Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 23 Februarie 2024 - 14587
Raportul anului 2015 al Despartamantului Nasaud al ASTREI.

D. Staniloaie: "Suntem lumina unii pentru altii. Fiecare se umple de lumina celuilalt". Anul 2016 incepea pentru Desp. Nasaud al ASTREI, sub semnul augural al bucuriei. La 15 ianuarie, de Ziua lui Eminescu, de Ziua Culturii nationale, administratia locala - Primar, Viceprimar, Consiliul Local, Directorul Casei de Cultura - ofereau Societatii culturale ASTRA un sediu nou, in incinta prestigioasei institutii - Casa de Cultura "Liviu Rebreanu" Nasaud, pe termen nedeterminat si cu dotari corespunzatoare, asa cum precizeaza contractul de comodat semnat de managerul institutiei - Silviu Rus si presedintele Despartamantului ASTRA - Ioan Seni. Sediul gazduieste, ca si altadata, Galeria academicienilor nasaudeni, pentru care s-au intrebuintat oportun si util, intr-o forma moderna, pictorul Marius Bodea, realizand in carbune, portretele academicienilor nasaudeni, profesorul Ioan Seni, care a alcatuit textele si bibliografia fiecarui academician si managerul Silviu Rus, responsabil pentru designul expozitiei. Aceasta realizare va folosi unei imagini benefice a oraselului nostru, imagine sustinuta si de Centrul National de Informare si Promovare Turistica - Nasaud, centru recent dat in folosinta. Noul sediu asteapta biblioteca, arhiva si expozitia permanenta a ASTREI in care sa se regaseasca activitatea noastra a tuturor.

In anul 2015, Desp. Nasaud al ASTREI a reusit sa se mentina printre filialele fruntase ale ASTREI, membrii sai au reusit sa se faca utili comunitatilor locale in care traiesc, si-au pastrat relatiile de respect si cinstire cu autoritatile locale si judetene, cu partenerii locali, judeteni si interjudeteni cu care realizeaza activitati comune, cu conducerea ASTREI Centrale si filialele ASTREI din tara, dar mai ales cu presa si massmedia locala si judeteana, care in mod constant si obiectiv, relateaza aspecte din viata astristilor nasaudeni.. Le multumim pentru sprijin si sustinere. Iata cateva dintre activitatile mai importante ale astristilor pe anul 2015.


  1. ACTIUNI LA NIVELUL DESPARTAMANTULUI:

IANUARIE 2015:

15 ianuarie, sarbatorindu-i pe Mihai Eminescu si Veronica Micle. Prezenti membrii Astrei nasaudene, cu depuneri de coroane la cele doua busturi. primarul Mircea Romocea, viceprimarul Nicolae Gaitan, directorul Casei de Cultura Silviu Rus, numerosi consilieri.. A vorbit profesorul Ioan Seni si directorul Scolii Generale - Marioara Secheli, ai carei elevi au prezentat un grupaj de versuri si cantece dedicate poetului. A vorbit preotul Lucian Greab. D-na Liviuta Istrate cu grupul "Nasaudeanca" au interpretat cantece pe versuri din opera poetului. A multumit participantilor Floarea Ples - presedinta Astrei oras...

 

24 ian. Unirea mica: Populatia orasului a admirat depunererea de coronae la Monumentul Eroilor, de catre Primarie, institutiile administratiei locale si scolile din oras….

 

FEBRUARIE 2015:

In 7 februarie am sarbatorit 25 de ani de activitate astrista rediviva, concretizata prin lansarea vol. I din

Monografia ASTREI nasaudene rediviva - I Seni; a revistei Astra Nasaudeana nr 4 - M Darosi; a vol. Astra N - un organism viu - I. Mititean; prin vernisarea expozitiilor pregatite de Nechita Bumbu, Gh. Nechiti, Virginia Linul, Ov. Maghiar - foto, cu materiale selectate de fam. Berceni, fam Mititean, Fl. Ples, Dr. Dascal, Bisericile N..; expozitia de carte astrista si reviste... Au fost alaturi de noi autoritatile locale si judetene, delegati ai Astrei din tara: Sibiu - presedintele D Acu, Blaj - Silvia Pop..&, Iasi - Areta Mosu, Ol Iacob.., Cluj - Ironim Martian, V Tutula, Paul Ersilian, Sf. Gh - Luminita Cornea, Baia Mare - T. Ardelean, Dej - Radu Gavrila &, Bistrita - Al Pugna, Gavril Tarmure, I Bindea, insp. sc. Angelo Manea, I Cordovan si V Magerusan.., din Cahul - presedinta Maria Barba &; de la UBB filiala Nasaud - lector univ. dr. Denisa Manea; ..au fost prezenti astristi din Rodna, Maieru, Valea Ilvelor, Rebrisoara, Salva, Romuli, Cristestii C., V Bargaului, dar mai ales din oras..; Fiecare mesaj era insotit de reviste, carti si diplome de excelenta pentru nasaudeni… Au fost prezentate rapoartele prin I Seni, Vica Istrate, Mariana Dambu, I Mititean, R Berceni.. Comisiile de lucru au fost active si responsabile..; Adunarea a promovat respectul si recunostinta pentru reusitele ASTREI.

Managerul Casei de Cultura, Silviu Rus si presedintele Comisiei de Cultura a CL Nasaud, Razvan Redac la expozitie...

Un Raport al celor 25 de ani a fost redat si pe postul AS TV Bistrita, prin bunavointa redactorului Menut Maximinian.

Alte actiuni in februarie: Un proiect privind Muzeele, Colectiile particulare, Casele memoriale si Casele de creatie, aprobat de Adunare, a cazut la Comisia de evaluare a AFCN de la Bucuresti..; Paosul Bisericilor inchinat pr. D Tomi...; "Monarhia la romani" - cu bistritenii..., la Muz. Gr. - dr Lucian Vaida..

 

MARTIE 2015:

Sambata 7 martie,- socializare in cinstea FEMEII, actiune care ne-a prilejuit astristilor nasaudeni un program distractiv variat si atractiv, cu implicarea Clubului copiilor,si a astristilor talentati: Ioan Mititean, Mircea Darosi, Ioana Lapusneanu, Romulus Berceni, Stefan Ghioc, Gh. Ples, Nicolae Lup, Doamnele Virginia Linul si Cornelia Horobet si presedinta Floarea Ples - amfitrioana intregii manifestari.. ASTRA a oferit ciocolata copiilor iar Dl primar flori pentru toate doamnele.

Alte actiuni astriste pe luna martie 2015: Premierea prof. L Paius, pt Monografia Rodnei..cu premiul "I Pop Reteganul";

Conferintele dr-ului Gelu Buta si a dr Marius Pop - presedintele Clubului monarhistilor bistriteni..., La Muz. Granic.

29 III Marsul pentru viata organizat de bisericile nasaudene...;

2% pentru anul 2015...

 

APRILIE, 2015:

Lansarea cartilor medicului Augustin Ostace..: directorul dr Lucian Vaida, Ioan Seni, Ioan si Lucretia Mititean, Liviu Paius, Icu Craciun, Iacob Naros, dr. Gh. Traian Dascal s.a.

Proiectul prof. Monica Magurean din Sangeorz-Bai, prezentata la Adunarea anuala a Desp. Astra Nasaud din 7 febr. se referea la editarea unui Album al muzeelor, colectiilor muzeale si a atelierelor mestesugaresti din tinutul nasaudean, printrun proiect finantat de AFCN Bucuresti.

Prin Societatea pentru o Dezvoltare Durabila "Romania Europeana" - presedinte prof. Ioan Neagos s-a lucrat la proiectele de finantare nerambursabila in vederea gazduirii copiilor din Basarabia pe timpul verii, in judetul nostru, in cadrul Taberei internationale "Acasa la noi", editia a XIX-a, tabara sustinuta financiar de Consiliul Judetean BN - presedinte Emil Radu Moldovan, vicepresedinte - Al. Pugna.

La Muzeul Graniceresc - dir. dr. Lucian Vaida, preotii Florin Rus si Lucian Greab organizau editia a II-a a memorialului "Pr. Dumitru Tomi", memorial domninat de versuri si muzica folk, piese selectionate de Lucian Bichigean si Sorin Gazdac - amfitrionii manifestarii. Presedinta Floarea Ples si vicepresedintii Ioan si Lucretia Mititean au fost insotiti de numerosi astristi nasaudeni...

 

MAI, 2015:

21-22 mai se derulau Zilele orasului Nasaud, organizate de Primarie, Consiliul Local si Casa de Cultura. Programul debuta cu depuneri de coronae la Monumentul Eroilor (Coroane depuse de Administratia locala, institutiile de ordine, scolile nasaudene si societatea cultural ASTRA), in compania fanfarei din Telciu. La Muzeul Graniceresc putea fi admirata expozitia "Pod peste timp: Nasaud - Campulung Muscel - Sighisoara"; Pe stadionul orasenesc "Progresul" se putea admira Gala folclorului romanesc "De Ispas la Nasaud", La Primarie s-a desfasurat simpozionul dedicat institutiilor si performantelor militare din Tinutul Nasaudului, moderator prof. dr. Gh. Ples - presedinte al Sectiunii stiintifice si pedagogice a Desp. Astra Nasaud.

