragic. Cand s-au cunoscut, el avea 26 de ani, iar ea, 32. Cei doi s-au casatorit, mariaj presarat cu adultere de ambele parti. Divortat si apoi  recasatorit, cariera lui Napoleon se afla in declin fara fosta lui sotie. Josphine moare din cauza suferintei in dragoste.

          A ramas nestearsa din istorie povestea de dragoste dintre Cleopatra , regina Egiptului si Marc Antoniu, general roman, transpusa intr-o piesa de catre William Shakespeare. Desi aveau foarte multi dusmani, mai ales in randul supusilor romani, Cleopatra si Antoniu Marc s-au casatorit. Se pare ca in timpul luptei la Actium, Marc Antoniu ar fi aflat vestea falsa despre moartea Cleopatrei. Generalul s-a sinucis, iar Cleopatra, potrivit legendei s-ar fi lasat muscata de vipere.

         Istorica a ramas si iubirea dintre Paris si Elena din Troia. Ea era sotia lui Menelau, regele din Sparta, iar el, fiul regelui Priam din Troia. Vrajit de frumusetea Elenei, Paris a rapit-o, ceea ce a dus la izbucnirea razboiului troian. In cele din urma Troia a fost distrusa, iar Elena s-a intors in Sparta.

 

                MIRCEA DAROSI

0 comentarii2709 vizualizări11 februarie 2016
rss 2.0
rss 2.0