Membrii Cercului Astra s-au intalnit la Muzeul Graniceresc Nasaudean pentru editia a IV-a a programului "Flori de mai astriste nasaudene", cu expozitii de pictura si artizanat, momente culturale, muzica folk, populara si usoara, program moderat de presedinta Floarea Ples. Seara, tineretul nasaudean s-a distrat in compania formatiilor de muzica usoara angajate de dir. Casei de Cultura, Silviu Rus. Serbarile se incheiau cu spectacolul Focului de artificii.


IUNIE, 2015:

Iunie, 2015: 1 iunie. Parintii astristi au fost alaturi de copii lor, la programul de Ziua copilului, alaturi de educatoarele sau invatatorii si profesorii din invatamantul primar si gimnazial. Fiecare floare, fiecare vers sau cantecel simboliza gestul de recunostinta adus educatorilor, fie ei parinti sau cadre didactice…

19 iunie presedintele Despartamantului ASTRA Nasaud, prof. Ioan Seni a oferit in Scolile nasaudene 42 de Premii ale ASTREI pentru media annuala cea mai mare pe profil - matematica-informatica, filologie, stiintele naturii, pedagogic, economic, silvic, servicii, gimnaziu. Este al 20-lea an de cand, in mod public, la serbarea de sfarsit de an, sunt nominalizati elevii care-si dedica timpul de scoala acestei performante, Este un prilej de bucurie atat pentru elevii in cauza, cat si pentru scoala sau familia lor. Iata-I pe invingatori: In COLEGIUL NATIONAL "G. COSBUC" - 16: la mate-info - Iacob Naomi, 12 A, Miron Aura, 12 A, Caldarea Cristian, 10 A; filologie: Ionasca Adriana, 12 C, Muresan Daniela, 12 C, Pop Ioan, 9 C; Celsie Flaviu Florin, 9 C; Cute Marioara, 9 C; stiinte ale naturii: Pinti Gabriela, 12 S, Ciobanu Lavinia, 10 S; Pop Ioana, 10 S; Vasile Cristina, 10 S; pedagogic: Nastuta Delia, 12 P, Ureche Ionela, 10 P; gimnaziu: a VI-a - Chiorean Georgeana; a VII B - Urs Alexandra; In COLEGIUL ECONOMIC - 2: servicii administrativ-contabile: Lihaci Carmen, 12 C; mate-info: Floare Andrada, 12 A; In COLEGIUL SILVIC "TRANSILVANIA" - 3: stiinte: Marinuca Buhai, 12 C; silvicultura: Urs Dorin, 12 B; protectia mediului: Ciherean Iosif, 12 A; In SC. GENERALA "M. EMINESCU" - 21: gimnaziu: Dedea Alexandru, 8A; Magdea Adelina, 8A; Moldovan Liana, 8A; Panzariu Florina, 8A; Tirlisan Paul, 8A; Gonda David, 8B; cls. a V-a A: Ciobanu Laurentiu; Markis Seni Romulus Dragos; Mocanu Teodora; Rusu Teodora Florina; Solcan Iulia Mihaela; Sprasan Horatiu Lucian; Tabara Luana Maria; Tanase Luisa Elena; a V-a C: Carcu Daiana; Ionut Dobricean; Gonda Bogdan; Pasca Cosmina; a VI-a A: Vencsel Victor Mihai; a VII-a A: Mocanu Laura; Strugar Ana. 98% din aceste medii anuale au fost de 10 (zece). Premiile Scolii Generale au fost toate de 10 (zece). Colegiile Economic si Silvic "Transilvania" vor prezenta situatia premiantilor din clasele IX-XI numai dupa incheierea perioadei de practica.

Societatea culturala ASTRA, Desp. Nasaud aduce multumiri membrilor astristi care mentin Asociatiunea, prin cotizatia lor anuala, aduce multumiri celor care ofera Astrei 2% din impozitul anual, dar mai ales aduce multumiri sponsorilor care pretuiesc silinta si performantele elevilor din scolile nasaudene care obtin anual media cea mai mare pe profil. In acest an, multumiri de recunostinta binemeritate aducem si directorului ing. dipl. DOREL SIMA, Nasaud si patronului EMIL IUGAN, Anies care, prin gestul lor si-au dovedit respectul si dragostea pentru elevii cu cele mai bune performante pe profil...

26 iunie, de Ziua Drapelului Romaniei - D-na Floarea Ples, presedinta ASTRA oras a organizat la Muzeul Graniceresc un program dens la care si-au adus aportul prin discursurile prezentate, primarul Mircea Romocea, directorul Muzeului - dr. Lucian Vaida, profesorul Ioan Seni, care a facut o documentata prezentare power-point si astristii Romulus Berceni, Ioan si Lucretia Mititean, col Ioan Bortan, care au facut expuneri sau au prezentat versuri potrivite din creatia lor sau din literatura nationala. S-au bucurat de frumusetea si semnificatia evenimentului dir. Dorina Buia si Maria Rus - Clubul Elevilor, Mircea Darosi, Maria si Nechita Bumbu din Nepos, Maria Deac, Gicu Anghelescu, Corutiu Ludovica, Grigore Lungu, Olga Lucuta, Macedon Suciu, Mihai Cucos si directorul Casei de Cultura Nasaud - Silviu Rus, astristi activi la nivelul orasului Nasaud.

 

IULIE, 2015:

In baza Protocolului de colaborare Astra nasaudeana saluta cu bucurie Clubul copiilor din Nasaud pentru performantele personalului de care dispune: Buia Dorina-director, Rus Maria, Morar Moldovan Laura, Mircea Mihalache, Mutu Vasile, Ureche Emil - profesori, si Gaurean Angela (toti sunt membri ai Astrei oras Nasaud), care, printr-o munca sustinuta in cadrul atelierelor de lucru, antreneaza copiii in programul "SCOALII DE VARA" (20-24 iul.) - o alternativa de educatie non-formala, cu teatru, literatura, pictura, dans, alte activitati, cu invitati din din America, Irlanda, Cluj-Napoca.., intrand in contact cu actorul Mihai Amariei, cu scriitorii Virgil Ratiu si Corneliu Florea, cu inspectoarea dr. Aurelia Dan.., cu astristii Floarea Ples, Maria Deac, Bianca Borsa, familia Nicolae si Smaranda Lup, etc. La incheierea activitatilor s-a organizat "CARNAVALUL FLORILOR", coordonat de coregrafa Morar Moldovan Laura, fiind lansate cu mare succes mai multe lampadare.., de catre prof. Mihalache Mircea. Copiii au primit diplome, dulciuri, jucarii, iar copiilor din strainatate si alte zone ale tarii li s-a dat si cate o insigna cu Tricolorul Romanesc.

 

SEPTEMBRIE, 2015:

La inceput de septembrie, cativa astristi nasaudeni (Ioan Seni, Vasile Cleja, Iacob Naros, Mircea Prahase, Ana Vaida, Ana Bodrifeic, Ironim Martian, Petrica Nemes, Elena Stratulat,…) s-au bucurat de intalnirea cu colegii lor de liceu, in cea de-a 51-a intalnire a absolventilor liceelor nasaudene - Scoala Medie nr 1 si Scoala Medie nr 2.. Viitoarea intalnire ramane pentru prima sambata din septembrie 2016. Dumnezeu sa le ajute…

In luna septembrie au demarat actiunile de pregatire a Galeriei academicienilor nasaudeni (portrete academicieni - pictorul Marius Bodea; fisele documentare pentru fiecare academician - prof. Ioan Seni, iar pentru designul spatiului directorul Silviu Rus. Noul sediu va gazdui atat Biblioteca cat si Arhiva si Expozitia ASTREI NASAUDENE, iar spatiul oferit va sta zilnic la dispozitia publicului nasaudean. Dorim ca in 2016, la implinirea a 150 de ani de la infiintarea Academiei Romane sa putem organiza in acest sediu, impreuna cu Primaria si Casa de Cultura sesiunea de comunicari Academia Romana si academicienii nasaudeni.

 

OCTOMBRIE, 2015:

4 octombrie, de Ziua Liceului, circa 150 de elevi ai claselor a IX-a au urmarit cu atentie in Aula Colegiului prezentarea powerpoint a istoriei de peste 150 de ani a acestei brave institutii nasaudene, nascuta in aceeasi perioada cu Asociatiunea ASTRA (1861) si avand acelasi scop - emanciparea romanilor prin cultura. Prezentarea a fost facuta de profesorul Ioan Seni, asistat de directorul Colegiului - prof. Alexandru Dorel Coc, de dirigintii acestor clase si alti profesori din scoala. Bobocii nasaudeni s-au simtit mult mai mandri ca vor pasi pe urmele bravilor inaintasi - academicienii nasaudeni…

La 7 octombrie se stingea din viata unul dintre presedintii ASTREI din Colegiul National "George Cosbuc" si apoi presedinte al astristilor din oras - profesorul de fizica Emil Nistor. Ca astrist il interesa promovarea patrimoniului cultural mostenit, pe actualele plaiuri nasaudene, aspect ce se materializa printr-o vie si sincera colaborare dintre profesorii Liceului cu ASTRA. Prezenta cu placere imaginea Nasaudului cultural la toate intrunirile ASTREI pe plan national, la care era present. Asa l-au cunoscut si l-au respectat astristii din Sibiu, din Cluj, Iasi, Dej, Blaj, Baia Mare, Orastie, Constanta, Brasov, Sf. Gheorghe, Arad, Sangeorzul de Padure sau Chisinau, R. Moldova… Era presedintele astrist nasaudean care-si mobiliza prietenii pentru a veni si intari randurile Asociatiunii ASTRA, societate culturala prin care se putea promova voluntariatul cultural, atat de favorabil si oportun Nasaudului… La fel de oportun si de dorit ar fi ca exemplul sau sa fie continuat si astazi in Colegiul nasaudean. Fie-i tarana usoara si placuta aducerea aminte!

NOIEMBRIE, 2015:

2 nov. - vernisarea expozitiei de pictura a profesorului Ioan Radu Nistor cu ocazia ]mplinirii a70 de ani. Au facut aprecieri pertinente si bogate in laude, dr. Lucian Vaida - moderatorul activitatii, prof. Lucian Bichigean - specialist in arte vizuale, Ioan Mititean, Romulus Berceni, dr Gh. Ple, jr. Pompei Raus, Mircea Darosi. Prof. Ioan Seni, scotea in evidenta implicarea Domniei sale in actiunile ASTREI, de a realiza placi pentru academicienii Iuliu Moisil, Iulian Martian, Virgil Sotropa, Nicolae Draganu, Liviu Rebreanu, sau placa granicerilor nasaudeni, a ASTREI pentru sediu, busturile Eminescu, Avram Iancu, Lupa Capitolina s.m.a. Sorin Gazdac a prezentat un buchet de melodii folk… Au mai participat si alti astristi: Gh. Dascal, Dorina Buia, numerosi elevi din Colegiul National "G. Cosbuc", ai prof. Fl. Vaida si de la Clubul copiilor..

30 nov. Presedinta ASTREI oras - Dna Floarea Ples a initiat manifestarea E vremea colindelor..., actiune in care s-a imbinat armonios colindul cu poezia. Actiunea a debutat la Biserica nr. 1cu un parastas dedicat primului presedinte al ASTREI - mitropolitul Andrei Saguna si celorlalti astristi trec uti in lumea dreptilor.

La Muzeul Graniceresc a chemat in prezidiu pe primarul Mircea Romocea, pe presedintele Ioan Seni, pe Ioan Mititean - presedintele Ligii Scriitorilor nasaudeni, pe preotul Florin Rus si pe pr. dr. George Celsie; In cuvinte elogioase, D-na Floarea Ples i-a nominalizat pe astristii care s-au afirmat in voluntariatul cultural al anului... Prof. Ioan Seni a vorbit despre faptele astristilor de-alungul timpului, despre ctitoriile si faptele lor la nivel national, despre unitatea poporului roman reusita de astristi in jurul protejarii limbii romane, a istoriei romanilor, a protejarii valorilor morale si crestine mostenite de la inaintasi... Unitatea cultural-spirituala a tuturor romanilor a stimulat consistent unitatea politica a romanilor, unitate reusita in anul 1918, prin realizarea statului national unitar roman. De aceea presedintele ASTREI Andrei Barseanu (1911-1922) a propus ca ziua de 1 Decembrie - Ziua Marii Uniri, sa devina ZIUA ASTREI, aspect ce se respecta intocmai de catre fiecare astrist credincios idealurilor ASTREI. Dr Celsie a vorbit despre colinde si importanta lor in viata crestinilor... Colindele au fost cantate de coristi din corurile bisericesti "Deisis" si "Laudatio", de tinerele astriste Alexandra Bindea si Teodora Vasilichi, de Doamnele Cornelia Horobet din Bistrita si Ana Filip din Salva. Printre colinde s-au recitat versuri din creatia proprie a poetilor nasaudeni: Valer Muresan, Mircea Darosi, Leon Catarig, Romulus Berceni, Ioana Lapusneanu, Lucian Bichigean, Rodica Fercana, Stefan Ghioc, Ecaterina Ratiu si Floarea Ples.. Buna dispozitie s-a realizat si prin cateva epigrame, selectate de Ioan Seni;

 

DECEMBRIE, 2015:

1 Decembrie - Astristii din oras, grupati in jurul presedintei lor, ec. Floarea Ples, s-au alaturat, la depunerea de coroane, administratiei locale si celorlalte institutii care au depus jerbe sau coronae de flori la Monumentul Eroilor, cinstindu-i astfel pe fauritorii Statului Roman Unitar - Romania Mare si amintind celor prezenti ca 1 Decembrie este si Ziua Asociatiunii ASTRA. Mare parte dintre astristii implicati au reprezentat si filiala nasaudeana a Ligii Scriitorilor - presedinte Ioan Mititean. Toata solemnitatea se realizeaza an de an in Piata Unirii din central orasului, numita asa pentru ca de aici au plecat peste 150 de nasaudeni, la Alba Iulia, in 1918, pentru a fi prezenti la marele act al Marii Uniri.

3 Decembrie, astristii nasaudeni Floarea Ples, Ioan Seni, Ioan si Lucretia Mititean, Mircea Darosi, Leon Catarig, Romulus si Valeria Berceni participau la lansarea Monografiei Regimentului 221 Mecanizat (autor si responsabil de proiect - col. r. Ioan Cordovan; colectiv redactional - coloneii r. Vasile Magerusan si Dorin Filip; redactor de carte si coordonator - col. dr. Vasile Tutula), unde au admirat interventiile generalilor prezenti si diversitatea experientei fiecaruia. Prof. Ioan Seni a evidentiat caracterul stiintific al documentarii si bogata bibliografie utilizata in realizarea Monografiei. Moderatorul actiunii col. dr. Vasile Tutula si presedintele Societatii Judetene "Cultul Eroilor" - col. r. Vasile Magerusan au asigurat un parcurs elegant intregii activitati. Volumul a fost finantat de CJ BN prin aprobarea proiectului depus de col. r I. Cordovan.

10 dec. "Scriitorul zilei" - prof. Romulus Berceni, sustinut de sotia sa - prof. Valeria Berceni, in calitatea de cooautor, au marcat in 10 dec., implinirea a 20 de ani de cand editeaza revista Ecologistul si si-au lansat volumele Anii tineretii noastre si "Laudatio" Corul Bisericii Ortodoxe nr 2 Nasaud. In deschiderea activitatii, presedintele Ligii Scriitorilor nasaudeni a etalat activitatea filialei, insistand insa pe proiectul viitoarelor activitati. Revista si cele doua carti ale familiei au fost prezentate de col. dr. Vasile Tutula si prof. Ioan Seni (moderator), la care au facut noi nuantari conf. dr. Viorel Hodis, Cluj-Napoca, scriitorul Cornel Cotutiu, Beclean, col. Vasile Magerusan, Bistrita, Liviu Paius, Rodna, Stefan Ghioc, Floarea Ples, dr. Lucian Vaida, Ana Filip, Nadia Urian, Cristestii Ciceului, Rodica Fercana, Bistrita,

Ana Vaida, Lucian Bichigean, dr. Gheorghe Ples, Mihai Cucos, Radu Baes, Lucretia Mititean, Valer Muresan, Dan Popescu, Rodna, Leon Catarig, Rebrisoara, Mircea Darosi, Nepos, Ioan Mititean. Explicatii suplimentare au oferit insasi autorii, Romulus si Valeria Berceni. Multi dintre vorbitori si-au prezentat fragmente din creatia lor.

In 13 dec. pleca spre vesnicie profesorul Ioan Ani (Iucu), fondator al ASTREI Rediviva si presedinte al Comisiei de cenzori al Despartamantului ASTRA Nasaud. Despre activitatea sa profesionala si ca presedinte al CAR-ului Invatamant, a vorbit colegul sau de catedra prof. dr. Gheorghe Ples.

In 15 dec. Astristii nasaudeni au avut bucuria de a vernisa expozitia de "Ritualuri funerare in nordul Transilvaniei", din judetul nostru si Maramures. Au dat explicatii dr Lucian Vaida, Gh Marinescu, Bistrita si Dan Pop, Baia Mare. Au intervenit si Floarea Ples, Romulus Berceni, Leon Catarig cu probleme din partea locului. Tinerii Centrului Ortodox "Miron Cristea" au oferit un concert de colinde..

16 dec.La concertul de colinzi organizat de Colegiul National "George Cosbuc" - director Alexandru Dorel Coc, astristii din oras: Floarea Ples, familia Gh. si Livia Ples, familia Ioan si Lucretia Mititean, familia Romulus si Valeria Berceni, dr. Gh. Traian Dascal au admirat formatiile Colegiului, grupul Casei de Cultura "Nasaudeanca" - instructor Liviuta Istrate si grupul de copii din Poiana Ilvei condus de inv. Marioara Buta, Alexandru Pop, dir. Al. Ureche. Despre semnificatia colindelor a vorbit preotul Leon Pop.

In plin sezon de colinde, Primaria orasului - primar Mircea Romocea, viceprimar Nicolae Gaitan si secretar George Pop, a primit in sala de festivitati a institutiei (22 decembrie), cele doua coruri bisericesti ortodoxe, corul "Deisis", preoti - Lucian Greabu si Florin Rusu, dirijor - George Carcu, si corul "Laudatio" - preot dr. George Celsie, dirijor - Dumitru Buhai, care au prezentat pentru personalul Primariei si orasenii prezenti in sala, un concert de colinde impodobit cu cele mai semnificative si autentice colinzi din tinutul nasaudean si nu numai.

Cuvantul primarului si al celor trei preoti a fost de natura sa incalzeasca sufletele celor prezenti, pregatiti sa intampine sarbatorile de iarna cu mult optimism. De aceasta bucurie au avut parte si membrii ASTREI care canta in aceste formatii.

Prof. arhidiacon Cornel Pop - formatorul corurilor bisericesti nasaudene...

 

 

 

  1. ACTIUNI IN JUDET:

IANUARIE, 2015:

29 ian. La Muzeul Judetean se lansa cartea "Cultura si educatie. In memoriam Lazar Ureche", avandu-I ca autori pe distinsii cercetatori dr Aurelia Dan, dr. Adrian Onofreiu, insp. scolar Angelo Manea si prof. Danut Archiudean. In capitolul "Restituiri, evocari, amintiri" il gasim pe prof. Ioan Seni, cu un material documentar deosebit. Cautati cartea…

 

31 ian -Se lansa Monografiei Posmusului - autori Aurelia si Ioan Somesan, col. dr. Vasile Tutula, s-a constituit si Cercul

ASTRA Posmus, avandu-I ca lideri pe autorii monografiei. Era de fata primarul ing. Olimpiu Napeu Iuga, viceprimarul prof. Ioan Cifor, redactorul Menut Maximinian - director "Rasunetul" si a numerosi astristi nasaudeni - Ioan Seni, Floarea Ples, Valeria si Romulus Berceni, Mircea Darosi, Leon Catarig, Ioan Cordovan, Vasile Magerusan, Ioan Neagos (Sieut), Radu Burcezan (fiu al satului), St Condrate si numerosi localnici. Programul artistic prezentat de copiii scolii a fost deosebit de cuprinzator in mesaje patriotice… Felicitari posmusenilor.

MARTIE:

3 martie, 2015: Lansarea cartii Nadiei Urian, Vitralii, la Cristestii Ciceului, in prezenta editorului, Voichita Palancean-Veres si-n cadrul unor festivitati deosebite: un spectacol cu copiii din scoala, prezenta colegilor si a autoritatilor locale, un numar deosebit de invitati... O analiza profunda a cartii au facut Dnii Ioan Mititean, Mircea Darosi, profesoarele Ana Tatar si Maria Ursu (fosta diriginta).., directorul Scolii, D-l Ioan Andras, prof. Leon Muti.. primarul ing Petru Serban si moderatorul actiunii - prof. Ioan Seni... A fost prezenta mezosoprana de la Opera din Cluj - D-ra Hordoan..,...

 

In 13 martie la Nepos lansarea cartii profesorului Mircea Darosi - Radiografii literare, Evocari (Gavril Istrate) si Nisipul clepsidrei. Aprecieri laudative: Ioan Mititean, primarul de la Feldru Grigore Tiolan, directoarea Scolii din Nepos Mariuca Pop, Floarea Ples, Icu Craciun - Maieru, Rodica Fercana - Bistrita,

 

Lucretia Mititean, Romulus Berceni, Catarig Leon - Rebrisoara" Liviu Paius - Rodna, pr. Vasile Rus si prof. Ioan Seni - moderatorul manifestarii…

MAI, 2015:

 

9 mai - Rodica Fercana, mebra Astra, a reprezentat Astra printr-un recital de poezie patriotica proprie, la Cercul Militar Bistrita, unde Societatea Cultul Eroilor a organizat manifestarile dedicate zilei de 9 mai,

 

11-12 mai, la Bistrita, Dr Mircea Gelul Buta organiza cea de-a XIV-a editie a Seminarului international Medicina si Teologie, manifestare onorata de inalti specialisti din tara, din Franta, Germania, SUA, Israel sau din alte Universitati célèbre. Erau prezenti si membri Astrei N. - Aurora Petrean, protopopul Ioan Dambu si presedintele Ioan Seni…

 

In 2o mai la Bistrita s-a semnat contractul prin care Cons. Jud. BN asigura printr-un proiect de finantare nerambursabil aprobat Astrei nasaudene, gazduirea unui grup de copii de peste Prut la Bistrita, in cadrul Taberei internationale Acasa la noi - editia a XIX-a.

 

30-31 mai oferea astristilor din Rebrisoara si tinutul nasaudean o noua editie a festivalului local "Primavara rebrisoareana", bine organizata de primarul Viorel Clapau si consilierii Vasile Muresan, Stefan Sarb, Daniel Ilovan s.a., care au reusit o minunata parada a portului popular, au asigurat un program artistic, focul de artificii.

 

IUNIE, 2015:

5 iunie - astristii nasaudeni Ioan Seni, Mircea Darosi, Ioan si Lucretia Mititean au fost prezenti la lansarea cartii lui Mihai Beltag din Josenii Bargaului, originar din Rebrisoara, care si-a lansat volumul autobiografic Din neam in neam, intr-un cadru spiritual deosebit, in cadrul Muzeului satesc etnografic pe care l-a organizat de-a lungul a mai multi ani, salvand de la uitare si disparitie sute de piese valoroase. Atat Adrian Manarca, cat si oaspetii Ioan Cordovan, Vasile Magerusan, Zachei Cioarec si nasaudenii au apreciat valoarea artistica a volumului, talentul de versificator si bun condeier al autorului, in cadrul Cercului ASTRA local.

 

6-7 iunie, corul "Laudatio" al Bisericii nr. 2 Nasaud - preot dr. George Celsie, dirijor D-tru Buhai, cor pregatit si lansat in competitii oficiale de binecunoscutul profesor arhidiacon Cornel Pop a participat la Reuniunea Corala "Bartolomeu Anania" gazduita de Biserica de la "Coroana" Bistrita, reuniune deschisa oficial de dr. Dorel Cosma, ing. Ovidiu Cretu - primar, pr. Alexandru Vidican si preot Nicolae Feier. Formatia nasaudeana si-a etalat repertoriul alaturi de formatii prestigioase din Brasov, Cluj-Napoca, Campulung Moldovenesc, Hunedoara si Bistrita ("Appassionata" si corala "Andrei Muresanu", dirijor Pop Cornel. Numerosi astristi nasaudeni canta in corul "Laudatio", cor sustinut cu multa solicitudine de preotul Bisericii dr G. Celsie.

 

7 iunie, Astristii ilveni au participat la lansarea cartii profesorului Titus Dobos, in sala de festivitati a primariei Ilva Mare, fiind prezenti astristii: Ana Berengea, Lenuta Muresan, Ana Danila, primar Alexandru Anca, Stefan  si Elisabeta Sas, Stefan si Clementina  Candale, dr. Zubec Ioan si Sabina Galan.

 

Duminica, 28 iunie, 2015, ora 17, la Caminul Cultural "Gregoriu Hangea" din comuna Maieru, jud. Bistrita-Nasaud, s-a lansat cartea "Autori maiereni antologie", de Icu Craciun si Iacob Naros, antologie in care sunt prezentati 59 de autori de carte maiereni, atat din vechea garda, cat si din pleiada actuala, publicisti sau editori. Autorii cartii au monitorizat intregul eveniment, primind binemeritate felicitari de la distinsii purtatori de opinie: Sever Ursa, Icu Craciun Cornel Cotutiu, Ioan Mititean, Mircea Darosi, Ioan Seni, Macavei al Macavei, a intelectualilor din familia Avram, Carbune, Ratiu, Bontas, Hoza, Ursa.. A fost o activitate remarcabila care demonstreaza trainicia lucrului bine facut intr-o comuna cu intelectuali respectabili, mojoritatea dintre ei fiind membrii ai Astrei, respectandu-se in acest fel cutuma de odinioara a Asociatiunii, promovata de Sever Ursa si distinsii sai discipoli..

 

IULIE, 2015:

Finalizarea si editarea revistei ASTRA NASAUDEANA, an III(X), nr. 5(31), iunie 2015.

 

Asociatíunea Astra, Desp Nasaud saluta Conferinta de vara de la Telciu, o abordare, cu un puternic suflu interdisciplinar, la cea de-a treia editie, desfasurata in 25-26 iulie 2015, unde-i intalneste si pe unii astristi implicati. Pr. Iuliu Marius Morariu a prezentat preocuparile culturale si culturalizatoare ale preotimii nasaudene din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, prin prisma relatiilor cu asociatia culturala ASTRA.

 

AUGUST, 2015:

2 august 2015, la Poiana Ilvei, autorul Guzu Silviu Grigore isi lansa volumul Suflet de roman, carte despre care au vorbit prefatatorul Ofilat Varvari, Ioan Seni - moderatorul actiunii, Ioan Mititean - presedintele Ligii Scriitorilor nasaudeni, Mircea Darosi, primarul Eugen Benta, preotul Leon Pop - liderul Astrei locale, Floarea Ples - presedinta

Astrei oras Nasaud, Lucretia Mititean, Rodica Fercana (Bistrita), Ioan Neagos - presedintele Consortiului pentru Educatie "Romania Durabila", Leon Catarig - lider Astra Rebrisoara, Ilie Mare - lider Astra Ilva Mica, prof. univ. dr. ing. Barbu Balan (Cluj-Napoca), fiecare vorbitor scotand in evidenta valoarea si continutul cartii. In final a recitat autorul cartii si tatal acestuia, impresionand prin forta memoriei... Moderatorul Ioan Seni a prezentat si revista Astra Nasaudeana, iar oaspetii zilei au vizitat si renumitul Muzeul cinegetic "Alexandru Pop"...

 

De sarbatoarea Schimbarii la Fata, 6 august, astristii ilveni si nasaudeni si-au dat intalnire la Manastirea din Ilva Mare, cu acelasi hram, imbogatindu-se din cuvantul plin de har al Inaltului Mitropolit Andrei si a pr. protop nasaudean Ioan Dambu - vicepresedintele Desp. Astra Nasaud..

 

In cadrul manifestarii Zilele Telciului (15-16 VIII), organizate de primarul ing. Sever Muresan, fiii satului col. dr. Vasile Tutula, ing. Valeri Toderici, Rodica Fercana, Valer Muresan, dir. Vasile Puica s.a. s-au implicat in sustinerea unei sesiuni de comunicari privind aria culturala a localitatii Telciu, prin expunerile oaspetilor: Ioan Seni, Romulus si Valeria Berceni, dr. Gh. Ples, Floarea Ples, St. Ghioc, Ioan Si Lucretia Mititean, Ioan Cordovan, Nicolae Vrasmas, Leon Catarig, Luiza Iliescu, Ioan Neagos s.m.a. Valeri Toderici s-a ocupat de crearea unui cerc Astra la Telciu, bazat pe oamenii scolii, grupati in jurul directorilor Vasile Puica, Domnica Homei... In Programul zilei de 16 august au fost si oaspetii: ansambluril Iasomia din Straseni si Maruntica din Selemet, R. Moldova, copii gazduiti de CJ BN in cea de-a XIX-a editie a Taberei internationale de cultura si civilizatie romaneasca "Acasa la noi" , 13-19 aug. 2015.

 

La 25 oct., Clubul monarhistilor din Bistrita a organizat Ziua regelui Mihai la cei 94 de ani pe care i-a implinit. Organizatorii dr Marius Pop si Tiberiu Podani au invitat pe universitarii Liviu Zapartan si Alexandru Pacurar de la Cluj-Napoca pentru a vorbi despre regii Romaniei si importanta lor.. Organizatorii au premiat copiii de la Bistrita si Nasaud (fratii Gonda…) care au castigat concursul literar organizat de Casa Regala.. Au fost lansate lampioane in Piata Mihai Eminescu din Bistrita.. Pe langa bistritenii gazda au participat si nasaudenii Ioan si Lucretia Mititean, St. Ghioc si Ioan Seni, ca semn de omagiu pentru regii tarii care au fost presedinti de onoare ai ASTREI.

 

In 21 nov, la Rebrisoara, prof. instr. Leon Catarig a prezentat un raport al Cercului local ASTRA pe ultimii 25 de ani, aducand multumiri astristilor locali si autoritatilor locale care l-au sprijinit... A fost felicitat de cei prezení, mai ales pentru cartile editate in ultimii ani. Prof. Ioan Seni i-a prezentat volumul, Doctori in stiinte din Rebrisoara, un volum care cuprinde 29 de dr in diverse domenii: 12 profesori, din care 6 universitari (Dtru Acu, Marcel Pomohaci, Liviu Buzila, Petru Burduhos, Paul Buzila, Mugur Acu), 6 pentru inv. preuniversitar (Valeriu Seni, Emil Precup, St. Linul, Nicolae Bosbiciu, Radu Baes, Pop Marius); 5 - ing. (St. Purcelean, St. Carcu, Morariu (Pop) Adina Violeta, Georgeta Burduhos, Georgeta Ciuta); 4 - juristi (Ioachim Muresan, Dumitru Ciuta, George Linul, George Ciuta); 4 - in medicina si farmacie (Laura Seni, Vasile Lupu, Camelia Dabala, Adina Narcisa Nan); 2 - jurnalisti (Iacob Muresanu, Aurel Muresanu); 1 - ofiter (g-l Marius Linul); 1 - economist (N. Trifoiu). Au opinat laudativ: prof. L. Muti, pr. N. Hoha, prof. N. Lup, Liviu Buhai; prof. univ. dr. Dtru Acu - presedintele Asociatiunii ASTRA, ing. Burduhos Petru, ing. Burduhos Dana, ing. Ciuta Georgeta, prof. Pop Marius, Buzila Paul, prin tatal sau Dtru Buzila; ec. dr. Radu Gavrila - presedinte Astra Dej, Mariana Gavrila, jr. St Mihut, Raveca Vlasin - Dej, Rodica Fercana - Bistrita, Guzu Silviu Grigore - Poiana Ilvei, prof. Ioan Seni - moderatorul actiunii, ec. Fl Ples - presedinte Astra Nasaud, Ioan si Lucretia Mititean, Valeria si Romulus Berceni, Mircea Darosi, Olga Lucuta..; Cartea celor 29 de dr. rebrisoreni a fost editata pe cheltuiala pensionarului L. Catarig !!?

 

27 nov se deschidea Centrul Cultural la Chiuza, centru dominat de expoziía si Biblioteca "Liviu Rebreanu", amenajate de directorul Ioan Pintea si scriitorul Andrei Moldovan. Astristii nasaudeni Ioan Seni, familia Mititean, fam. poetului Valer Muresan si Mircea Darosi prezenti la eveniment, au admirat si grupul de tineri colindatori coordonat de preotul satului.

 

28 nov. Grupul de scriitori sunt prezení la Maieru unde s-a analizat teatrul lui Liviu Rebreanu. Icu Craciun, Iacob Naros, Liviu si Sever Ursa au fost gazde deosebite pentru aceasta activitate. Directorul Alexandru Catcaoan, la intelegere cu primarul Vasile Dumitru au asigurat conditii elegante pentru intreaga activitate. Au fost acordate si premiile anuale pentru cartile valoroase, premii inmanate de scriitorul Valeriu Stancu si Alexandru Catcaoan. Iacob Naros a facut recenzia cartii lui Grigore Martian, Limba si stil in romanul "Ion" de Liviu Rebreanu, la care au adus completari Ioan Mititean, Florica Martian si Ioan Seni, ultimul insistand pe ideea ca acest volum sa fie prezentat si in Colegiul National "G. Cosbuc", ca model atat pentru profesorii de limba si literatura romana, cat si pentru adolescentii de la clasele de filologie... Activitatea s-a incheiat cu vizitarea Muzeului si spectacolul prezentat de Ansamblul artistic al comunei.

 

In 6 dec. Astristii nasaudeni participau la lansarea volumului Monografia satului meu Nimigea de Sus, autor col. r. Vasile Magerusan. Mai intai, oaspetii invitati au participat la Liturghia de la Sf Biserica, dupa care,

lumea s-a deplasat la Caminul Cultural unde a fost lansata Monografia, actiune moderata de col. Ioan Cordovan care i-a invitat pe rand la cuvant pe presedintele CJ BN, D-l Emil Radu Moldovan, pe Viorel Pupeza - fost prefect, fiu al satului, col. dr. Vasile Tutula, Adrian Manarca, Ioan Seni, Floarea Ples, Rodica Fercana, Mircea Darosi, Rodica Ostace, si care au adus elogii binemeritate autorului cartii, Vasile Magerusan.. Toti au evidentiat calitatea continutului, a celor 530 de pagini, evidentiind valoarea oamenilor din acest sat, atat a celor plecati, cat si a celor ramasi acasa. Au mai participat la actiune familia Berceni Romulus si Valeria, familia Mititean Ioan si Lucretia, Ioana Lapusneanu, Botan Ioan, Chiuzan Marius.. D-l Ioan Mititean anunta oficial calitatea de membru al Ligii Scriitorilor a D-lui Vasile Magerusan, oferindu-i si o diploma binemeritata. Deplasarea s-a facut pe cont propriu pentru fiecare astrist sau membru al Ligii Scriitorilor.

 

In 17 dec., la Bistrita, in sala festiva a CJ se lansa mult asteptatul volum Cultura traditionala imateriala romaneasca din BN vol. II, autori dr. Vasile Flip si Maximinian Menut, in prezenta: presedintelui Emil Radu Moldovan, a prefectului Ioan Tintean, a prof. univ. dr. Ion Cuceu, a prof. univ. dr. Tudor Salagean, a directorului Ioan Pintea, a dr. Gavril Tarmure (moderator), a dir. Alexandru Gavrilas, a pr. protopop Alexandru Vidican, a conf. univ. dr. Alina Branda, Andrei Moldovan (moderator), dr Dorel Cosma, Emilia Bumb, Vasile George Dancu, Mircea Seleusan-Batranu, dr Virginia Linul, maica stareta Veronica de la Dobric, Elena M. CImpan, Cornel Cotutiu, Gavril Moldovan... Din partea ASTREI au fost prezenti: Ioan Seni, Ioan Mititean, Mircea Darosi, Liviu Paius, Icu Craciun, Iacob Narosi, Macavei Al Macavei, Nicolae Vrasmas, Marius Chiuzan, cu mentiunea ca dir. Menut Maximinian, dir. Ioan Pintea, dir. dr. Gavril Tarmure si dir. Alexandru Gavrilas sunt Membri de Onoare ai Asociatiunii ASTRA. In volumul nominalizat, prin bunavointa autorului Menut Maximinian, profesorul Ioan Seni a prezentat studii aprofundate privind trecutul si prezentul Maialului elevilor nasaudeni precum si al formatiei de Calusari. A se vedea paginile 297-306 din volumul respectiv.

 

La Maieru, mare bucurie au trait-o astristii maiereni, cand in 27 decembrie 2015 s-a inaugurat Filiala "Sever Ursa" a Bibliotecii Judeteane "George Cosbuc" in cadrul Centrului Cultural Catehetic "Sfantul Arhidiacon Stefan" din Maieru, centru coordonat de parintele Dan Cismas, frecventat de tineretul satului si speram in viitor, de cat mai multi membri ai ASTREI..

 

27 decembrie - o zi insemnata pentru astristii ilveni: Festivalul de colinde, obiceiuri de iarna si port popular implinea 20 de editii in care primarii timpului, directorii de scoli, numerosi instructori de formatii au depus eforturi notabile pentru ca ceea ce au inceput in urma cu 20 de ani, sa continue in beneficiul fiecarei localitati, dar mai ales, in beneficiul generatiilor de tineri sau de copii, pentru a asigura perpetuarea obiceiurilor si a traditiilor atat de bine consolidate in spatiul ilvean. Cea de-a XX-a editie a gazduit-o localitatea Ilva Mare, iar alocutiunile de inceput au fost rostite de primarul Alexandru Anca, de directorul scoalii - prof. Anuta Vasies, de prof. Pavel Berengea, presedinte al ASTREI Ilvene si unul dintre fondatorii importanti ai Festivalului, de prof. Ioan Seni - presedintele Despartam. ASTRA Nasaud si fondator al Festivalului, care-i felicita pe ilveni ca n-au renuntat si au ramas consecventi celor hotarate de initiatori, chiar daca in unii ani, vremea le-a fost potrivnica sau au avut loc alte piedici... Au participat toate localitatile ilvene, editia fiind deschisa de formatia invatatorului Nicolae Fantana Pralea, care a interpretat excelent un Plugusor original, cu adrese ironice la cei care derapeaza astazi in defavoarea cetatenilor tarii, inclusiv a celor de pe Ilve. Ilva Mica s-a prezentat cu formatiile "Colindatorii" si "Plugusorul", pregatite de profesorii Mihaela Gherasim si Reghina Andronesi. Instructorii, directorul scolii Octavean Prangate si primarul Aurel Horea au primit Diploma de merit si recunostinta a ASTREI, iar din partea primarului Al. Anca, o alta diploma si placheta. Lesu Lunca se prezinta cu colindatorii vocali si la fluier, instruiti de prof. Marioara Pop si Mariuca Avram. ASTRA si Primaria le ofera diplomele si simbolurile aferente. Poiana Ilvei se prezinta cu "Irozii" - instructor Al. Pop, si grupul de colindatori "Poienita", care prezinta colindele: Coborat-o, coborat; Sfanta Maica, Sfant Copil; Se suie la munte, instructor D-na Marioara Buta. Sunt oferite aceleasi simboluri si diplome primarului, directorului scolii, instructorilor..; Ansamblul "Traditii si obiceiuri religioase" a Liceului Teoretic "Miron Costin" din or. Floresti, R. Moldova prezinta: Colinde, colinde; Buna seara gazda buna;Noi in seara de Craciun; Sus boieri, nu mai dormiti;Vin colindatorii, de Radu Gyr; Plugusorul si Hora din Moldova. Instructori: pr. Sergiu Boldirescu, prof. Calina Bogdan si prof. Mariana Pop. Primarul Al. Anca s-a bucurat de un substantial schimb de suveniruri si daruri. De la Universitatea "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul, grupul de colindatori astristi, condusi de profesoarele Maria Barba si Ludmila Baltatu, a prezentat un colaj de colinde si uraturi de sezon. Au primit in dar o turca functionala de la prof. Pavel Berengea, iar de la D-l primar, simbolurile festivalului, urmand un alt schimb substantial de suveniruri si daruri. Cu acest prilej au fost acordate diplome ASTRA Maicii stareta Hristofora si preotului Daniil de la Manastire, gazdele acestor grupuri de oaspeti. Magura Ilvei prezinta un grup de colindatori in care canta colinde si gazdoaia Violeta Cozonac, instructor prof. Floarea Gaina, director Daniela Susca. Lunca Ilvei prezinta colindele: Sosit-a praznicul iara; S-a nascut un prunc in iesle; Inger alb din cerul sfant - instructor prof. Cosmina Oniga, si obiceiul Belciugarii - instructor Marius Gaina. Directorul Scolii - prof. Ionel Balea prelua stafeta de la primarul Al. Anca, pentru a gazdui editia viitoare, a XXI-a (27 dec. 2016). Ilva Mare incheia cea de a XX-a editie prin grupul de colindatori si obiceiul "Belciugarii", formatie cu care instructorul prof. Pavel Berengea a castigat premiul I pe Transilvania, intr-un concurs de obiceiuri cu grupuri similare din judetele Cluj, Salaj, Bistrita-Nasaud, Satu-Mare si Maramures, concurs desfasurat la Cluj-Napoca, in prezenta IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei. Editia de la Ilva Mare a fost o reusita deosebita a vointei ilvenilor. Din partea conducerii Desp. ASTRA Nasaud au participat Ioan Seni, Floarea Ples, Ioan si Lucretia Mititean, Mircea Darosi, Leon Catarig, Ioana Lapusneanu, Rodica Fercana, care, ca membri a Ligii Scriitorilor s-au intretinut in aprecieri literare cu scriitoarea ilveana Ana Berengea. In aceeasi seara colindatorii de peste Prut au fost oaspetii presedintei ASTRA oras Nasaud - D-na Floarea Ples, adresandu-si la despartire urari de sanatate, belsug si multe bucurii, urari pe care le dorim si noi cititorilor...

 

 

 

 

 

  1. ACTIUNI IN AFARA JUDETULUI:

MARTIE 2015:

26 III. Premierea cartilor editate in anul 2014: Ioan Seni, Astra nasaudeana rediviva (1990-2014) Pagini monografice vol I; Maximinian Menut, Cronica de garda; Nadia Urian, Vitralii. ORGANIZATOR: editura Napoca Nova - director Voichita Palancean Veres, in cadrul Cenaclului "Artur Silvestri" din Cluj-Napoca si a determinat o atmosfera spirituala deosebita in randul autorilor de carti.. Astristii nasaudeni au onorat evenimentul prin Floarea Ples, familiile Mititean si Berceni, Mircea Darosi, Ioana Lapusneanu, Rodica Fercana si cei premiati... O prezenta aplaudata a fost cea a scriitorului nasaudean Teodor Tanco.

 

APRILIE, 2015:

Zilele de 24-26 aprilie la Dej, au insemnat pentru astristii din tara si dinafara tarii clipe de sarbatoare in cadrul Adunarii generale pe 2014. moderator - presedintele ASTREI Dej, ec. dr. Radu Gavrila. Era prezent presedintele Asociatiunii - prof. univ. dr. D-tru Acu, primarul orasului Costan Morar, viceprimarul, directori de scoli, astristi din oras, din tara si de peste Prut. Astristii s-au intalnit cu IPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, au fost audiate mesajele despartamintelor din tara si dinafara ei, au fost daruite carti si reviste astriste Presedintele Ioan Seni a oferit fericitului Mitropolit volumul "Astra nasaudeana rediviva 25 de ani (1990-2014). Pagini monografice vol. I, si cu aceeasi amabilitate a oferit volumul si celorlalte despartaminte din tara, precum si membrilor Astrei Centrale. A primit la randul sau, materiale relevante care vor fi depuse la sediul Despartamantului Nasaud, odata cu inaugurarea acestuia...

A doua zi festivitatile au continuat la Manastiriea de la Nicula, actiune moderata de presedintele ASTREI Gherla - pr. Ioan Moraru si de presedintele Asociatiunii - prof. univ. dr. D-tru Acu care a finalizat lucrarile Adunarii.. la care au participat astristi din Bacau, Blaj, Buzau, Sibiu, Carei, Dej, Brasov Sacele, Nasaud (Floarea Ples, Valeria si Romulus Berceni, Ioan si Lucretia Mititean, Rodica si Mircea Darosi, Leon Catarig, dr. Gh Tr Dascal, Gabi Herta, Ana Filip, Grigore Lungu, Vica Istrate si Ioan Seni).

 

Ultima zi din aprilie (30 IV) nasaudenii participau la sedinta cenaclului "Artur Silvestri". Era sarbatorit scriitorul nonagenar Teodor Tanco caruia i s-a oferit medalia si diploma "Virtutea Literara" din partea Ligii Scriitorilor din Romania, "Diploma de excelenta" a Cenaclului si a filialei clujene a Ligii. Participau nasaudenii Romulus Berceni, Floarea Ples, Nadia Urian, Vasile Tutula, Ioana Lapusneanu, Ioan Seni, Ioan Mititean, Rodica Fercana, Eugen Albu si Vasile Gadalin, ultimul a oferit nasaudenilor si cateva epigrame: Ioan Seni!"; "Desi nascut in Rebrisoara/ Ca astrist e renumit/ E cunoscut in toata tara/ Istoria-i pentru el MIT!".

 

MAI, 2015:

24 mai: astristii nasaudeni Floarea Ples, familia Mircea si Rodica Darosi, Nechita Bumbu, col. Ioan Botan, Gabi Herta (Romuli), Ana Filip (Salva), Ioan Seni, Gr. Lungu l-au insotit pe dr. Gh. Tr. Dascal la Sighetul Marmatiei unde domnia sa a donat Lupa Capitolina, pe care a mai donat-o la Dej, Nasaud, Cristestii Ciceului, Maieru si Lesu. Doctorul Dascal a donat 36 de monumente (busturi, statui, efigii..) reprezentand personalitatile romanesti - Ferdinand I, Al I. Cuza, Mihai Viteazul, Stefan cel Mare, Decebal, Traian, Iuliu Hossu, Mihai Eminescu, Andrei Muresanu, Ion Creanga, George Cosbuc, Liviu Rebreanu, Iustin Iliesiu, Karoly Torma, Nicolae Dragan, Sever Pop, Ianos Bolyai, monumente gazduite de localitatile Nasaud, Beclean, Cristestii Ciceului, Dej, Chiuesti (jud. Cluj), Rebrisoara, Maieru, Anies, Zagra, Nuseni, Lesu, Poiana Ilvei, Cosbuc, Sighetul Marmatiei (jud. Maramures). Pentru eforturile sale a fost declarat Cetatean de onoare" al localitatilor Dej, Beclean, Lesu, Maieru, Zagra, Chiuesti, Cristestii Ciceului/Uriu, Nasaud, Lechinta, Rebrisoara si Cosbuc. La Sighetul Marmatiei au fost prezenti dr. col. Vasile Tutula, dr. ing. Barbu Balan, dir. ing. Valeri Toderici, dr. Ioan Popescu, Astristii nasaudeni au vizitat cu acest prilej "Memorialul durerii" si Manastirea de la Moisei. Un popas literar au facut si la Romuli - lider local Astra - prof. Gabriela Herta. Felicitari doctore Gh. Tr. Dascal, ne-ai demonstrat ca ceea ce face omul pentru sine, piere odata cu el, iar ceea ce face pentru altii, ramane pentru eternitate.

 

28 mai, la Cluj-Napoca, astristii nasaudeni, alaturi de presedinta Floarea Ples participau la lansarea celor doua volume ale fiului sau Mihai Ples, volume ingrijite de editorul Nicolae Baciut din Tg Mures, "Psalmi curbi", 1995; "Turnul Abel", 2013, reeditate in 2015. S-a participat la un paos de pomenire oficiat de preotul nasaudean Florin Rusu, s-a discutat despre cele doua volume: Florin Tene, Antonia Bodea, Iulian Patca, editorul Nicolae Baciut din Tg. Mures, Ioan Seni, Nadia Urian, dr. Gh Ples, Lucian Bichigean, Raveca Vlasin (Dej), Mircea Darosi. Momentele poetice si artistice au fost sustinute de Grupul folk al Bisericii nr 1 din Nasaud, de ing. St. Ghioc, Ioana Lapusneanu, Valentin Ples care a asigurat fondul muzical cu instrumente de tip oriental, mai putin cunoscute in Romania: Kora (cu coarde) si Hand-pag (percutie).

 

IULIE, 2015:

2-3 iulie. Conferentiarii Maria Barba, Ioana Axenti, Victor Axenti - decanul Facultatii de Filologie, din Univ. "B.P.Hasdeu" din Cahul, reprezentand Cercul Astra din Universitate, derulau cea de-a treia editie a parteneriatului cu UBB Cluj-Napoca, participand la conferintele anuale ale acesteia, fiind primiti de catre conf. dr. Adriana Denisa Manea, de la Extensia Nasaud a UBB. Pana in 10 iulie au fost apoi cazati la Manastirea "Schimbarea la Fata" din Ilva Mare - pr. Daniil Ureche si staret Maica Hristofora, punandu-se bazele unei noi colaborari. Au fost vizitate punctele turistice ale Vaii Somesului iar la Nasaud, Muzeul Graniceresc unde au participat si la lansarea revistei "Astra Nasaudeana" nr. 5, revista despre care au vorbit Ioan Seni, Mircea Darosi, Floarea Ples, dr. Gh Ples, Ioan si Lucretia Mititean, Romulus Berceni, Ioan Botan, Ioan Cordovan (Cultul Eroilor BN), Rodica Fercana, Ana Berengea, Leon Catarig, Gabriela Herta si oaspetii din Cahul. Au fost onorate de oaspetii din Cahul, familiile astristilor nasaudeni Floarea Ples, Valeria si Romulus Berceni, Tuca Urate, pr. Leon Pop, Ioan si Ana Seni, Ioan si Lucretia Mititean, Ovidiu Maghiar, Sabina Galan, Nechita Bumbu, Pavel Berengea…

 

21-28 iulie: Un grup de copii de la Liceul "Principesa Natalia Dadiani" din Chisinau - dir Ana Gheorghita si prof. Livia Popovici, asociat cu un alt grup din Ialoveni - dir. Vera Balan si prof. Tatiana Chiruta, in baza relatiilor astriste anterioare au fost oaspetii Manastirii din Ilva Mare pentru un sejur de 7 zile, timp in care copiii au vizitat punctele turistice din zona Rodnei si a Ilvelor, vizitand scoli, biserici, manastiri (Cormaia, Rebra-Parva, Salva), case memoriale (Liviu Rebreanu, George Cosbuc), muzee, fabrica de cherestea (Emil Iugan), stani, cabane turistice - locuri unde au aprins focuri de tabara, au recitat si cantat impreuna cu copiii gazdelor, au derulat un program de conferinte educative impreuna cu prof. Gabriela Herta (Romuli). La Nasaud au vizitat Muzeul Graniceresc si au avut un schimb de experienta cu astristii nasaudeni Ioan Seni, dr. G. Ples, Fl. Ples, Gabi Herta, Olga Lucuta, iar la Bistrita, prof. Vasile Duda - dir. adj. al Liceului de Arte "C. Baba" le-a prezentat orasul Bistrita cu punctele salte turistice si etapele sale pline de istorie. D-na Camelia Tabara - inspectorul general al ISJ BN a surprins in plina desfasurare evenimentul consemnat mai sus.

 

AUGUST, 2015:

13-19 aug. Copiii din Basarabia au fost intelesi si sustinuti de Cons. Jud. - presedinte Emil Radu Moldovan, vicepresedinti - Pugna Alexandru, Popescu Dorin; de primarii: Mircea Romocea (Nasaud), Nicolae Moldovan (Beclean), D-tru Vasile (Maieru), Eugen Benta (Poiana Ilvei), Sever Muresan (Telciu), Gh. Balajan (Dumitra); de directorii: Ivan Lacrima si Dan Liscan - Liceul "Sf. Maria" Bistrita - gazda copiilor oaspeti, Ioan Pintea - Biblioteca Jud. "G. Cosbuc", Menut Maximinian - "Rasunetul" BN, Marius Chiuzan - Bistritanews, Remus Lungu - Directia Jud. de relatii externe, Cristian Nicula - Colegiul National "Petru Rares" (Beclean), Dorel Coc - Colegiul National "G. Cosbuc" Nasaud, Claudiu Sular - Liceul de Muzica "Tudor Jarda" Bistrita, dr. Lucian Vaida - Muzeul Graniceresc Nasaud, Max Dumitras - Muzeul din Sangeorz-Bai, Liviu Paius - Muzeul din Rodna, Valer Ilovan - Muzeul Memorial "L. Rebreanu", Silviu Rus - Casa de Cultura Nasaud, Traian Lapuste - Herghelie Beclean; de membrii Astrei nasaudene: Ioan Seni, Floarea Ples, Romulus si Valeria Berceni, Ioan si Lucretia Mititean, Dana Fetti Somesan, dr. Virginia Linul din Salva, Pavel Berengea - Ilva Mare, Rodica Fercana - Bistrita, pr. Leon Pop si dir. Al. Ureche - Poiana Ilvei, Leon Catarig - Rebrisoara, pr. Claudiu Zinveliu, Nelia Nicula, Ioana Doros, Maria Marza - Beclean, Liviu Ursa, Icu Craciun, Iacob Naros, Titus Carbune - Maieru; alti oameni de bine: pr. protopop Al. Vidican, Ioan Neagos, Luiza Iliescu, Maria Buzila, Florin Sasarman, Vasile Duda - Bistrita, Emil Iugan - Lunca Ilvei, Maica Emanuela - Manastirea Salva... De remarcat si seriozitatea delegatilor din Basarabia care au condus gruprurile de copii - profesoarele Viorica Popa, Olga Chiriac din Straseni si Iurie Catana, Oxana Turcanu din Selemet.: Multumiri si felicitari tuturor pentru osteneala si fapta buna...

Un grup de profesori de la Univ. "B.P.Hasdeu" din Cahul, condusi de reprezentanta Astrei din universitate, prof. Maria Barba au staruit cateva zile la Manastirea de la Ilva Mare - staret Maica Hristofora, preot Daniil Ureche, punand in discutie noi oportunitati de colaborare intre astristii ilveni si ceilalti astristi nasaudeni pe de-o parte si astristii din cealalta parte a Prutului...

 

31 aug. Cativa dintre astristii nasaudeni - Mariana Dambu, Valeria si Romulus Berceni, Ioan Seni, Mihai Cucos, Suciu Macedon, George Dohotar... au vizitat cu corul "Laudatio" al Bisericii nr 2 Nasaud" - pr. dr. George Celsie, numeroase puncte turistice din Maramures - Manastirile Moisei, Dragomiresti, Barsana, Sapanta, inclusiv Cimitirul vesel, dar si Memorialul durerii din Sighetul Marmatiei. Cazarea pe timpul noptii s-a facut la Rohia. Costul excursiei a fost suportat de Biserica prin preotul Celsie si primcoratorul Dorel Oltean...

 

SEPTEMBRIE, 2015:

Catíva astirsti nasaudeni (Floarea Ples, Mircea Darosi, Stefan Ghioc, Rodica Fercana, Raveca Vlasin, Ioan Seni) au onorat cenaclul "Artur Silvestri" in ultima joie din luna septembrie (24), fiind prezenti la Centrul Militar Cluj unde s-a desfasurat activitatea oficiala a Ligii scriitorilor Cluj, la care au participat delegati din judet, din Maramures, Alba, Mures, Salaj si Bistrita-Nasaud. Delegatii s-au exprimat elogios privitor la valoarea volumului Razbunarea gemenelor, autor Al Florin Tene. Elogii au adus Iulian Patca, Antonia Bodea, Voichita Palancean Veres, Floarea Ples, Raveca Vlasin, Vasile Gadalin s.m.a. In Antologia literar-artistica Napoca-Nova, nr. 8/2015 (Pe sevalete, ruginiul toamnei), coordonator Voichita Palancean-Veres sunt prezenti si astristii nasaudeni: Mircea Darosi, Valeri Toderici, Raveca Vlasin, Nadia Urian, Menut Maximinian, Ioan Seni.

 

OCTOMBRIE, 2015:

O delegatie a astristilor nasaudeni - prof. Ioan Seni, presedintele Despartamantului, ec. Floarea Ples, presedinta ASTREI oras, ec. Vica Istrate, secretarul financiar, prof. Pavel Berengea, presedintele ASTREI ilvene si prof. Gabriela Herta, presedinta ASTREI Romuli, a fost prezenta la cea de-a 110-a Adunare anuala a Asociatiunii ASTRA (9-11 oct. 2015), gazduita de orasele Abrud si Campeni, prilej pentru cei peste 200 de delegati din tara si diaspora sa admire Tara Motilor in toata splendoarea ei, sa-I admire oamenii si autoritatile care ne-au intampinat, sa-I admire punctele turistice amenajate in acest sens. Astristii nasaudeni au adaugat admiratia lor pentru buna gazduire si organizare a evenimentului. Presedintele Asociatiunii - prof. univ. dr. Dumitru Acu si presedinta Despartamantului ASTRA Abrud-Campeni - prof. Ana Motora au reusit sa asigure sub cupola ASTREI, prezenta la Adunare a presedintelui Academiei Romane - prof. univ. dr. Ionel Valentin Vlad, a IPSIrineu Pop - Biserica Ortodoxa, a PS Claudiu Pop - Biserica Greco-Catolica, a acad. Emil Burzo - presedinte filiala Cluj a Academiei Romane, a ec. Ioan Dumitrel - presedintele CJ Alba, a primarilor din Abrud - ing. Nicolae Simina, din Reghin - ing. Maria Precup, din Cimislia, R. Moldova si din Zlatna, Campeni, Bucium, Avram Iancu si Albac. De admirat implicarea Scolilor din orasele motesti, Centrul Judetean de Cultura si Biblioteca Judeteana, ziarul "Unirea", Casele de Cultura din Abrud si Campeni si foarte multe pensiuni si

privatizati. Lucrarile in plen au permis reprezentantilor Academiei Romane, a celor doua Biserici surori, sa-si exprime sincer relatiile cu ASTRA. S-au adaugat mesajele presedintelui Iohanis, a Guvernului, a universitatilor din Alba Iulia, Cluj-Napoca, Bucuresti si Cahul. Programul a fost armonios completat cu lucrarile pe cele doua sectiuni: I. Asociatiunea ASTRA Rediviva si II. ASTRA in Muntii Apuseni. Nasaudeni au venit cu exemplificari concrete din experienta lor proprie pe linie de ASTRA, inclusiv cu propuneri. Rapoartele si Rezolutia Adunarii au acoperit cu prisosinta problematica ASTREI. Adunarea pe anul 2016 va fi la Alba Iulia si va include si alegeri la nivel central. Spectacolul oferit de gazde (in care au fost integrate si mesajele poetice ale lui Iustin Iliesiu din Maieru - Ai fost vreodata la Abrud? (Fl P) si a Rodicai Fercana din Bistrita - Oda motilor), cazarea si masa, toate implinirile s-au ridicat la cote de inalta simtire romaneasca, incat toti delegatii la Adunare au avut ce admira si invata de la motii astristi si de la autoritatile locale care s-au implicat cu raspundere si solicitudine in rezolvarea tuturor problemelor…

 

In 2-8 nov. familia profesorilor Romulus si Valeria Berceni participa la Simpozionul cu romanii din afara granitelor, desfasurat la Universitatile din Iasi - Balti si Chisinau. Printre participaní - prof. Cornel Cotutiu din Beclean. Participaníi n-au intéles de ce minoritarii romani din tarile vecine nu au drepturile minoritarilor care traiesc in Romania!

 

5 nov., la Casa Artelor din Cluj-Napoca avea loc lansarea cartii epigramistului Eugen Albu, Zilnicul cotidian, moderator - Cornel Udrea, cu participarea clujenilor Dorel Visan, Florin Piersic, Palancean Voichita, Antonia Bodea, dr Tutula Vasile, Valeri Toderici, Viorel Hodis.., si a nasaudenilor familia Ioan si Lucretia Mititean, Ov. Maghiar, Ioana Lapusneanu, M. Darosi, R. Vlasin, Nadia Urian si I. Seni. A fost o activitatea deosebita..

 

DECEMBRIE, 15:

17 dec., astristii nasaudeni - Floarea Ples, Ioan Seni, familia Ioan si Lucretia Mititean, Mircea Darosi, Rodica Fercana, Ioana Lapusneanu, Raveca Vlasin, Valeri Toderici.. erau prezenti la sedinta de analiza anuala a Cenaclului "Artur Silvestri" in care Florin Tene, Antonia Bodea, Iulian Patca si Voichita Veres-Palancean au prezentat roadele anuale ale cenaclului si ale membrilor sai. La fel de generosi in calificative la superlativ au fost si nasaudenii Floarea Ples, Mircea Darosi, Ioan Seni, Rodica Fercana care a prezentat celor prezenti diplomele internationale castigate, prin volumele sale, in Scotia, Japonia si Norvegia. Sedinta s-a incheiat intr-o atmosfera optimista, mai ales ca in Antologia literar-artistica nr 9(4/2015) erau publicati si cativa astristi nasaudeni: Rodica Fercana, Ioana Lapusneanu, Mircea Darosi, Nadia Linul Urian, Floarea Ples, Menut Maximinian, Ioan Seni, Valeri Toderici, Raveca Vlasin, Zamfira Toderici, Alexandru Simion, Calina Ionela Telcean, Naomi-Crinuta Toderici, Patricia-Nutica Toderici, care-n creatiile lor au prezentat frumusetea plaiului nasaudean...

 

Finalizarea si editarea revistei ASTRA NASAUDEANA, an III, nr. 6(32), decembrie 2015.

Felicitari tuturor astristilor si partenerilor nostri pentru implinirile reusite in anul 2015.

Astristii au inteles ca "Acolo invinge raul, unde cei buni nu fac nimic" (E. Burke)

Le multumesc astristilor ca nu au renuntat si ca fac eforturi si sacrificii in sensul dorit de ASTRA.

 

Viitoarea Adunare a ASTREI va avea loc in 10 febr. 2017 si va fi Adunare de alegeri pentru o noua perioada de patru ani. S-o intampinam cu optimism.

 

 

Presedinte, prof. Ioan Seni

 

 

 

(13 februarie 2016 - Sala festiva a Primariei).

0 comentarii2058 vizualizări15 februarie 2016
rss 2.0
rss 2.0